Nyheter

To nye Fein bormaskiner med magnet

Bore og gjenge i metall? Her er to nye maskiner fra Fein for denslags, med magnetfeste. Èn superkompakt vinkelgirmaskin som bygger bare 169 mm i høyde, og én batteridrevet maskin for boring der skjøteledningen ikke rekker.

Fein har nå norsk lansering på to nyheter: KBC 35 og AKBU 35. Fellestrekket er at de er maskiner for boring i metall, på steder der det kan være vanskelig å komme til med en vanlig kjernebormaskin. Enten fordi det er kul umulig å komme til med den, eller fordi skjøteledningen er for kort.

I den grad slike bormaskiner med magnet kan kalles “vanlig”, da. Dette er nemlig ikke utstyr du finner i servicebilen hos håndverkere flest.

Fein KBC 35 for trange steder

Fein KBC 35.
Fein KBC 35. Ikke mange andre magnetbormaskiner du kommer til med her.

La oss ta Fein KBC 35 først. Den er maskinen for boring på utilgjengelige steder.

Tenk deg selv f.eks at du trenger et hull i 15 mm tjukt stål i flensen på en HEB 200 H-bjelke i stål eller i en lastebilramme. I beste fall kan du ta det fra over- eller undersiden, med plenty plass til en høyreist boremaskin med magnetfeste og power nok til boring i sånne dimensjoner.

Av alle arbeidsoperasjoner og -oppgaver du har gjort siden sommerferien, hvor mange var “i beste fall”? Og hvor mange var litt mer på den kompliserte siden? Fein KBC 35 er for alle hullene som ikke er “i beste fall”.

Fein KBC 35 er maskin ser i og for seg ut som en litt kraftig vinkeldrill. Bortsett fra en chuck i Mad Max-stil og en ordentlig godklump av en magnet på “magen”. Den er 230V nettdrevet. Fein selv sier det er den letteste kjerneboremaskinen med magnetfeste på markedet. (Fortsetter under videoen)

https://www.youtube.com/watch?v=ItD50gilRiY

Den er bare 33 mm bred, og kan dermed bore temmelig nært vegg og kant. Den veier 7,5 kilo. Mye på en så liten maskin, men sammenlignet med mange andre maskiner i denne ligaen er det både lett og bærbart. Greit det, når man feks skal jobbe vertikalt og/eller over hodet.

46 mm slag

Maskinen har et slagområde på 46 mm, og tillater en gjennomsnitt boredybde på 35 mm. Maks diameter spiralbor er 16 mm, 35 mm på kjernebor. Betjeningen av borhodet foregår med en liten skralle, som dyttes inn i et firkantspor – på bildene ser det ut som kvarttom? – på den siden som passer best til oppgaven. Betjeningspanel for magnet og motor med tilhørende display sitter bakpå maskinen.

Motoren er på 1100 W, med elektroniske hjelpemidler som bidrar til å produsere maks dreiemoment og beskytte mot overbelastning. Valgfri høyre- eller venstregang, med seks trinns hastighetsinnstilling. Det skulle dermed ligge godt til rette for kjerneboring, spiralboring, gjenging og forsenking i underlaget. Magnetfestet holder med voksne 10 000 N. Skulle den glippe taket vil en innebygget sensor merke bevegelsen og stoppe maskinen umiddelbart.

Den søte, sterke lille krabaten er priset til veiledende rett over 12 500 kroner eks mva.

Fein AKBU 35 batteridrevet kjernebormaskin

Fein AKBU 35.
Fein AKBU 35. Magnetbormaskin på nye HighPower batterier med 20700 celler.

Så har vi den andre nyheten. Fein AKBU 35. Neida, navnet er ingen indikasjon på arabiske aner eller ambisjoner; A-en står for at maskinen er batteridrevet. Dette er altså en batteridrevet bormaskin med permanent magnet til å feste mot underlaget. Milwaukee har en maskin i samme kategori.

Den kan kjernebore inntil 35 mm diameter, spiralbore inntil 18 mm, gjenge opptil M14 samt forsenke og brotsje det meste.

I utforming er den som en konvensjonell, nokså høyreist bormaskin med magnetfeste nederst og motor/drivverk på toppen.

Den har en børsteløs motor med elektronisk styring, og drives av Feins nye HighPower batterier. Pressemeldingen om maskinene sier ikke så mye om hva disse batteriene er, men jeg antar det er batterier basert på de større 20700-cellene i stedet for de tradisjonelle 18650-cellene. Metabo var først med slike batterier, og Bosch sine nye Eneracer er basert på samme type celler. Også Dewalt bruker dem, i 9Ah Flexvolt. (Fortsetter under videoen)

Fein kaller AKBU 35 både kompakt og mobil. Sikkert sant til å være denne typen maskin, selv om den sammenlignet med det meste annet av batteridrevet bore- og skruverktøy er en god håndfull med en vekt på 12,8 kg.

Hastighet fra 130 o/min

Maskinen har høyre- og venstregang, med seks trinns hastighetsinnstilling. Laveste hastighet er på 130 o/min, som skal kunne duge greit til gjenging.

Maskinen har en dobbel sleide med et slagområde på gode 260 mm. Magneten sies å være spesielt smal og lett, og har en holdekraft på 9000 N. Maskinen kan bli spent fast for vertikalt og arbeid over hodet, og hjelper brukeren å forsiktig plassere verktøyet.

Den permanente magneten holder selv maskinen selv om batteriet går tomt. En praktisk indikator viser på et øyeblikk om alle forholdene for sikker kjerneboring er på plass. På jevne og rene overflater trenger materialet bare å være 8 mm tykt. En tippsensor integrert i borspindelen registrerer hvis maskinen glir og stopper borspindelen med en gang. Kjernebormaskinens betjeningspanel er plassert greit i brukerens synsfelt.

Milwaukee har også en batteridrevet maskin av lignende type. De to er ganske like i designprinsipp og vekt, men Fein AKBU 35 er et knepp eller to vassere på kapasitet (bordiameter) og slaglengde. Fein AKBU går 130 o/min på i laveste hastighetstrinn, mot 400 på Milwaukee-maskinen.

Fein Akby 35 leveres med verktøyfritt QuickIN-feste eller med trekvarttoms / 19mm Weldon-feste. Leveres i koffert sammen med en drøss tilbehør, to 5,2 Ah HighPower batterier og en lader. Den herligheten koster veiledende rett over 17 000 kroner, eks mva.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)