Nyheter

Helt nytt batterisystem fra Makita – XGT gir gass med 40V

Makita er på vei ut med lansering av XGT, et helt nytt 40 Volt system for batteriverktøy. Den nye batterplattformen XGT skal være “matboks” for store, sterke og krevende maskiner. Men Makita-fans vil bli lei seg for én ting.

 

Hva er det: Makita XGT. Ny serie batteridrevet verktøy på 40V batteri.
Hva koster det: Ingen anelse pr juli. Mer enn 18V.
Hvor kjøpes det: Hos Makita forhandlere (fra høsten 2020).

English summary: Makita is launching XGT, a brand new cordless power tool system. Running on 40V, it´s a line of powerful tools. Launching in Europe and Norway this fall. The launch will probably contain 2,5 and 4,0 Ah batteries, with the biggest battery based on 21700 cells. Launching tools seem to be an impact driver, a rotary hammer, two drills, a circular saw, a reciprocating saw, two angle grinders and a miter saw. Be ware: XGT will NOT be compatible with the well established 18V line LXT. 

Dewalt har gjort det. Hikoki (tidligere Hitachi) har gjort det.

Hva da?

Laget nye batteriplattformer med høyere spenning enn 18V. Som et svar på markedets umettelige etterspørsel etter stadig bedre og sterkere batteridrevet verktøy.

Gjør mer ut av 18V batterier

Andre produsenter har valgt andre veier til samme mål. Milwaukee, Metabo og Bosch har valgt å holde seg til 18V spenning. I stedet har de ved hjelp av flere battericeller kjørt opp strømmengden (Ah) og energimengden (Wh).

Gjerne i varierende kombinasjoner med fysisk større battericeller, som kan levere mer strøm på kortere tid enn mindre celler.

Mens de andre proffverktøy-produsentene de senere årene har løpt om kapp med stadig større og heftigere batterier – og ditto maskiner til å bruke dem – har Makita sittet temmelig stille i båten. De har også vært med i racet med større og sterkere maskiner.

Lojal til 18V LXT siden 2005

Men de har holdt seg superlojalt til sin velkjente 18V batteriplattform LXT. Den ble først lansert i 2005, med en deilig, uforstyrret fleksibilitet til å bruke samme batteri på mange ulike maskiner gjennom årevis med arbeid og innkjøp.

Makita er en av flere produsenter som har prøvd seg med 36V batterier til store maskiner, uten at det blir noen stor ting her til lands.

Da har Makita her hatt større suksess med maskiner satt opp med dobbelt batteri 2x18V. Det har de gjort på en rekke større maskiner, der ett batteri mister pusten. Fortsatt deilig fleksibelt med ett og samme batteri til mange formål. Men det blir fort litt klumpete når man skal ha to 18V batterier ved siden av hverandre.

Nå kommer XGT 40 Volt

Nå er Makita rett rundt hjørnet med et nytt batterikonsept til store, sterke og energikrevende maskiner. Systemet har fått betegnelsen XGT, og opererer på 40 Volt.

Det ser ut til å bli et selvstendig konsept, der XGT maskiner og batterier kun passser til hverandre. Mens Dewalt og Hikoki har bygget med stor grad av kompatibilitet mellom sine 18V-systemet og de større Flexvolt (Dewalt) og MultiVolt (Hikoki), ser det altså ut til at Makita velger en strengere linje.

Til gjengjeld understreker Makita at de skal kjøre videre med full gass på 18V-systemet LXT parallelt med det nye XGT.

40V-serien XGT ble lansert i Japan i fjor høst, og er planlagt lansert i Europa høsten 2020. Den planen har vi fått bekreftet fra Makita Norge. Dette er det sistnevnte har gått ut med offentlig til nå.

Da kommer vi i første omgang til å se et utvalg bestående av omtrent dette:

 • 2.5 Ah batteri
 • 4.0 Ah batteri
 • Lader
 • Ladeadapter mellom LXT og XGT
 • Slagskrutrekker TD001G
 • Sirkelsag HS001G, HS002G
 • Borskrumaskin u/slag HP001G
 • Borskrumaskin m/slag HP001G
 • Kapp- og gjærsag LS001G
 • Bajonettsag JR001G
 • Vinkelsliper 100 mm GA001G
 • Vinkelsliper 125 mm GA002G
 • Kombihammer HR001GRDXV, HR001GRDX

To batterier

Makita XGT batterier. Like utenpå, forskjellig inni.

De ulike maskinene er kraftige saker, som oppgis å overgå både 18V, 2x18V og 230V nettdrevne “søsken” i prestasjoner.

De to batteriene er ganske like i fysisk størrelse, men med henholdsvis 2 Ah / 90 Wh (wattimer) og 4 Ah / 144 Wh.

Det har fått andre verktøyskribenter til å gjette at det minste batteriet er basert på de velkjente 18650-cellene, mens det største er basert på større 21700 battericeller.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)