Nyheter

Hikoki kommer med nye, kompakte 12V maskiner

Hikoki er på vei ut på markedet med en ny serie kompakte 12V maskiner. Hikoki 12V Peak har en helt ny batteriplattform. Ett av batteriene er først i 12V-klassen med samme store celler som storebror Multivolt B. 

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Hikoki 12V Peak, ny og kompakt serie elektroverktøy
Hva koster det: Ikke klart ennå.
Hvor kjøpes det: Hos Hikoki forhandlere, fra høsten 2019

Hikoki sender snart ut en ny serie små, lette og kompakte elektroverktøy på det norske markedet. Serien får navnet 12V Peak, og erstatter 10,8V-serien.

Skjematisk batteristørrelser
Hikoki 12V Peak batteri, sammenlignet med 10,8V og og 18V/Multivolt.

12V Peak er en ny serie produkter, basert på en ny batteriplattform. Mens 10,8V-serien hadde batterier av stav-typen som stikker oppi håndtaket, har nye 12V Peak slide-batterier som i fasong og design ser ut som en miniversjon av storebror-batteriene Multivolt.

Første 12V med 21700-celler

Ikke bare ser de ut som det, forresten. Det største av de nye 12V Peak-batteriene er en miniversjon av B-batteriet i Multivolt-plattformen. Det vil si at det er bygget på de samme store 21700-cellene som det største Multi Volt batteriet. 12V Peak 4,0 Ah batteriet har tre slike celler.  I teorien skal slike batterier kunne levere mer strøm raskere enn batterier med mindre celler.

Dermed er Hikoki etter det vi vet først med å ta de største cellene i bruk i 12V-klassen.

12V Peak kommer med batterier i tre størrelser: 1,5, 2,5 og 4,0 Ah. Sistnevnte er altså basert på de større 21700-cellene. Alle batterier har LED-indikator som viser ladestatus.

Hikoki 12V Peak

I første omgang kommer Hikoki ut med tre maskiner i den nye 12V Peak-serien:

  • Borskrumaskin DS12DD. 2 gir, 10 mm chuck og 20 trinns clutch.
  • Slagbormaskin DV12DD. 2 gir, 10 mm chuck og tre driftsmåter (skruing, boring, slagboring)
  • Slagskrutrekker WH12DD. 1/4″ HEX-feste, 135 Nm oppgitt max moment og tre driftsmåter (standard, high-power, selvborende skruer).
Tre Hikoki maskiner for boring og skruing
F.v. slagskrutrekker 134 mm, borskrumaskin 149 mm og slagbormaskin 162 mm lengde. (Foto: Leverandøren)

Alle maskinene har børsteløs motor, innebygget LED-lys og en beskjeden fysisk størrelse med lengde 135-162 mm og vekt på opptil 1,2 kg. 12V Peak kommer også ut med en ny hurtiglader. Den skal kunne fylle et tomt 4 Ah batteri på en time, mens 1,5Ah batteriet fylles på 22 minutter.

Utvalget i 12V Peak-serien vil formodentlig utvides med flere typer maskiner etter hvert, men det er disse tre Hikoki går ut med nå.

En forsiktig start

Produktsjef Frode Halvorsen i Hikoki Powertools Norway bekrefter at de tre første maskinene kun er en forsiktig start på12V Peak-serien.

– Det er under utvikling en hel batteriplattform her. Blant annet borhammer, multimaskin, bajonettsag, sirkelsag og vinkelsliper. En del av produktene vil også komme med børstemotor til lavere priser enn de børsteløse. Dette vil komme fortløpende i tiden som kommer, og lanseres samtidig med nye produkter i Multivolt, og ikke minst oppgraderinger på både 18V og nettdrevet utstyr. Jeg tror ingen andre er i nærheten av den innovasjonstakten vi nå kommer til å se fra Hikoki, sier Halvorsen.

Vi har ikke sett noen info om veiledende priser eller eksakt når maskinene blir tilgjengelig i handel. “Etter sommeren en gang”, er den mest konkrete informasjonen vi har fått fra Hikoki Powertools Norway As.

Verktøy 24 mener

Dette er interessant. De gamle 10,8V-maskinene fra Hikoki er svært så hendige i størrelsen. Men det er også det peneste man kan si om dem. Kraft og fart var det heller smått med. Nå har de andre større merkene alle oppdaterte 12V-serier, med kompakte maskiner i “håndfull-størrelser” som har mye å by på av både kraft og fart til boring, skruing og annet.

Med nye 12V Peak er Hikoki med i kampen igjen, og kan ta opp konkurransen mot tilsvarende herligheter fra Makita, Dewalt, Metabo, Milwaukee og blå Bosch.

At Hikoki tar de større battericellene i bruk også på et av 12V-batteriene er spesielt interessant. Tung boring og skruing kan vise en viss forskjell mellom batterier med disse større cellene og de mer tradisjonelle 18650-cellene, men det blir enda mer spennende å se hva det kan gjøre på f.eks en liten vinkelsliper, sirkelag eller bajonettsag i 12V Peak-serien når den tid kommer.

Jeg skulle ellers ønske at Hikoki laget en felles lader for både 12V Peak og Multivolt.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)