NyheterTeknisk

Hilti Jaibot lanseres i Norge

Hiltis nye borerobot kommer nå til Norge. Den skal skåne fagarbeidere for betongstøv og repetitiv jobbing, og ta digitalisering av byggeprosessen til et nytt nivå. Og den er norskutviklet!

Hva er det: Hilti Jaibot
Hva koster det: foreløpig ukjent
Hvor kjøpes det: Motek AS

English summary: Hilti’s new drilling robot is coming to Norway. It’s supposed to spare workers of concrete dust and repetitive tasks, as well as being a new step in digitalizing the construction process. And it’s developed in Norway!

Jaibot er utviklet for tak- og veggboring og benytter BIM-design (Bygningsinformasjonsmodellering, digitale modeller) for å jobbe «semi-autonomt» ifølge Motek.

– Selv om det ikke krever en ekspert til å styre Jaiboten, trenger den menneskelig innspill og tilsyn, opplyser produktsjef hos Motek, Tom Nord.

I praksis betyr dette at en operatør kjører Jaibot til et sted i bygget og trykker «drill», deretter tar roboten over og driller alle planlagte hull så langt armen rekker. Etter en dags arbeid kjøres den tilbake i en container, hvor den lades over natta og står klar til neste dag.

Norskutviklet

Jaibot er faktisk utviklet i Norge. Selskapet nLink fra Sogndal utviklet den første prototypen. Ifølge Motek så Hilti potensialet i prototypen, og kjøpte seg inn i selskapet. Herfra ble modellen foredlet til Jaibot som den står i dag.

Både borhammeren og støvsugeren er standard hyllevare fra Hilti. Nå vil roboten også leveres med den nye VC10 Nuron-støvsugeren som har større kapasitet og bedre støvfjerningsegenskaper enn tidligere modeller.

– Det eneste operatøren må gjøre er å bytte bor og støvsugerpose, sier Nord hos Motek.

Nøyaktighet, fremdrift, sikkerhet

Dette kan potensielt ha en innvirkning på både HMS, fremdrift og nøyaktighet. Operatøren kan stå på avstand og dermed unngå å puste inn betongstøv. Hull i vegger og tak bores automatisk av roboten, som frigjør ressurser til å gjøre andre ting. Også har du nøyaktigheten, selvsagt. En robot soner ikke ut ved repetitive oppgaver, og hullene blir boret med samme nøyaktighet hver gang.

Pris vet vi ikke noe om, da Motek ikke har oppgitt noe om det ennå. De kan imidlertid avsløre at de vil tilby flere alternativer, herunder leasing over en periode, prosjektutleie eller rent salg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)