Nyheter

Hitachi får nytt navn og nytt Multi Volt batterisystem

Hitachi har fått et nytt 36V batteri. Multi Volt kan brukes på både 36V og 18V maskiner. Utgangseffekt på 1 080 Watt, med samme fysiske størrelse. Introduseres offisielt på fredag. Det er også det siste Hitachi gjør i Norge.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Multi Volt, ny batteriplattform for 18V og 36V maskiner.
Hva koster det: Veldig forskjellig, flere ulike maskiner.
Hvor kjøpes det: Hos alle forhandlere som fører Hitachi.

Hitachi Power Tools introduserer nå Multi Volt, en ny batteriplattform som skal gi elektroverktøy med nettdriftens kraft og batteriets fleksibilitet. Vi skrev om dette allerede i mars, og batteriene er allerede ute hos forhandlerne. Men nå er altså tiden kommet til en offisiell introduksjon av batteri og tilhørende nye maskiner.

“Innovativ batteriteknologi” fra den japanske verktøyprodusenten gjør det mulig å bruke 36-volts batterier på 18-volts verktøy, uten at størrelse og vekt øker.

Multi Volt tilpasser seg automatisk

Hitachi Hikoki Multi Volt batteri
Ett batteri, to ulike volt-klasser: Det nye 36V lithium-ion MULTI VOLT batteriet fra Hitachi Power Tools. (Foto: Hitachi Power Tools / HiKOKI)

Det nye Multi Volt batteriet er selv i stand til å identifisere om de settes på et 18-volts eller et 36-volts verktøy, og tilpasser automatisk spenningen deretter. Dette gjør det nye Multi Volt batteriet kompatibelt med både eksisterende og kommende 18V maskiner og de nye, kraftige 36V maskinene som fóres av det nye batteriet. Omtrent som Dewalt har gjort med Flexvolt.

– Vi satser tungt på å gi proffbrukeren mer frihet og en enklere hverdag på byggeplassen. Med Multi Volg batteriplattform er det enkelt for proffbrukeren å bygge seg en maskinpark basert på ett batteri. Med “Tool Only” konseptet blir dette både fleksibelt og gunstig. På sikt vil Multi Volg kunne erstatte nettdrevne maskiner og bidra til å gjøre de tøffeste jobbene lettere, sier nordisk produktsjef Frode Halvorsrud i en pressemelding.

Multi Volt-batteriene er allerede tilgjengelig i norske butikker. De nye Multi Volt maskinene blir tilgjengelig siste kvartal i år.

Dobbel kraft – samme størrelse

Hitachi Hikoki sirkelsag Multi Volt
Hikoki (nytt navn) sirkelsag, en av maskinene som kan få god nytte av Multi Volt batteriet.

Batteriet BSL36A18 har i kombinasjon med 36V Multi Volt verktøy en utgangseffekt på hele 1 080 Watt. Ampére-uttaket er konstant.

– Dette gir dobbelt effekt, med en størrelse og vekt som et konvensjonelt 18V batteri, sier Hitachi i en pressemelding.

I starten av 2019 kommer en fase to med maskiner for den nye plattformen. Da kommer også et “B”-batteri som er ca 40 prosent større og yter en utgangseffekt på 1 440 Watt. På en 36V maskin har dette B-batteriet en kapasitet på 4,0 Ah. Det lanseres også en nettstrømsadapter, som gir mulighet til å kjøre Multi Volt-maskinene på nettstrøm ved f.eks. langvarige, krevende oppgaver.

Full effekt over lengre tid

36V verktøy krever halvparten av ampere som 18V baserte verktøy gjør for å levere den samme effekten. Gitt lavere ampere og et integrert kjølesystem, tar det mye lenger tid før batteriene blir varme. Det har en positiv effekt også på batteriets kapasitet og varighet, ettersom det kan levere full effekt over lengre tid. I praksis betyr dette at man kan belaste maskinen mer enn man er vant til med dagens 18 volt og at driftstiden pr. Ah forlenges.

Vi skal også kunne vente høyere prestasjoner som en direkte følge av de nye batteriene.

Hitachi / Hikoki DS36DA borskrumaskin.
Hitachi / Hikoki DS36DA borskrumaskin.

– Den nye trådløse borskrutrekkeren DS36DA oppnår også fordeler når 36V kommer fra de nye Multi Volt batteriene, sies det i pressemeldingen. Sammenlignet med Hitachi 18-volt DS18DBSL2 som i dag er blant de aller raskeste i markedet blir drillen opp til 20 prosent raskere. De nye verktøyene er også utstyrt med spesielt kraftige børsteløse motorer, sies det i pressemeldingen.

Fullt batteri på en halvtime

Hurtigladeren UC18YSL3 lader de nye 36-volts batteriene fra tom til full på bare 32 minutter. Alle Hitachi / Hikoki ladere for lithium-ion batterier er kompatible med de nye batteriene.

Dessuten har batteriene ekstra lang levetid: De kan bli ladet opp inntil 1500 ganger uten at ytelsesevnen reduseres nevneverdig. Gjenværende driftstid vises i et display på selve batteriet.

– Gitt sammenlignbar effekt i Watt er de nye batteriene lettere og mindre enn konkurrerende alternativer. Denne revolusjonerende batteriteknologien setter en ny standard innen el-verktøy og er begynnelsen på slutten av verktøy med ledning. Med vår nye Multi Volt batteriteknologi bryter vi barrierene som frem til nå har vært definert av de ulike volt-kategoriene, sier Frode Halvorsrud i pressemeldingen.

Kommer 1. oktober

Hitachi / Hikoki DH36DPA SDS Plus kombihammer
DH36DPA SDS Plus kombihammer er en av åtte kommende 36V maskiner.

Den offisielle introduksjonen av de første nye Multi Volt maskinene skjer på fredag, den siste arbeidsdagen i september. Det er også det siste som skjer med Hitatchi Power Tools i Norge. Det skifter nemlig navn og varemerke. Hitachi utgår, inn kommer HiKOKI.

– Hitachi Power Tools Norway endrer navn til Hikoki Power Tools Norway 1. oktober 2018. Dette innebærer blant annet at navnet på alle Hitachi verktøy og tilbehør endres til HiKOKI fra samme tidspunkt, sier selskapet i pressemeldingen.

Det japanske Hitachi-konsernet solgte i 2017 sin verktøydivisjon Hitachi Koki Co., Ltd til et amerikansk selskap. Som følge av dette ble selskapets navn endret til Koki Holdings Co., Ltd. i juni i år.

Hitachi skifter navn til Hikoki

I oktober følges dette opp ved å introdusere en ny merkevare: Alle verktøy fra Hitachi Koki vil fra da av hete HiKOKI. HiKOKI utgår fra to ord: Engelske High”, og det japanske uttrykket “Koki” som betyr industrielle verktøy.

Vi i Verktøy 24 holder oss til norsk rettskrivningspraksis, og kommer nok til å skrive det som Hikoki.

Hitachi Power Tools Norway AS endrer 1.oktober 2018 navn til Hikoki Power Tools Norway AS og blir en del av det multinasjonale konsernet Koki Holdings Co Ltd i Japan, med 15 mrd kr i omsetning og mer enn 6.500 ansatte.

Koki Holdings er eid av det amerikanske private equity selskapet KKR – Kohl Kravis & Roberts & Co.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)