Nyheter

Ny Festool kapp- og gjærsag

Festool kommer nå med ny 216 mm kapp- og gjærsag. Kapex KS 60 er superkompakt, men kapper inntil 305×60 mm og gjærer 60 grader på begge sider. Og så er det jo en Festool, da…

Festool Kapex KS 60
Uttrekket gir 305 mm maks sagbredde, men stikker minimalt ut på baksiden.

Nå lanseres Festools nye, kompakte kapp- og gjærsag. Her snakker vi maskin som rykker inn på ønskelista til mange snekkere som er glad i presisjon.

Pressemeldingen om den nye saga plinget i innboksen i dag tidlig.

Festool Kapex KS 60

– Med den nye Kapex KS 60 lanserer Festool en mobil, hendig, uttrekkbar og veldig fleksibel kapp-/gjærsag. Med et ergonomisk plassert bærehåndtak, en praktisk ledningsholder og transportsikring er KS 60 er det perfekte verktøyet for montasjearbeider. Den har et ekstremt kompakt design og er enkel i bruk. I tillegg til en gjæringsvinkel på opptil 60° begge veier og en helningsvinkel på opp til 46° på begge sider så gir denne kapp-/gjærsagen så klart også utmerkete kutt med maksimal presisjon og allsidighet, sier Festool-importør Motek i en pressemelding om den nye maskinen.

Mobil? Ja. Mer mobil og flyttbar skal det godt gjøres å lage en maskin av denne typen. Ta en titt i denne promovideoen fra Festool Danmark. (Fortsetter under videoen)

Uttrekk og vinkler

Festool Kapex KS 60
Kompakt i lagring og transport.

Uttrekkbar? Oh, yes. Med 90 grader begge veier er kapp-asiteten (tok du´n…?) på gode 305 mm bredde, fortsatt med maks skjæredybde 60 mm i behold.

For øvrig sier pressemeldingen dette om kuttekapasitet og vinkler:

 • 90°/90°: 305 x 60 mm
 • 45°/90°: 215 x 60 mm
 • 60°/90° (h): 150 x 60 mm
 • 45°/45° (v): 215 x 40 mm
 • 45°/45° (h): 215 x 20 mm

Gjæringsvinkelen er 60 grader begge veier. Justeres med eller uten trinn, det er bare å vippe sperren til siden med pekefingeren (se videoen).

På trange steder

Festool Kapex KS 60
Kapex KS 60 montert på tilpasset arbeidsbord/transportramme.

Sagen styres av en dobbel guide i uttrekket med to kulelager. Guidene gir generøse 305 mm uttrekk framover, men stikker likevel minimalt ut på baksiden. Det sparer verdifull plass når man jobber trangt. Feks i en korridor eller en trappegang.

Sagen kan også leveres med en tilpasset kombinert sagbord og transportramme.

Håndtakene for saging og bæring er fint integrert i designet, og ser ut til å gi god ergonomi i både bruk og transport.

De smarteste detaljene

Festool Kapex KS 60 Systainer
Høydejusterbart anlegg, tilpasset Systainer av laveste type. NB: Det er ikke plass til KS 60 i Systaineren…

Denne nye saga har et par detaljer jeg har stor sans for:

 • Mulighet til å heve anleggsflaten til en høyde tilsvarende Festools laveste Systainer-koffert. Dermed kan man bruke den til ekstra støtte for lange emner, men likevel slippe å sette maskinen på et plasskrevende sagbord.
 • Medfølgende smygvinkel med fast plass på maskinen. Lett tilgjengelig for nøyaktig måling av vinkel i både inn- og utvendige hjørner. Snakker vi mindre svinn på feilkapp av lister når hjørnene avviker fra 90 grader?

Et par andre detaljer, som sikkert er bra utført men som Festool ikke er alene om:

 • Markering av sagelinje med et LED-lys som kaster skyggen av bladet akkurat der sagelinja går. Dewalt har et tilsvarende system: XPS. Godt alternativ til lasermarkering, som har en tendens til å gro igjen av sagflis.
 • Uttrekkbare forlengere på hver side av anleggsflaten, for støtte av lange emner.
 • Medfølgende tvinger til å holde fast emnet, kan brukes på flere steder etter behov.
 • Begrensing av sagedybde, for slisser, utsparinger o.l.
 • Enkel tilkobling til støvsuger. Spesielt enkelt til Festools egne støvsugere.

Pris?

Veiledende pris fra importøren er 11 495 kroner. Eks mva, men i sett med nevnte LED saglinjelys, smygvinkel og hevesett. Men den prisen er mer vill- enn veiledende: Motek understreker nemlig at alle kunder får rabatt på den prisen. Rabattens størrelse avhenger primært av hvor stor kunde man er.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

2 kommentarer

  1. Hei Hans-Petter. Denne skal nok være tilgjengelig forlengst! Den kan nok kjøpes hos din nærmeste Motek-forhandler når som helst :).
   Mvh Jørn / Verktøy 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)