Nyheter

Holder el- og kraftmontører varme med 3D ulltøy

Til denne vinteren har Devold laget et høyteknologisk, 3D-strikket ulltøy til mellomlag for lysbuegodkjent arbeidstøy. Maks isolasjon med minimal vekt. Kan halvere vekten på lysbuegodkjent vinterarbeidstøy.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Devold Spacer mellombekledning til lysbuegodkjent arbeidstøy
Hva koster det: Ca kr 1400 pr del
Hvor kjøpes det: Hos Wenaas

Folk som “bare” skal arbeide utendørs vinterstid må holde varmen inne og vind, snø og vann ute. Med trelagsprinsippet er mye gjort: Ull eller netting innerst, skall ytterst og et isolerende mellomlag med fleece eller ull derimellom.

Fullt så lett er det ikke for de som jobber offshore i arktiske strøk, og ikke minst gutta og jentene som gjør utejobben i el- og kraftbransjen. Der må tøyet være godkjent og sikret mot brann og lysbue.

Lysbuegodkjent skallbekledning

I fjor vinter kom Wenaas ut med Arctic Pyrad og Pyrad Elctric Arc lysbuegodkjent skallbekledning, med økt sikkerhet og komfort for plattformarbeidere i arktiske strøk og arbeidere i el-og kraft-bransjen. Til denne vinteren følger de opp med en isolerende mellombekledning: Spacer mellombekledning, laget av ullspesialisten Devold.

Serien består av jakke, bukse og Spirit balaklava. Sistnevnte er tilpasset hørselvern, vindtett i nakken og er delvis åpen med mesh ved munn og hake. Produktene kompletterer Pyrad-kolleksjonen eller annen skall bekledning.

– Totalt halverer dette vekten sammenlignet med tradisjonelt lysbuegodkjent arbeidstøy, sier Wenaas i en pressemelding.

Spacer 3D strikketøy

Med Spacer-teknologien har man klart å lage en mellombekledning der man bevarer de unike egenskapene til ull, samtidig som man tilfører økt isolasjon. Fysiologiske laboratorietester hos SINTEF i Trondheim viser at Spacer veier mindre, men likevel gir like god isolasjon som annen tyngre mellombekledning.

Spacer er en tredimensjonal strikket metervare, med ull på innsiden og utsiden. Spacer-garn opprettholder avstanden mellom lagene, og åpner med det for luftstrømmer som øker isolasjonen – samtidig som vekten kan holdes lav. Spacer byr dessuten på god temperaturregulering, høy fukttransport og tørker fort.

Varme til vekt-verdien er viktig både for komfort og sikkerhet, der økt bevegelighet gjør det enklere å håndtere arbeidsoppgaver i krevende miljøer.

Høy ARC-rating

Det var også hele ideen bak Arctic Pyrad Protection og Pyrad Electric Arc som skallbekledning for de aller tøffeste forholdene. Plaggene er godkjent flammehemmende, lysbue og 3-lags bekledningskonseptet oppnår en ARC rating på hele 116,84.

Her må arbeidsklærne innfri strenge sikkerhetskrav hos arbeidere som veksler mellom oppgaver som krever høy og lav intensitet. Mellombekledningen Spacer passer utmerket også til andre yrkesgrupper i kombinasjon med skall-bekledning der kaldt arbeidsmiljø er en utfordring.

– Spirit FR undertøy, Spacer mellombekledning fra Devold og Pyrad skallbekledning gir en komplett lysbuegodkjent og lettvekts arbeidsbekledning som er komfortabel og beskytter deg under Norges – og verdens – mest krevende forhold, sier markedssjef Baard Tosterud i Wenaas.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)