Nyheter

Ny Hilti laser avstandsmåler med kamera og wifi

Dette er splitter nye Hilti PD-CS laser avstandsmåler. Den leverer målsatte bilder, rett fra hånda. Pek, skyt, merk og send.

Prosjektere. Distrahere. Kommunisere. Kalkulere. Subtrahere. Kontrahere. Dividere. Multiplisere. Dokumentere.

Nei, dette er ikke innledningen på manus til en ny skrekkelig episode om Pompel, Pilt og Gorgon vaktmester. Det er et forsøk på å være morsom i innledning på en seriøs artikkel om en ny håndholdt laser avstandsmåler.

Ok, jeg skal slutte med det. Ikke mer tull nå.

Hvis du jobber i bygge- og anleggsnæringen – spesielt hvis du jobber med kalkulasjon, prosjektering  eller prosjektledelse– så vet du at målinger er viktige data.

Riktige målinger er alt

Når de er riktige, så fungerer alt. Når målinger mangler eller er uklare, da må man begynne å gjette og tolke. Man kalkulerer og beregner på feil premisser. I beste fall blir det oppdaget i prosjekteringsfasen. I verste fall blir feilene oppdaget først ute i bygging, og da begynner det virkelig å koste penger.

Nå for tiden kan dokumentasjon gjøres veldig enkelt. I alle fall enkelte typer dokumentasjon. Registrering og målsetting av byggearbeider, for eksempel.

Hilti PD-CS laser avstandsmåler

Hilti PD-CS laser avstandsmåler med kamera og WiFi.
Hilti PD-CS laser avstandsmåler med kamera og WiFi.

Hilti PD-CS er et nytt verktøy til denslags. Det er en håndholdt enhet med en enkel løsning for å gjøre nøyaktige lasermålinger, tegne dem direkte inn på et bilde, lagre bildet og dele med de som trenger informasjonen.

Tids- og dokumentasjonspresset i byggearbeider vet du antakelig en hel del om. Arbeidsflyten i bygg og anlegg er i ferd med å digitaliseres, og papir er i ferd med å erstattes av elektroniske verktøy for design, kalkulering og prosjektstyring.

Joa, det er fortsatt mulig å tegne og skrive på papir. Men papir kan gå tapt. Konteksten til noe som er skisset for hånd kan bety forskjellige ting for forskjellige mennesker. Håndskrevne skisser kan vise seg å være vanskelige når de brukes som en registrering.

Mobilkamera-bilder

Det er derfor ikke overraskende at bilder fra Iphone eller Android-enheter har blitt nyttige verktøy. Det er alltid en enhet innen rekkevidde, og resultatene er enkle å dele.

Men de er litt plundrete å gjøre de bildene målsatt. Unntak: Ja, det finnes apper for måling og målsetting av mobilbilder til både IOS og Android. To av dem er under testing nå, artikkel kommer senere.

Laser, kamera og deling

Nye Hilti PD-CS er en ny, komplett enhet som bygger på denne løsningen. Det er en laser avstandsmåler og et kamera satt sammen i en enhet på størrelse med en smarttelefon. PD-CS har en USB-port, Bluetooth og WiFi innebygget, sånn at brukeren skal kunne velge delingsmetode som passer best til hans/hennes arbeidsflyt. (Fortsetter under videoen)

Leica har et par Disto enheter med tilsvarende funksjonalitet for å lage målsatte bilder og dele via USB eller Bluetooth. Her mangler altså WiFi-tilbudet.

– PD-CS er tidsbesparende med intuitive guider og geometriske beregninger, som er bygget rett inn i programvaren og er lett synlig på den store smarttelefon-lignende berøringsskjermen. Dette gjør at du slipper å gjette deg frem. Hvorfor bare stole på tall når et bilde forteller mer enn tusen ord, spør Hilti-importør Motek AS i en pressemelding.

Tegn på bilde

Nøyaktige lasermålinger kan nå legges direkte til et bilde ved hjelp av “tegn på bilde”-funksjonen. Bare pek, skyt og merk dimensjoner direkte på bildet. Dette skal gjøre målingene mer illustrative og derved enklere og forså. Ved å gjøre det enkelt å dokumentere hvor og hva som måles, forenkler PD-CS også rapporteringsproblemer, planlegging av bestillinger eller samarbeid mellom ulike aktører og disipliner.

Prosjektdata kan lagres i en enkel PDF-rapport og overføres fra PD-CS via Dropbox, USB eller Bluetooth. Bilder som inneholder målinger, kan også eksporteres som JPG-filer.

Digitalt dokument

– Alt dette gjør det enkelt å generere et digitalt dokument. Det sikrer nøyaktige estimater for å vinne kontrakter, at arbeidet er fullført i henhold til spesifikasjonene og at riktige varer er kjøpt, påpeker Motek i pressemeldingen.

Når man kan få kjøpt en app til 11 kroner som streker opp og måler gjennom telefonens kamera, så må prestisjeprodusenter som Hilti og Leica gjøre en jobb for å få folk til å ville kjøpe en håndholdt enhet til tusenvis av kroner til å gjøre “samme” jobb.

En ting er å lage dingsen så solid og robust at den tåler et liv på bygg og anlegg. Innebygget samarbeid mellom digitalkameraet laseren er en annen. Det vil man merke ekstra godt utendørs og på større avstander.

– Takket være PD-CSs kameramålingsfunksjon er det enkelt å treffe lasermålet både innendørs og utendørs, under alle lysforhold og ved lange avstander. Å arbeide med laserenheter ute kan være vanskelig. Den røde strålen forsvinner i sterkt lys, og det er her kameraets målassistentmodus kommer til assistanse. Når den er aktivert, vises et klart synlig rødt kryss på skjermen. Utover fem meter justerer kryss strekene seg med laserpunktsposisjonen og viser tydelig plasseringen, sies det i pressemeldingen.

Det er ikke noe billig tjafs, dette. Motek AS opplyser en veiledende pris på kr 13 883, eks mva og evt rabatt hos Motek.

Kommenter gjerne nedenfor med dine erfaringer fra bruk av hjelpemidler for måling og dokumentasjon på bilder.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)