Nyheter

Dewalt skifter til 12V – nytt 3 Ah batteri og nye verktøy

Dewalt skifter “navn” på sin lille batteriplattform fra 10,8V til 12V. Samtidig lanseres et nytt 3 Ah batteri med større celler, samt en oppdatert serie små montørmaskiner med børsteløse motorer. 20 prosent mindre og 45 prosent sterkere, lover Dewalt.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Dewalt 12V elektroverktøy – oppdatering av 10,8V-serien.
Hva koster det: Fra kr 2200 eks mva.
Hvor kjøpes det: Hos Dewalt forhandlere.

English summary: Dewalt changes “name” on its small battery platform. Was 10,8V, is now 12V. Same thing, just a matter of counting and calculating. Dewalt however takes the opportunity to launch a series of refurbished tools in this series. Four new-ish machines with brushless motors. And more interestingly: A new 3 Ah battery. 50 pct more use-time, due to larger battery cells. 

Bosch har gjort det. Makita har gjort det. Hikoki har gjort det. Milwaukee har aldri gjort annet. Nå gjør også Dewalt det.

Fra 10,8V til 12V

Hva da?

Skiftet betegnelse på sin minste “skikkelige” plattform batteriverktøy, og omtaler den 12V i stedet for 10,8V. Dewalt er akkurat nå i ferd med å gjøre denne endringen.

De benytter samtidig anledningen til å lansere en overhaling på den lille XR-serien av elektroverktøy, og et nytt batteri i den minste serien.

Det nye batteriet DCB 124-XJ er basert på større celler enn de andre i samme Volt-klasse. Altså et premium-batteri i den minste klassen, akkurat som Dewalt og de fleste andre har laget premium-batterier med større celler i 18V-klassen.

Nytt 3Ah batteri

Det nye batteriet er på 3Ah.

– Gir 50 prosent lengre driftstid, lover Dewalt i en pressemelding, uten å si noe om hva disse 50 prosent er sammenlignet med.

De nye maskinene er 20 prosent mindre og opptil 45 prosent sterkere. Mest fordi de har fått nye, børsteløse motorer.

– 12V XR-serien har maksimal kraft og driftstid i kombinasjon med minimal vekt og størrelse, som gjør det lettere når arbeidsområdet er begrenset. For eksempel ved montering av kjøkken eller el-installasjoner, sier Dewalt i pressemeldingen.

Små og lette maskiner

Dette er utvilsomt små, lette saker. Den nye muttertrekkeren DCF902 veier kun 0,68kg og slagdrillen DCD701 bare 0,8kg. Lengden på motorhuset er også “flere centimeter” kortere sammenlignet med tidligere modeller.

– Elektrikere, snekkere, rørleggere, ventilasjonsteknikere og mange andre yrkesgrupper vil dermed dra stor nytte av den nye 12V-serien. Ikke bare for størrelsen og styrken, men også for den velbalanserte, ergonomiske formen og den oppladbare friheten, sies det.

Dewalt maskiner montasje
F.v. DCF801 slagtrekker, DCD701 slagdrill, DCF601 skrutrekker og DCF902 muttertrekker. (Foto: Leverandøren)

Den nye 12V XR-serien, inkludert det nye batteriet, er fullt kompatibelt med alle DEWALTs eksisterende 10,8V-verktøy, batterier og ladere. Pr nå kommer disse maskinene:

  • DCD701 slagdrill.
  • DCF801 slagskrutrekker.
  • DCF902 muttertrekker.
  • DCF601 skrutrekker (ikke slag).

Alle er priset til rett rundt 2200 kroner eks mva for D2-sett med 2 ah batteri og lader. Settet er ikke inkludert det nye 3Ah batteriet.

Verktøy 24 mener

Om man kaller det 12V eller 10,8V er kosmetikk, og et spørsmål om hvordan man teller og regner. Det gjør ingen forskjell i prestasjoner. Psykologisk er det en viktig endring. En 12V maskin “føles” sterkere enn en på 10,8 når man står i butikken og skal velge mellom flere alternativer. Når alle konkurrentene bruker det store tallet, så må også Dewalt gjøre det. Selv om tallet i seg selv gjør null forskjell.

De fire nye maskinene er en interessant liten kvartett. Det er mye mer behagelig å jobbe med en liten og lett maskin enn en stor 18V-er. Folk er forskjellig, og arbeidsoppgavene like så. Men for mange av oss vil en liten maskin i den kompakte 12V-klassen dekke de fleste praktiske oppgaver med boring og skruing. Store bor og hullsager samt de groveste skruene og boltene må vi fortsatt gjøre unntak for, og reservere til større utstyr.

Vi gleder oss til å se og prøve også andre typer maskiner i Dewalt 12V. Som feks vinkelsliper og sager. Da begynner det nye 3Ah batteriet å bli ekstra interessant.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)