Nyheter

“Kongen” har kommet tilbake

Den sprøyter de hardeste brann- og vanntettingene, og alt av maling, grunning og rustbeskyttelse. Protective coatings-gutta elsket etter sigende Graco King. Så forsvant den fra markedet. Nå er “kongen” tilbake. PS: Noen kaller den luftfri, men det er ikke særlig presist.

Tekst: Jørn Søderholm 

Hva er det: Graco King airless beleggsprøyte for industriell maling.
Hva koster det: Varierer med modell. “Vanligste” modell 70:1 kr 40 000.
Hvem bruker det: Industri og fagfolk innen protective coatings. F.eks rustbeskyttelse, brannbeskyttelse og andre komplekse belegg
Hvor kjøpes det: J.S. Cock har agenturet på Graco i Norge.

NB: Se oppklaring om airless / “luftfri” nederst.

Alexander Korsgaard, J.S. Cock AS.
Alexander Korsgaard, J.S. Cock AS.

– Jeg vil også tipse deg om at vår leverandør Graco nå har lansert – eller rettere relansert – Graco KING.

– Jaha, hva er det..?

– Det var den malingspumpen som nesten hele Protective Coatings markedet brukte for ti år siden. Den har vært savnet og etterspurt siden den gang den ble erstattet på markedet.

Det sier Alexander Korsgaard, salgsingeniør for Graco Industri IED i J.S. Cock AS.

Protective coatings overflatebehandling

Her er vi altså inne i det for offentligheten ikke særlig kjente fagfeltet som handler om å sprøyte mer eller mindre flytende stoffer på overflater som skal beskyttes mot brann, vann, salt, rust og andre elendigheter.

Grunning, vanntetting og høyvolumbeskyttelse (skum) er Graco Kings spesialitet.

Prinsipielt sånn cirka det samme som sprøytelakkering og -maling, men med stoffer med viskositet og tørrstoffinnhold som ville fått vanlig sprøyteutstyr til å krype skjelvende sammen i en krok og gråte en liten lakkskvett ut av dysa si.

 • Takkledning
 • Énkomponent beskyttende maling
 • Tokomponent beskyttende maling
 • Epoksy
 • Partikkelbelegg
 • Uretan
 • Polyuretan
 • Sink-grunning
Sprøytemaler stålkonstruksjon.
Protective coatings. Beskyttende overflatebehandling. (Foto: Graco)

Oversatt til bruksområder vi utenfor fagfeltet kan relatere til, så greier den fint hva som helst du kan tenke deg å sprøyte på et bilunderstell for rustbeskyttelse. Å sprøyte en enebolig med oljedekkbeis er lett match for denne maskinen, men kan bli hardt for naboforholdet pga uønsket farglegging. NB: Her til lands brukes ikke slikt utstyr på disse områdene.

Graco King i ny versjon

Graco King malingssprøyte i ny versjon.
Graco King. Airless, “luftfri” malingssprøyte relansert i ny versjon. (Foto: Graco)

Den nye versjonen av Graco King er som sin forgjenger en robust og holdbar høytrykks malingssprøyte. Amerikanske Graco har laget den for å tåle de mest krevende miljøene man kan komme til å sprøyte i, og de tøffeste bruksområdene for beskyttende belegg og korrosjonskontroll.

Her snakker vi for eksempel skip og andre stålkontstruksjoner, være seg på land eller til havs. Gjerne i offshore- og industrimiljøer der fuktighet kan være en signifikant faktor.

Luftmotor med 70 prosent mindre fare for ising

– Den nye King-serien skal gi brukerne den beste høytrykkssprøyten for beskyttelse. En sprøyte som greier alle materialer på en hvilken som helst arbeidsplass. Men likevel en sprøyte som ikke stanser, ikke iser ned og som krever kun enkelt vedlikehold, sier produktsjef Stephan Rindfleisch hos Graco.

Graco King, versjoner og spesifikasjoner.
Graco King, versjoner og spesifikasjoner.

Graco King finnes med tre forskjellige størrelser luftmotor: XL3400, XL6500 og XL10 000. Den viktigste forskjellen dem imellom er volum og kapasitet. Hver av dem kan settes opp for ti ulike trykkforhold, etter trykk og gjennomstrømming som kreves for oppgaven.

Den er altså sterk og eter alt. Hva ellers er det å fortelle om nyheten Graco King?

Fem nyheter

Her peker produsenten og importøren spesielt på fem egenskaper de tror fagfolk på dette feltet vil like:

 1. Enkelt vedlikehold. Luftmotoren har bare halvparten så mange deler som NXT, en annen Graco luftdreven pumpe til samme formål. Færre deler betyr færre ting som kan ryke. Alt av deler er lett tilgjengelig, og trenger bare minimalt vedlikdehold.
 2. Mindre fare for ising. Maskinen drives av en luftmotor. De er pr definisjon utsatt for ising. Luft varmes opp ved komprimering og avkjøles ved utvidelse. Her er det mye luft som skal avkjøles raskt. Det kan gi driftsstans som følge av ising. På nye King-serien har Graco jobbet mye med isolasjon, blant annet på rørventiler som er montert separat og isolert fra motorblokken. De mener selv at faren for nedising og stans er redusert med 70 prosent.
 3. Mindre pulsering og trykkvariasjon. Når du står der og sprøyter noe tungt vil du helst ha et jevnest mulig trykk, ikke trykkfall og avbrudd i sprøytebildet. King har 145 prosent høyere utblåsingskapasitet i luftventilen, som etter sigende skal gi en merkbar forskjell i jevnere vendinger, mindre pulsering og bedre finish.
 4. Bedre tetting og sterkere pakninger. Øvre pakningssett består nå av syv istedenfor fem pakninger. I tillegg er styrken på pakningene forbedret
 5. Multilanse. Flere pistoler kan kobles på én og samme pumpe, med “nesten ingen merkbar pulsering” i følge produsenten. Ny manifold gjør det enklere å koble flere pistoler på samme pumpe.
Graco King verktøykasse
Graco King verktøykasse

At den har fått ny verktøykasse nevnes også som et poeng i pressemeldingen. Slik ser den ut.

“Luftfri” sprøyte er ikke luftfri

En malingspumpe trykksetter produktet (malingen) sånn at det kan sprøytes gjennom en dyse. Noen med elektrisk drift, mens nye King og en del andre drives på luft fra en stor kompressor. Drift på luft, helt uten strøm, gjør det mulig å EX-godkjenne utstyret for bruk i eksplosjonsfarlig område.

Her skilles det mellom air-assist og airless, der sistnevnte noe misvisende blir oversatt til luftfri.

 • Airless: Sprøyting skjer ved å trykksette produktet (malingen) direkte til pistolen, der én enkelt dyse med én åpning skaper sprøytebildet. Svært effektivt for store volum og store flater.
 • Air-assist: Assistanse av luft, i tillegg til trykksatt produkt (maling). Luft i separat slange assisterer sprøytepistolen med å skape et finere sprøytebilde enn airless sprøyting. Høyere finish enn på airless.

– Vi pleier ofte å beholde begrepet airless. Det er mer presist enn å oversette til luftfri, sier Alexander Korsgaard.

Graco King
Pumpedelen på nye Graco King.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)