Nyheter

Bærehjelp til arbeid over hodet – Hilti EXO-01 eksoskjelett

Langvarig arbeid over hodet er hardt for kroppen. Nå lanserer Motek og Hilti et helt nytt redskap som avlaster og sparer armer og skuldre: Hilti EXO-01. Et eksoskjelett spesielt for håndverkere og installatører.

Hva er det: Hilti EXO-01. Eksoskjelett som avlaster armer og skuldre ved arbeid over hodet.
Hva koster det: Kr 27 000 eks mva. (I salg fra 19. april)
Hvor kjøpes det: Hos Motek AS.

English summary: New Hilti EXO-O1, a wearable exoskeleton which will reduce strain and fatigue from working with repetitive tasks in installation over head. Developed in cooperation with Ottobock, a provider of prosthetics, orthotics and exoskeletons that help people increase and retain their physical independence.

Om du gir en rørlegger, elektriker eller ventilasjonsmontør en jobb med mye montering høyt på vegg og i tak, så får du se en person som ikke akkurat gleder seg til den dagen. Langvarig arbeid over skulder- og hodehøyde er tungt, vondt og slitsomt.

Nå er Motek med på en global lansering av et nytt hjelpemiddel fra Hilti som tar tak i utfordringen med arbeid over hodet. Hilti EXO-01 heter den.

Meldinger om nye verktøy er som oftest varianter og videreutvikling av ting vi kjenner fra før. Av og til kommer noe grunnleggende nytt. Dette er en sånn anledning. Hilti EXO-01 er et forenklet eksoskjelett.

Hæ? Eksos-hvafforno..?

Eksoskjelett

Eksoskjelett, ja. Det har ingenting med eksos å gjøre. Rent språklig betyr det et skjelett utenpå kroppen. Et kjent fenomen fra dyreverden og arkitektur. De siste årene har det blitt gjort en del forskning på eksoskjelett til mennesker. Iblandet med robot-teknologi kan et eksoskjelett få lammede personer tilbake på beina igjen eller lage soldater som kan gå langt og bære tungt – uten å være marinejegere. Teknologien er også på vei ut i bygg og industri, der vanlige arbeidsfolk kan gjøre repetitive arbeidsoppgaver uten skader. Eksempelvis montering over hodet.

Repetitive oppgaver med installasjon eller andre arbeider over hodet er godt kjent for folk som driver med blant annet ventilasjonskanaler og -utstyr, kabel- og rørføringer i tak og montering av gipsvegger.

Hilti EXO-01 eksoskjelett

Nå har Hilti utviklet eksoskjelett-produktet EXO-01. Det er gjort i samarbeid med Ottobock, en global spesialist på proteser, ortopedi og eksoskjelett. HMS var hovedfokuset ved utviklingen av EXO-01: Hvordan kan man redusere risiko for skade og slitasje på kroppen til de som arbeider dagen lang?

Arbeid over hodet - Hilti EXO-01
Armer og skuldre får avlastning med Hilti EXO-01 eksoskjelett. (Foto: Produsenten)
Hilti EXO-01 eksoskjelett exoskeleton
Hilti EXO-01 er et rent mekanisk redskap. Avlaster armer og skuldre med seler, skinner, wire og kraftoverføring. (Foto: Produsenten)

Resultatet ble et hjelpemiddel som er lett, og skal være lite brysomt å ha på seg. Det er verken batteridrevet eller krever strøm. EXO-01 er et rent mekanisk, manuelt produkt. Ved hjelp av seler, skinner, wire og kraftoverføring avlaster det armer og skuldre, og reduserer risiko for å slite ut muskler og ledd.

– Eksoskjelettet er først og fremst laget for arbeid over bryst- og hodehøyde. Disse bevegelsene er svært fysisk krevende og utmattende. Ved å bruke EXO-01 får man ekstra utholdenhet og styrke. Da kan man jobbe lenger uten å bli sliten, og man kan klare oppgaver man ellers ikke har vært i stand til. Det er god økonomi både med tanke på arbeidskraftsbehov, produktivitet og fremdrift, samt redusert risiko for skader og sykemeldinger.

Det sier Bjørn Ramm, produktsjef for diamant- og betongprodukter i Motek AS.

Mindre pauser og skader

Nyheten med det mekaniske, passive skjelettet styrker brukerens egen styrke. Hilti og Motek mener det vil redusere både pausebehov, arbeidsskader og sykefravær. Brukeren får støtte til armer og skuldre til praktisk talt alle typer installasjon over hodet på byggeplass. Det nye hjelpemiddelet skal gi dynamisk støtte til armer og overkropp, men likevel gi nødvendig frihet til å bevege seg.

Hilti EXO-01 har vært på tegnebordet og i prototyp-laboratoriet en god stund. I fjor høst skjedde den første beskjedne lanseringen i USA. Nå lanserer Hilti den viktige nyheten i Europa. Her er norske Motek med i fremste rekke, med lansering i Norge fra kommende uke.

– Motek sitt samarbeid med den markedsledende leverandøren Hilti gir oss muligheter til å presentere nyheter i verdensklasse. Hilti streber alltid etter å gjøre produktene bedre for brukeren med tanke på helse og sikkerhet. Nå har de tatt det til nye høyder. Det mekaniske skjelettet EXO-01 gir brukeren ekstra styrke og utholdenhet. Det er en innovasjon som vil revolusjonere byggebransjen, sier Motek i en pressemelding.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)