BilNyheter

Sjekker om du har fått alt verktøyet tilbake i bilen

Har du glemt verktøy på jobb? Ford bruker sporing for å sjekke om alt verktøyet er tilbake i bilen etter jobben.

Kortversjon: Ford Pro har gjennomført et pilotprosjekt med en ny teknologi (sporing med blåtann og GPS) som gjør at du til enhver tid vet om du har fått med deg verktøy og annet utstyr tilbake i bilen etter endt arbeidsdag.

English summary: Forgetting tools on the job site? Ford Pro has conducted a pilot project checking if tools and equipment has been loaded into the car after work. Uses known Bluetooth and GPS tracking technology.

Testprosjektet ble gjennomført i Aachen i Tyskland, og det ble tatt i bruk bluetooth-teknologi og GPS-sporingsbrikker som plasseres i verktøykasser eller på utstyr. Disse ble deretter koblet opp mot bedriftens kjøretøy og en sentral server.

Ford Pro er Fords nye globale salgs- og serviceenhet som har som mål å forbedre produktiviteten til sine nyttekjøretøykunder – både ved hjelp av klasseledende nyttekjøretøy, men også det siste av produkter og tjenester som kan bidra til dette.

Sporingsbrikke sjekkes av bilen

Sporingsbrikkene gjør at hvert enkelt kjøretøy kan minne føreren på at verktøyet eller utstyret ikke er lagt inn i bilen når arbeidet er avsluttet, og de skal forlate arbeidsplassen. Brikkene gjør det også mulig for de ansvarlige i bedriften hele tiden å ha kontroll på hvor maskiner, utstyr og annet verktøy befinner seg.

– Alle kan glemme igjen en verktøykasse etter en lang arbeidsdag. På steder hvor mange arbeider sammen, kan du også risikere at andre tar med seg ditt verktøy. Tap av utstyr kan skape problemer for en bedrift, og alle forsinkelsene koster gjerne både tid og penger, sier Supervisor, CV Ecosystems, Research and Advanced Engineering i Ford Europa, Walter Pijls.

Taper 4500 kroner pr. varebil på tapt eller stjålet verktøy pr år

Hvert år koster gjenglemt eller stjålet verktøy og annet utstyr i gjennomsnitt 450 euro*, nærmere 4500 kroner, pr. varebil. Det viser utregninger gjort av RWTH Aachen University.

Hvordan stemmer det tallet med dine erfaringer?

Teknologien gjør også at den enkelte fører sparer tid på å lete etter utstyr, og det blir enklere for de som har utstyrsansvar å sørge for at rett verktøy og annet utstyr er i de riktige varebilene for dagens jobber.

Full oversikt over alt utstyr på mobil, PC og i bilens egen skjerm

Sporingsbrikkene er vanntette og tåler ekstreme temperaturer. De festes på eller plasseres sammen med verktøyet/maskinen/utstyret. Denne kobles opp mot en sentral server som alle i bedriften har tilgang til, enten via bilens skjerm, en dedikert app på mobiltelefonen eller fra en PC.

Verktøyet kan søkes opp og finnes fra de forskjellige enhetene, både basert på «kjøretøy», «lagring», «verktøytype» og «verktøynavn.» Når varebilen blir tømt på en arbeidsplass kommer det også opp informasjon om verktøyet befinner seg inni eller utenfor bilen.

– Tidligere har vi brukt både loggbøker og utstyrslister for å ha oversikt over utstyret vårt, men har hatt seriøse utfordringer med å ha kontroll på alt utstyret. Nå kan vi følge med på hvor alt er til enhver tid. Vi har også data på hva slags verktøy som blir benyttet hvor og hvor ofte det blir brukt. Det kan si oss noe om type verktøy vi har behov for mer av og hva som må byttes ut, sier prosjektansvarlig for vedlikehold i gartnerfirmaet Demel Garten- und Landschaftsbau, Dennis Schmidt-Demel.

De var en av tre bedrifter i Køln-området som hjalp til med å teste teknologien. Ford Pro vil gjennomføre ytterligere undersøkelser i andre markeder før tjenesten skal gjøres tilgjengelig for kunder “i nær framtid”.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)