NyheterTest og vurdering

Brutalt effektivt på overflaten

Fjerner gammel beis og maling på et øyeblikk. Her lar Trond Gustavsen seg imponere av en fornyet Eibenstock EOF 100.1 overflatefres.

Hva er det: Eibenstock EOF 100.1 overflatefres
Hva koster det: 4-5000 kr
Hvor kjøpes det: Hos Eibenstock forhandlere (inkludert Gustavsen AS)

English summary: Eibenstock EOF 100.1 surface milling machine and coating shaver. Efficient removal of old paint and coating. Working depth 0,1-1,0 mm. BE WARE of any screws or nails in its path.

– Fy, for en rå maskin! Tror med hånden på hjertet at dette er noe av det råeste jeg har hatt i mine hender på lenge!

▹Annonse

▹Artikkelen fortsetter


Første møte med Eibenstock EOF 100.1

Det skriver Trond Gustavsen i et innlegg på Facebook. Her snakker han om sin første erfaring med en EOF 100.1, en fornyet versjon av en overflatefres Eibenstock har hatt på markedet noen år. På denne nye versjonen er det blant annet fjernet en bøyle rundt slipefoten.

– Den kom litt i veien. På denne nye de kaller EOF 100.1 har de laget en flat base uten den bøylen. Den «flyr» lett, uten å huke seg opp på sidene, sier Gustavsen til Verktøy 24.

Han har fått testet denne maskinen på flere ulike oppgaver.

– Med mikroinnstilling på dybder fra 0,1 til 1,0 millimeter er det lett å fjerne maling. Den retter også opp som en høvel på en effektiv måte, sier han.

Om du har litt kjennskap til håndverk og verktøymarkedet i Norge, så drar du kjensel på etternavnet. Ja, Trond er mannen som eier og driver Gustavsen AS i Mjøndalen. Det er en spesialforretning for trearbeid, der treskjæring samt fresing og dreiing av tre står i fokus.

Forretningen selger blant annet Eibenstock maskiner. Sånn sett er han ikke akkurat så objektiv og inhabil at det gjør noe. Men videoen bildet over er hentet fra gir et godt bilde av hva den maskinen kan foreta seg. (Fortsetter under videoen)

Sjekk skruer og skruedybde

Har du en gammel terrasse eller noe sånt du vurderer å renske for lagvis med gammel beis og maling etter å ha sett denne? Vær oppmerksom på innfesting av bordene før du hiver deg på bestillingsknappen. Med toppskrudde – eller enda verre; spikrede – bord har du sannsynligvis noen hundre skrue- eller spikerhoder som har litt de skulle sagt.

En ting er å kjøre over et skruehode med en ekstenter- eller båndsliper med 40-korn. Noe helt annet er det å kjøre over dem med en maskin som dette. Her er det nemlig et fresehode i stål som gjør jobben. Gi maskinen ett eneste møte med en skrue, så har du ett stykk ytterst misfornøyd maskin i neven.

– Ja, det stemmer. Her er sideskrudde terrassebord. Hvis man skal gjøre noe sånt på toppskrudd, så må man sjekke skruedybden nøye først.

Les også

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Les også

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Se også
Close
Back to top button