Nyheter

Enklere langhalssliper i toppklasse

Nye Festool Planex Easy vil gjøre det enklere og kjappere å slipe sparklede vegger og tak. Den sies å være rask å komme i gang med og enkel i bruk.

Nyhet: Festool Planex Easy. For den som trenger en langhalssliper som er lett å sette i gang med.

Sliping av vegg og tak kan være et helvete i støv og ukurante arbeidsstillinger. Eller det kan være isipisi, med riktig verktøy. Det vil i praksis si en langhalssliper, koblet til en støvsuger. Hjemmemalere vil antakelig gå for en av de rimelige alternativene, eventuelt leie et proffverktøy. Jeg ville klart gått for sistnevnte. Malere, innredningssnekkere og andre proffer som gjør det hele tiden vil antakelig gå rett på proffverktøyet.

Festool Planex Easy proff sliping

Planex Easy og støvsuger på vei til jobb.
Ta den ut av transportrekket, så er Planex Easy klar til bruk med det samme.

Denne nyheten fra Festool går rett inn i proff-kategorien, og lanseres nå (mars 2017). Festool Planex Easy er en ny variant av Planex, som så dagens lys i 2015. Begge er langhalsslipere som skal kobles til støvsuger. De drives av en børsteløs motor som sitter i selve slipehodet. Dermed slipper man en løsning der slipehodet drives av en aksel som går gjennom hele skaftet.

Men det må da bli tungt med den motoren som sitter i slipehodet? Nja, ikke spesielt tungt, i følge Festool og importør Motek. Dessuten blir slipehodet sugd inntil overflaten i bruk. Den sugeeffekten skal være sterk nok til å bære vekten av slipeverktøyet, opplyser Motek om den første Planex-versjonen. Da må det i alle fall gjelde nye Planex Easy, ettersom den er lettere enn storebror.

Èn lang enhet vs flere deler

Hovedforskjellen på de to er at den nye Planex Easy består av ett, (passe) langt rør i én enhet klar til bruk. Den førstefødte Planex-maskinen består av slipehode, håndtak og rør-segmenter derimellom. Disse setter man sammen til en ønsket lengde. Enten det er kort for sliping rett foran nesen, eller en laaaang variant for sliping i trappeganger og andre utilgjengelige steder.

Festool Planex Easy er altså i én, bruksklar enhet. Ta den ut av transporttrekket, koble til støvsuger og sett i gang. Lengden er tilpasset arbeid i rom med normalt takhøyde. Hovedmålgruppen er malere som mest av alt trenger et effektivt redskap til å slipe sparkel i vanlige rom.

Raskere klar til bruk

– Takket at den er designet i ett stykke er den umiddelbart klar til bruk når den er pakket ut. I tillegg kunne ikke den intuitive bryter betjeningen vært enklere. I daglig bruk dette at brukeren bare trenger å ta 1,60 meter lange verktøyet ut av sin praktiske, kompakte bæreveske (ett av elementene som følger med verktøyet) og sette i gang, sier Motek i en pressemelding. (Fortsetter under videoen)

https://www.instagram.com/p/BNjW5LwD9av/

Festool Planex Easy skal i følge den samme pressemeldingen være den letteste langhalssliperen med direktedrift på markedet pr i dag, der den veier inn på beskjedne fire kilo.
– Den nye ultra-myke slipeplaten tilpasser seg perfekt til vegg og takflater, samt ujevne overflater. Den gir en feilfri sliping og høy overflatekvalitet. Med det avtakbare børste segmentet kan man slipe jevnt helt inn i hjørner, sies det også i pressemeldingen.

Støvsuger er viktig

Sliping av sparkel genererer store mengder slipestøv. Det er derfor viktig å bruke en egnet støvsuger. Her foreslår Motek ikke overraskende å bruke en Festool støvsuger. Dels på grunn av en tilpasset, mekaniske låsing mellom sugeslange og slipemaskin, dels dens automatiske rengjøring av hovedfilteret.

Førstnevnte er et bedre argument enn sistnevnte. Det er ikke vanskelig å finne andre støvsugermerker som tilbyr automatisk filterrengjøring. Andre støvsugere med passende mekanisk låsing kan det hende er lenger imellom.

Så var det prisen, da. Planex Easy er ca 30 prosent billigere enn den “vanlige” Planex-sliperen. Veiledende pris er rett over 10 000 kroner, faktisk. Og det er uten støvsuger. Selges også i sett komplett med støvsuger.  10 000 er mye penger for spesialverktøy som dette. Men husk at det er Moteks versjon av veiledende pris. Den er det nesten ingen som betaler, da det trekkes av en rabatt som varierer med kundeforholdet.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)