Nyheter

Vito først i klassen på batteri

Nå kommer den første el-varebilen i “Transporter-klassen”. Norge er det andre landet som får begynne å selge Mercedes-Benz eVito. Levering til våren. Sjekk hva den koster, laster og trekker. 

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Elektrisk varebil, Mercedes-Benz Vito.
Hva koster det: Fra 440 000 kr, eks mva.
Hvor kjøpes det: Hos Mercedes-Benz forhandlere.

– Den første elektriske varebilen fra Mercedes-Benz i det norske markedet, og den første elektriske varebilen på markedet i denne klassen. Norge er det andre landet som starter salget av eVito, etter Tyskland.

Mercedes-Benz elektrisk Vito

Det opplyser Bertel O. Steen i en pressemelding om salgsstart på den nye elektriske varebilen Mercedes-Benz eVito. Forhandlerne har ordreblokka klar, og biler som bestilles nå vil leveres fra andre kvartal neste år. Dette gjør Norge til det andre landet som får anledning til å starte salget av eVito.

På grønne EL-skilter starter prisen på 440 000 kroner eks mva.

– Prisen inkluderer et rikholdig utstyrsnivå, som forventet i en premium-varebil. De første bilene som kommer i salg vil være låst til en fast forhåndsdefinert utstyrsspesifikasjon, opplyser Bertel O. Steen.

Nærmere bestemt med dette utstyret (utvalg):

  • Norskmontert komfort skillevegg
  • Ryggekamera
  • Automatisk klima-anlegg
  • Dobbelt passasjersete
  • Sidekledning opp til tak i varerom (tre)
  • Tregulv i varerom
  • Doble bakdører
  • Elektrisk justerbare speil
  • Feste til lastestropper i varerom

Rekkevidde

Mercedes-Benz eVito har en rekkevidde på 150 kilometer i henhold til den nye WLTP-normen med last. Under ugunstige vinterforhold med temperaturer ned til 30 blå vil den alltid ha en rekkevidde på minst 100 kilometer.

Ved optimale forhold, kombinert med maksimal regenerering, kan rekkevidden økes til 180 kilometer, lover importøren.

– eVito vil være den ultimate varebilen for urbane strøk. Spesielt som arbeidsbil for ulike håndverkere, mener Bertel O. Steen. Det underbygger de med tall fra en rapport fra Transportøkonomisk institutt TØI.

Vanlig kjøremønster

2016-data fra elektroniske kjørebøker i 115 lette varebiler i kommersiell trafikk viste at de fleste bilene – 63,5 prosent – bilene ikke kjørte over 120 km pr dag.

Èn av fire – 37 prosent – kjørte aldri over 80 kilometer pr dag. Daimlers egne undersøkelser har også konkludert med at budbiler i europeiske byer i gjennomsnitt kjører rundt 100 kilometer om dagen.

– Det vil bli et behov for elektriske varebiler, spesielt i byområdene, i løpet av de nærmeste årene. Elektrifiseringen av kommersielle kjøretøy er ikke et mål i seg selv, men det er avgjørende at økonomi og lønnsomhet for brukerne er konkurransedyktig sammenlignet med dagens dieseldrevne varebiler, sier Per Ragnar Johansen i pressemeldingen.

Han er direktør for Mercedes-Benz Nyttekjøretøy hos Bertel O. Steen.

Mercedes-Benz eVito får en nyttelast på omkring 1000 kilo, avhengig av variant. Skal du trekke henger må du ha en annen bil, eVito kan ikke leveres med hengerfeste.

Fra før finnes det flere elektriske alternativer i “pizzabil-klassen”, samt den litt større Nissan e-NV 200. Men Vito blir altså den første batteribilen i varebilklassen som er så vanlig som servicebil.

Tekniske data Mercedes-Benz eVito:

Rekkevidde: 150 km (WLTP)
Nyttelast : 1000 kg
Lastvolum: 6,6 m3
Akselavstand: 5140 mm/5370 mm
Motoreffekt: 84 kW
Dreiemoment: 300 Nm
Batteri: 41,4 kWh

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)