Nyheter

Ny Cat S61 mobiltelefon med laser, luftsensor og termokamera

Håndverkermobilen Cat S60 har fått sin etterfølger. Nye Cat S61 har laser avstandsmåler, sensor for luftkvalitet og et termisk kamera som registrerer -20 til 400 grader.

Tekst: Jørn Søderholm

Bullitt Group og Cat phones lanserer sitt nye flaggskip – smarttelefonen Cat S61. Modellen er en oppgradering av Cat S60, med forbedret FLIR termisk bildekapasitet, innebygd laser for avstandsmåling samt en sensor for måling av innendørs luftkvalitet.

[pro_ad_display_adzone id="4024"]

De fleste telefoner nå for tiden har to kameraer. Ett hovedkamera på baksiden og et selfiekamera foran. Cat S61 er ikke telefonen for selfie-fotografer, men den har to kameraer:

HD-kamera og termisk kamera

Ny Cat flaggskipmobil S61.
Ny Cat flaggskipmobil S61. (Foto: Produsenten)

Et optisk (“vanlig”) HD-kamera og et integrert FLIR termisk kamera. Det hadde også forgjengeren S60, men denne nye har forbedret programvare for høyere bildekontrast og et utvidet temperaturspenn der temperatur fra -20°C til 400°C kan registreres og måles. Det er 100 grader høyere enn forgjengeren i den varme enden av skalaen.

Termiske kameraer finnes for øvrig i flere varianter som en ekstern “dings” som kan kobles til en hvilken som helst smarttelefon, i både IOS- og Android-versjoner.

Nye bruksmåter med Cat S61

– Disse nye funksjonene og forbedringene muliggjør nye bruksmåter, hvor mobilitet, oppkobling og bedre bildekvalitet er nødvendig. Med Cat S61 er det mulig å overvåke utstyr og maskiner med høyere temperatur, gjøre kjøretøysdiagnostikk og asfaltovervåking. I tillegg er alle tidligere funksjoner beholdt, som identifikasjon av varmetap rundt vinduer og dører, å registrere fukt og manglende isolasjon, å oppdage overopphetede elektriske apparater og overbelastede strømkretser, samt å se i bekmørke eller gjennom tåke og røyk, sier produsenten gjennom en pressemelding fra et PR-byrå.

Sensor som varsler om dårlig luftkvalitet

Luftkvaliteten kan være så som så i enkelte arbeidsmiljøer. For å varsle brukeren om høye nivåer av forurenset luft (flyktige, organiske forbindelser eller VOCs), har Cat S61 derfor også en sensor fra Sensirion som måler innendørs luftkvalitet.

Vanlige kilder til forurenset luft i arbeidsmiljøet til brukere av Cat phones er maling, løsemidler, tepper, møbler, drivstoff og rengjøringsmidler.

– Smarttelefonen overvåker luftkvaliteten, og varsler brukeren når et usunt arbeidsmiljø er identifisert. Sensoren måler også luftfuktighet og temperatur, sies det i pressemeldingen.

Laser for areal- og avstandsmåling

Cat S61 smarttelefon med laser
Hvorfor har de plassert laserøyet akkurat her på Cat S61, mon tro?

Cat S61 har også en innebygget laser avstandsmåler, som gjør det mulig å ta målsatte bilder. Denne har et par begrensninger det er greit å være klar over:
1. Den kan måle avstander kun opp til åtte meter fra telefonen.
2. “Øyet” til laseren er plasser på et upraktisk sted. I følge denne “first-impressions-saken” hos Anandtech.com må brukeren balansere telefonen mellom to når laseren brukes. Det blir muligens litt bedre hvis man legger telefonen ned i breddeformat, men bruksmessig hadde det vært bedre om øyet var plassert i en av endene på telefonen, slik at man kunne bruke den som en vanlig avstandsmåler.

Slik må telefonen holdes under lasermåling.
Slik må telefonen holdes under lasermåling. (Screenshot: Anandtech.com)

Til gjengjeld er det i følge pressemeldingen enkelt å skifte mellom metriske og imperiske mål.

– Denne kombinasjonen av funksjoner er høyt verdsatt av Cat phone-brukere. For eksempel kan elektrikere bruke termisk bildebehandling til å analysere en sikringsboks eller et ledningsnett og deretter estimere hvor mye kabel som trengs for å løse problemet ved hjelp av lasermåleren, foreslår produsenten i pressemeldingen.

Tåler støv, vann og rundjuling

Telefonen har en stor 5.2” FHD-skjerm, beskyttet av Gorilla Glass 5. Cat S61 er robust i en grad få andre telefoner kan matche. Inkludert standarden IP68 og IP69, samt MIL Spec 810G. Sistnevnte er et markedsføringsbegrep som ikke sier særlig mye.

Her har vi en mobil som tåler blant annet dette:

  • Støvtett
  • Vanntett til tre meters dyp i én time
  • Tåler høyt vanntrykk på nært hold
  • Tåler vannstråle med høy temperatur
  • Overlever gjentatte fall på betong fra 1,8 meters høyde

– Termokamera blir brukt

– Vi vet at 60 prosent av brukerne av Cat S60 bruker det integrerte termiske kameraet minst én gang i uken. Forbedringene rundt temperatur og oppløsning i den nye Cat S61 vil nå muliggjøre termisk bildebehandling for mange flere brukere og situasjoner. Med de øvrige og genuint nyttige verktøy som følger med, er det rett og slett ingen annen smarttelefon på markedet som kan gjøre alt det Cat S61 kan, sier Peter Stephens i pressemeldingen.

Han er sjefen over alle sjefer hos produsenten Bullit Group.

Prisen? Du har sikkert allerede regnet ut at denne ikke er billig. Det har du rett i. Men med en veiledende pris på 8 990 er den rimeligere enn den iPhone i øvre sjikt. Cat S61 blir i juli tilgjengelig i juli for bestilling fra produsenten på nett, samt kjøp hos en rekke forhandlere i Norge.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)