Nyheter

Enklere VVS-installasjon med nytt system for pressfittings fra Geberit

Med dette kan rørleggeren presse skjøter til alle dimensjoner 16-75 mm med kun to pressbakker. Nytt system for pressfittings kommer nå: FlowFit, fra selveste Geberit.

Kortversjon: Geberit FlowFit, nytt system for pressskjøting av vann- og luftrør.

English summary: Geberit FlowFit, a new piping system making installation easier for the plumber. Press all dimension 16-75 mm with only two different pressing tools.

Pressfittings og Geberit henger godt sammen.

Si pressfittings til en rørlegger, og du kan godt sette en hundrings på at en av de aller første tingene han eller hun tenker på er Mannesmann eller Mapress. Sistnevnte er det offisielle navnet – og førstnevnte det “gamle” navnet som mange bruker i dagligtale – på et av de mest brukte pressfittingssystemene her til lands.

Pressfittings og tradisjon

Systemet eies og selges av Geberit. Om du ikke er rørlegger og lurer på hva pressfittings er for no´, så er det et system av rørdeler og spesialverktøy som gjør det mulig å skjøte rør kjapt og enkelt ved å presse skjøtene sammen. Systemet er blant annet basert på spesielle pressmaskiner med utskiftbare bakker (eller “kjever”) til ulike dimensjoner.

Nå har Geberit lansert et helt nytt system for pressfittings. Det er ikke hverdagskost. FlowFit heter systemet. Geberit FlowFit er et pionerprosjekt innen rørsystemer, spesielt utformet for drikkevann og varmesystemer, men også for vannkjøling og trykkluft.

Geberit FlowFit

– Rørsystemet er utformet for å unngå vanlige feil på byggeplassen og for enkel og effektiv installasjon. Systemet er laget for å være pålitelig, hygienisk og enkelt å installere. De tre viktigste kravene fra rørlegger og VVS-ingeniører, sier Geberit i en pressemelding.

Geberit FlowFit pressfitting
Med nye Geberit FlowFit trenger ikke verktøyet gripe rundt hele røret og fittingen, kun rundt pressindikatoren.

Her har selskapet laget et sett av nye fittinger fittinger og rørkomponenter som skal gjøre at nye Geberit FlowFit kan tilby en hel rekke fordeler for de som er involvert i VVS-installasjoner:

  • Raskere installasjon med nye fittinger og færre verktøy
  • Større pålitelighet med færre muligheter for å gjøre feil under montering
  • Bedre hygiene med optimal flyt gjennom rørene og bruk av beskyttelseshetter på rør og fitting.
  • BIM-data tilgjengelig i planleggingsprosessen.
  • Alle fittinger er blyfrie
  • Miljødeklarasjon EPD

– I utviklingen av Geberit FlowFit ønsket vi å gjøre hverdagen til rørlegger betydelig enklere. Presspunktet minsker behovet for plassen man trenger for å få en perfekt skjøt der det er trangt. I tillegg kan alle rørdimensjoner fra 16 til 75 mm enkelt klemmes med kun to pressbakker, noe som er tidsbesparende, og senker verktøykostandene, sier teknisk produktsjef Odd Skriden i Geberit.

VVS-ingeniører vil etter sigende kunne glede seg over god hygiene og optimalisert gjennomstrømning.

FlowFit er først og fremst tiltenkt drikkevann og varmesystemer, men kan også brukes på kjøling, servicevann eller trykkluft.

– Kompetansen og erfaringen til våre rørleggere har vært en sentral komponent gjennom hele utviklingsprosessen av Geberit FlowFit, sier Skriden.

Geberit FlowFit pressfitting
Det er kun én måte å feste pressverktøyet på, takket være en guide-kant for verktøy. Niks mer feilpress.

Ny “standard” for enkle installasjoner

Med Geberit FlowFit trenger man ikke lenger å konstant bytte mellom ulike pressbakker. For alle de åtte rørdimensjonene mellom d16 og d75 trenger rørleggeren kun to bakker.

Som et alternativ til elektriske pressverktøy, har også Geberit en hånddreven presstang for mindre rørdimensjoner mellom d16 og d40.

– Denne presstangen er enkel å bruke, passer i alle verktøykasser og kan brukes til å presse store rør uten særlig anstrengelse, sier Skriden.

Den nye pressindikatoren er en annen innovasjon som bidrar til en enklere og mer pålitelig installering: Med det nye systemet trenger kjeven på pressverktøyet kun å passe rundt pressindikatoren på fittingen i stedet for rundt hele fittingen.

– Pressverktøyet kan også roteres til ønsket posisjon, noe som gjør installering på trange steder mye enklere, sier Skriden.

Pressklemmen i rustfritt stål som løper rundt muffen klemmes og koblingen forsegles permanent. Avgrading og kalibrering av rørene trenger man ikke bruke tid på med Geberit FlowFit. Dersom røret skulle være ujevnt er det et kalibreringsverktøy inkludert sammen med pressbakkene.

Geberit FlowFit system
Pressbakkene og pressindikatorer har samme fargekoder for ulike rørdimensjoner. Rør 16-40 mm er merket med blå, mens rør 50-75 er merket med orange.

Pålitelighet under installasjon

Det er flere faktorer som sikrer at rør er tilstrekkelig forseglet. En av disse er pressindikatoren som faller av først når koblingen er permanent og trygt presset.

Formen på pressindikatoren med verktøystyrekant gjør at det kun er én måte å feste presseverktøyet på. Hver fitting har også flere “inspeksjonsluker”, slik at rørleggeren kan se om den korrekte innsettingsdybden er nådd. Med matchende farger på pressindikatorene og pressverktøyet minimeres risikoen for feil.

Installasjon med Geberit FlowFit
Systemet inkluderer også presstenger. Kraften som trengs for å koble et d40 rør med Geberit FlowFit tilsvarer det som kreves for en d26 rørdimensjon med Geberit Mepla.

Gjennomstrømming, trykktap og BIM-data

Geberit FlowFit tilbyr ikke bare mer effektiv planlegging og installering, men systemet forbedrer også hygienen til drikkevann. Det nye rørsystemet sikrer en optimal gjennomstrømning og med redusert trykktap.

– VVS ingeniøren kan slik også slik planlegge systemer med mindre diameter, fremholder Geberit i pressemeldingen.

For å sikre god hygiene også i forkant av at rørene installeres er de utstyrt med beskyttende hetter på delene og i røret, noe som gjør at innsiden av rør og deler forblir rene og støvfrie.

BIM-data?

Ja, så klart. Gjennom Geberits BIM-katalog Plug-in kan VVS-ingeniører få tilgang til oppdaterte BIM-data. Ved lanseringen av FlowFit vil Geberit gjøre BIM-data tilgjengelig for det nye systemet.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)