Nyheter

Festools nye bordsag kommer til Norge

Det er ikke mangel på interesse for Festools nye batteridrevne bordsag. Den betjenes digitalt, er liten og lett og går på batteri – men ikke billig. Her er alt vi vet.

Hva er det: Festool CSC SYS 50 bordsag
Hva koster det: Foreløpig antydning er rundt 20 000,- for basismodell.
Hvor kjøpes det: Motek AS


English summary: There is no shortage of interest in Festool’s new cordless table saw. It’s operated digitally, is small and light, and runs on batteries – but not cheap. Here’s what we know.

Nå er det bekreftet at CSC SYS 50 kommer til Norge. En ting er sikkert, det er ikke en hvilken som helst bordsag. Internasjonalt har de klart å skaffe mye oppmerksomhet, kanskje ikke uten grunn. Den nye sagen kan skilte med å være fullspekket med teknologi, og kan tas med dit du skulle trenge den.

Den nye saga vist med de to batteriene og digital skjerm i front. Foto: Festool pressebilde.
Den nye saga vist med de to batteriene og digital skjerm i front. Foto: Festool pressebilde.

CSC SYS 50 er trådløs og går på 2 stk 18V-batterier. Den er beregnet på presist arbeid som må gjøres ute “on site” og ikke inne på et verksted. Den er liten og relativt lett med en egenvekt på rundt 15 kg. Festool har utviklet sagen for å passe inn i Systainer-systemet deres, og kan dermed settes sammen med andre kasser fra samme serie. I demoer er sagen vist frem med en egen tralle (UG-CSC-SYS – ingen hederspris for enkle navn å dele ut her) som kan kjøre double duty og settes opp som arbeidsbord. Dette er ekstrautstyr, men de som er villig til å betale kan det være noe som gjør sagen ekstra praktisk.

Markedskoordinator i Motek AS Hanne Marasović sier at de ikke har opplevd mer etterspørsel og spørsmål på en maskin siden de lanserte Festools første kapp- og gjærsag. Det til tross for at CSC SYS 50 ikke er lansert på nettsiden ennå.
– Planlagt lansering er i september 2023. De få brukerne som har fått testet sagen til nå er udelt positive, konstaterer hun.

Ikke forskjell på batteri og kabel?

Sagen har et digitalt system med skjerm som styrer høyde og vinkel på bladet. Her får du inntil 50mm kapphøyde og vinkler fra -2° til 47°. Festool oppgir en presisjon på 0,1 millimeter. Så gjenstår det å se hvordan kalibreringen holder samme nivå over tid ved mange transportetapper. Dette kan dog også gjøres av brukeren i en innebygd meny.

CSC SYS 50 avbildet under utpakking fra Syatainer plassert på stativet UG-CSC-SYS. Foto: Festool pressebilde.
CSC SYS 50 avbildet under utpakking fra Syatainer plassert på stativet UG-CSC-SYS. Foto: Festool pressebilde.

Videre på spesifikasjoner skal det være mulig å gjøre parallelle kutt på opptil 280 mm og kutt med maks bredde opptil 450 mm. De oppgir selv at på grunn av den børsteløse EC-TEC-motoren skal det være nok styrke og trekkraft fra batteriene til at man ikke merker forskjell fra maskiner med kabel.

Praktisk men pricy

CSC SYS 50 klargjøres til bruk ved å sette den ned, løfte av Systainer-kassa og slå ut sidebordet. Den innebygde sleden låses opp på høyre side, samme side som du finner hovedstrømbryteren. Skru på, ingen leting etter strømuttak. Herfra justerer du bladhøyde og vinkel på skjermen og setter i gang. I styringsenheten skal det også være mulig å lagre forhåndsinnstillinger som kan byttes mellom med et tastetrykk.

Det er ingen hemmelighet at Festool ligger i premium-segmentet, og CSC SYS 50 er intet unntak. I følge Motek vil prisen ligge på omtrent 20 000,- for basic-versjonen uten ekstrautstyr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)