NyheterTeknisk

To batterier og ny kickback-stopp på Festool dykksag

Festool har akkurat gjort sin 18V dykksag sterkere og tryggere. TSC 55 K kommer nå med 2x18V batteri og en ny kickback-stopp. Se også hvordan du unngår tilbakeslag.

Hva er det: Ny versjon av Festool TSC 55 K dykksag på 18V batteri. Får mer kraft med to batterier. Ny teknologi stopper sagen superkjapt ved tilbakeslag / kickback.
Hva koster det: ?
Hvor kjøpes det: Hos Motek AS

English summary: New version of Festool TSC 55 K plunge saw. More power with 2x18V battery. New KickbackStop technology stops the saw immediately in case of kickback.

Nye verktøy er alltid spennende. Noen mener nye verktøy fra selveste Festool er ekstra spennende. Disse får årets første fiks her: Ny Festool dykksag.
Eller ny versjon av Festool TSC 55 K, for å være mer presis. Altså Festool dykksag på 18V batteri. Den kommer nå med to nyheter som gjør sagen sterkere og tryggere i bruk.

Kickback-stop

La oss ta tryggere først. Du som kjører sirkelsag og dykksag har sikkert opplevd kickback en gang eller ti. Det er aldri moro. Man lærer seg etterhvert noen indianeretriks for å unngå kickback. Men moro blir det aldri. Nå har utviklerne i Festool utstyrt dykksaga TSC 55 K med KickbackStop. Her er det “noe” som gjør at sagbladet oppdager at et tilbakelag er på gang, og stopper saga på brøkdelen av et sekund.
– Dermed stopper også den bakoverslående bevegelsen i maskinen. Det forebygger skader på både person og materialene, sier Festool om nyheten.

Hva er dette “noe” som oppdager og stopper tilbakeslaget? Jo, det er en sensor som ligger an mot sagskinnen eller materialet som sages.
– Hvis det oppstår et tilbakeslag ved dykking eller saging, så registrerer følekilen dette med én gang. Den stopper motoren og utløser en hurtigbrems på sagbladet. Dermed blir dykksagens bevegelse bakover stoppet umiddelbart, sier produktsjef Boris Seyfried i Festool.

Han understreker at KickbackStop-teknologien er helt uskadelig for maskinen. Her er ingen komponenter som skal skiftes etter en nødstopp. Bortsett fra eventuelt underbuksa, om man er litt engstelig av seg. Det er bare å starte maskinen og sage videre.

Dobbel batterikapasitet på Festool TSC 55 K

Så har vi det med sterkere. Nye Festool TSC 55 K kommer nå med oppsett for å bruke opptil to batterier på én gang. Den har også fått en ny EC-TEC børsteløs motor, som med dobbelt batterioppsett på 2x18V gjør den nye dykksaga like sterk som en nettdrevet 230V sag.

– Samme kraft som i den nettdrevne sagen. Men her har du full bevegelighet uten ledning, sier Festool.

Festool kommer også med noen nye sagblader til TS og TSC dykk- og sirkelsager. Bladene er smalere, og kommer med hardmetalltenner i ny form. Bladene skal gjøre at man kan sage raskere, mer presist og med høyere snittfinish.

Slik unngår du kickback / tilbakeslag med sirkelsag og dykksag

En liten tur tilbake til det med kickback og tilbakeslag før vi setter punktum. Hva kan du gjøre for å unngå det hersens tilbakeslaget? Jo, da kan du prøve dette:

Sørg for god støtte til store plater. Hvis plata ligger i ro, så reduserer du risikoen for at bladet kommer i klem.
Hold begge hender på saga, for å kontrollere den best mulig.
Bruk aldri sløve eller skadede sagblader. Det øker risikoen for tilbakeslag.
(Kilde: Festool)

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)