Nyheter

Festool kommer med ny CT syklon støvutskiller i systainer

Bruker du Festool støvsuger? I høst kommer kommer Festool med en nyhet som kan støvsugerens gode kompis: En CT syklon støvutskiller som fanger opp støv, flis og spon før det går i støvsugeren. Fiks ferdig i systainer.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Festool CT-VA 20 syklon støvutskiller til CT støvsugere
Hva koster det: Uvisst p.t., lanseres i oktober.
Hvor kjøpes det: Hos Motek AS eller andre Festool forhandlere.

Denne høsten kommer Festool ut med en interessant støvsugernyhet: En CT-VA 20 syklon støvutskiller og forfilter til støvsugere. Støvutskilleren monteres mellom slangen og selve støvsugeren og fanger det aller meste –rundt 95 prosent – av innholdet i en egen beholder.

Stopper støvet før støvsugeren

Festool CT-VA 20 syklonfilter på CT støvsuger.
Festool CT-VA 20 syklonfilter på CT støvsuger. Filteret fanger opp 95 prosent av støvet. (Foto: Produsenten)

Dermed er det fint lite av støvet som går videre inn i filter og pose i støvsugeren. Syklonfilteret kan brukes med alle Festool CT støvsugere.

Selve prinsippet her er ingen nyhet. Mange støvsugerbrukere – uansett merke – bruker syklon støvoppsamlere, som er en slags miniatyrversjon av stasjonære sponavsug som brukes på verksteder. Noen bruker ferdigkjøpte løsninger fra Dust Deputy. Andre finner nytte og glede i mer eller mindre hjemmelagede løsninger. Prøv et lite søk på «dust collection» på Youtube, så kan du sitte i timevis å se på videoer av dette.

Syklon er smarte greier

Prinsippet er også smarte greier. Å samle støv, flis og spon i en bøtte eller pose før det treffer støvsugeren gir opptil flere fordeler:

  • Lettere å tømme bøtta eller posen enn selve støvsugere.
  • Billigere å tømme bøtta eller posten enn å skifte støvsugerpose.
  • Bøtta eller posen tar betydelig mer støv eller flis enn støvsugerens egen pose eller beholder. Dermed kan du jobbe lenge før du må tømme.
  • Det aller meste av støvet eller flisa havner i posen, og kommer aldri i nærheten av støvsugerens indre. Du beholder sugekraften mye lenger, filter og pose varer lenge, det blir mindre behov for rengjøring av støvsuger og selve støvsugeren får lengre levetid.

Det siste er jo greit, med tanke på at en Festool støvsuger ikke akkurat er gratis.

Støvoppsamling er altså ikke nytt. Det nye her er at Festool selv har laget en støvoppsamler etter dette syklonprinsippet, og «pakket» denne inn i en kompakt Festool systainer med tilkoblinger for Festools egne støvsugere. Herligheten har fått navnet Festool CT-VA 20.

Festool CT-VA 20 syklon støvutskiller

For de som bruker slike støvsugere kan den nye CT syklonfilteret gi en enklere og mer mobil støvoppsamling, som tar mindre plass og krever mindre rigg sammenlignet med f.eks. Dust Deputy eller andre løsninger med syklonfilter oppå en bøtte. Her skal det også legges til at Oneida har utviklet en egen Dust Deputy til Festool støvsugere, som klikkes fast oppå støvsugeren og kan tas med uten for mye rigg og styr.

Systaineren med CT-VA 20 syklonfilteret klikkes fast oppå støvsugeren. Der vil den formodentlig være bofast i både arbeid, transport og lagring. Til mindre oppgaver er det bare å sette i gang, og det er enkelt å velg om du vil bruke støvsugeren gjennom filteret eller direkte.

Plastboks til jobber med mye støv

Festool CT-VA 20 syklonfilter i lukket tilstand.
Festool CT-VA 20 syklonfilter i lukket tilstand. Kan også brukes slik. (Foto: produsenten)

Til større jobber med mye støv kan syklonfilteret utvides i høyden med en gjennomsiktig plastboks, med eller uten ileggsposer som er enkle å lukke etter fylling.

Dette kan være en grei måte å få ut f.eks slipestøv uten at det slipper ut i omgivelsene.

Plastbokser med slipestøv
Plastbokser med eller uten ileggspose gjør det enklere å frakte ut f.eks slipestøv. (Foto: Produsenten)

Hva kommer den til å koste i Norge? Det er uvisst. Vi har ikke fått noen prisinfo fra importør Motek AS. Prisinfo som flyter rundt på nett indikerer at prisen i andre land ligger i et område som tilsvarer 3500-4000 norske kroner.

Hva er det: Festool CT-VA 20 syklon støvutskiller til CT støvsugere
Hva koster det: Uvisst p.t., lanseres i oktober.
Hvor kjøpes det: Hos Motek AS eller andre Festool forhandlere.

Promovideo fra Festool selv:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Related Articles

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Back to top button