Nyheter

Dewalt: Nytt batteri blir mindre og sterkere med lommeceller

Nå kommer Dewalt med en helt ny type 18V batteri. Mindre og lettere enn før, men med mer kraft. Basert på battericeller som bl.a. brukes i småelektronikk og RC-modeller.

Hva er det: Dewalt Powerstack batterier. Basert på lommeceller – pouch cells.
Hva koster det: Ikke klart.
Hvor kjøpes det: Hos Dewalt forhandlere, fra januar 2022.

English summary: Dewalt has announced their new Powerstack cordless power tool battery pack. The world’s first major power tool brand to use pouch cell batteries designed for the construction industry. PowerStack battery pack uses pouch cell batteries, and not the cylindrical form factor Li-ion cells that traditionally used in traditional cordless power tool battery packs. Makes for smaller batteries with more power.

Dewalt lanserer helt nye batterier, temmelig forskjellig fra batteriene vi kjenner: Ut med velkjente sylinderformede battericellene. Inn kommer et nytt batterikonsept med lommeceller. Eller pouch cells, om vi skal ta det på internasjonalt.

For et par dager siden gjorde Dewalt sin offisielle og internasjonale lansering av sine nye Powerstack 18V batterier. De er er den første store aktøren innen verktøy for bygg og anlegg som bruker lommeceller.

Eller pouch cell batteries, som de kalles på engelsk.

Dewalt Powerstack batteri

Dewalt Powerstack batteri
Dewalt Powerstack batteri. Fem lommeceller / pouch cells stablet på hverandre.
Pouch cell / lommecelle og standard battericelle
Dewalts nye lommecelle / pouch cell og standard celle. (Screenshot: Tools in action)

 

Lommeceller – pouch cells – er oftest firkantede, flate og avlange i formen. Cellene har et ytre lag av en aluminiumsbelagt plastfilm som beskytter den innvendige lithium-ion polymeren inni.

Utvendig ser batteriene mindre og mer kompakte ut. Litt som en mellomting mellom 18V og 12V batterier, men med det velkjente 18V grensesnittet for tilkobling til maskinen. Den interessante forskjellen finner vi inni. Til nå har alle batterier av denne typen blitt laget av sylinderformede battericeller. Størrelsene har vært litt forskjellig. Fra 18650 celler – det står for 18×65 mm størrelse – i standard 18V batterier opp til større 20700 og 21700 – altså 20×70 og 21×70 mm – celler i batterier for å forsyne kraftigere maskiner.

Nå går Dewalt ned i størrelse, og over i et helt annet format. Cellene er lettere i forhold til energimengden enn de tradisjonelle sylinderformede og metallkapslede cellene. Dewalts nye Powerstack batterier bygger på at flere slike lommeceller er stablet på hverandre. Derav navnet Powerstack (stack = stabel).

Okei. Nye batterier, som ser annerledes ut inni. Hva så? Hva har det å bety for oss som bruker batteriene? De nye cellene gir flere nye muligheter:

  • Mindre og lettere batterier.
  • Mer kraft.
  • Mindre indre motstand.
  • Raskere levering av kraft til maskinen.
  • Dobbelt så lang levetid (målt i ladesykluser) som tilsvarende batteri basert på 18650-celler.

Mindre batterier med samme ytelse

Dewalt kompakt båndsag med Powerstack batteri
Dewalt kompakt håndholdt båndsag med det nye Powerstack batteriet. (Foto: Dewalt)
Dewalt kompakt muttertrekker med Powerstack batteri
Dewalt kompakt muttertrekker med 18V Powerstack batteri. (Foto: Dewalt)

Vi får altså fysisk mindre batterier til våre stadig mer kompakte maskiner, men uten å ofre kraft og brukstid. Det første Powerstack-batteriet som kommer ut er på 1,7 Ah. Det har fem slike lommeceller stablet på hverandre.

Mer kraft – raskere leveranse

Dewalt sier det skal være 50 prosent bedre på kraft (“power“) enn et konvensjonelt batteri på 2,0 Ah. Det betyr at det kan gi levere mer energi og fortere enn batteriet med konvensjonelle celler. Denne større kraften har også vært fremholdt som et moment i de ulike produsentenes overgang til større batterier basert på større sylindriske celler (20700 og 21700). Disse nye lommecellene gjør altså det samme, og det i et ytre skall som er 25 prosent mindre. Men samtidig opplyses det at det nye batteriet har en kapasitet på 30,6 Wh (watt-timer), mens nevnte 2,0 Ah oppgis til 36 Wh.

(Takk til leseren som i en kommentar på vår Facebook-side bidro til å oppklare begrepet kraft / power.

Dette er fortsatt veldig nytt og veldig basert på påstander i reklamen fra den første lanseringen, og det gjenstår å se hvordan det er i realiteten. Og ikke minst blir det spennende å se om det kommer større batterier i denne Powerstack-serien.

Kanalen Tools in action viser det slik:

Lommeceller – pouch cells – Tesla

Lommeceller – eller pouch cells – er ingen ny oppfinnnelse. Formatet brukes i mange andre sammenhenger. Om du har vært borti RC-bil er det stor sannsynlighet for at du også har vært borti slike batterier.

Tesla har på et tidspunkt vurdert å bruke pouch cells i batteripakkene til sine elbiler. Men her har Elon Musk antydet at temperaturreguleringen vil være en utfordring på STORE batterier av denne typen, med større fare for brann som følge av “thermal runaway” i cellene.

Når cellene er så mye, hva da med oss som bruker undersiden av drillen som “hammer” når det kniper? Legger Dewalt inn en ekstra forsterkning i bunnen av batteriene som sikring mot punktering…? Vi får se.

Når kommer de til Norge?

– Vi tror de er på plass i januar, sier Roar Løkenhagen hos Dewalt-forhandler K-H Service AS i Oslo.

Priser er foreløpig ikke klart.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)