Nyheter

Hybrid fjernstyrt beitepusser klipper bratte skråninger

En ny fjernstyrt beitepusser som slår trygt under krevende forhold. Peruzzo Robofox kommer både helelektrisk og som hybridmaskin. Peruzzo maskiner kommer til Norge i et nytt grønt samarbeid mellom Elmaas og Aase Landbruk. Her finner vi også en traktorbåren plenklipper og -lufter som løfter høyt til tømming, samt en kompakt selvkjørende 23 hk fliskutter som eter trær og greiner så tjukke som underarmen din.

Kortversjon: Importørene Elmaas og Aase landbruk går sammen om et felles agentur maskiner og utstyr fra Peruzzo SRL.

Hvor kjøpes det: Hos Elmaas og/eller Aase landbruk

English summary: A new remote controlled flail mower that mows safely in demanding contidions and 45 degrees slopes. Peruzzo Robofox comes in 100 pct electric and hybrid electric versions. Peruzzo turf machines enters the norwegian market throug a green cooperation between norwegian companies Elmaas and Aase Landbruk. A couple of other interesting machines also coming up: A rear mounted Panther Multifit collection mower for up to 30 hp tractors, and a 23 hp TB100-C PRO drum wood chipper that eats up to 11 cm branches.

I november – mens landet for en stakket stund var åpent – møttes mange landbruks- og driftsinteresserte på messen Agroteknikk.

Der offentliggjorde importørene Elmaas AS i Lier og Aase Landbruk i Sandnes at de har gått inn i et utvidet samarbeid med felles import av grønne maskiner fra Peruzzo SRL.

Daglig leder Morten Iversen er godt fornøyd med både samarbeidet med Aase og det nye agenturet på Peruzzo.

– Det gjør at vi dekker landet godt, og får mer direkte fokus på produkter flere steder. Peruzzo er et gammelt familieselskap, veldig kjent for kvalitetsprodukter for hage-, park- og idrettsanleggsbransjen. Med nye Robofox Electra har de kommet med et unikt og patentert produkt som passer godt til norske kunder, sier Iversen til Verktøy 24.

Lorenzo Peruzzo, Martin Iversen og Kjell Martin Aase
F.v. medeier Lorenzo Peruzzo, Martin Iversen i Elmaas AS og Kjell Martin Aase i Aase Landbruk AS. (Foto: Eget)

Peruzzo Robofox

Grønt henviser ikke bare til lakkfargen på maskinene, men også bruksområdene. Italienske Peruzzo lager et utvalg maskiner for drift og vedlikehold i park, landbruk, idrettsanlegg og sånt. Trenger du en plenklipper til en fotballbane eller en golfbane, så er det akkurat sånt Peruzzo har drevet med siden 1959.

De senere årene har de utvidet tilbudet, og lager utstyr for atskillig grovere klipping. Siste nytt derfra er Robofox.

Navnet høres ut som noe som kunne vært hentet ut av en 2022 remake av Mad Max. Men det er en beitepusser. Altså en “gressklipper” for de større anledninger. En 90 cm bred trommel utstyrt med 48 Y-kniver eter seg gjennom høyt gress og kratt som ikke er alt for grovt. Eller en trommel med 24 smidde hammere som gjør vei i vellinga dersom krattet er litt grovere.

Peruzzo Robofox fjernstyrt beitepusser
Peruzzo Robofox fjernstyrt beitepusser. (Foto: Produsenten)

Produsenten forsikrer at den beltegående maskinen har god fremkommelighet, og kan jobbe i 45 graders skråning. Det er så bratt at de fleste av oss feiger ut lenge før vi kjører noe som helst hjul- eller beltegående maskineri i denslags sidehelning.
Robofox fjernstyres fra en radio med rekkevidde opptil 300 meter. Den kan også settes opp med GPS, og kjøre autonomt innenfor et et geofence avgrenset område.

Elektrisk og hybrid

Robofox kommer i to versjoner:

  • Electra: 100 % elektrisk, med utskiftbar batteripakke som sies å holde til 2-3 timers drift pr lading.
  • Hybrid: Batteri som holder til 2 km kjøring/flytting. Under arbeid kan batteriene lades av en Briggs & Stratton 28CV-motor. Maskinen kan trygt jobbe i skråninger på mer enn 45 grader fordi motoren er utstyrt med en oljetank som gir god kjøling.

Ellers liker jeg ideen om en 2022 remake av Mad Max. George Miller og James McCausland, are you up for it..?

På nyhetslisten hos Peruzzo finner vi også et par andre interessante maskiner.

Peruzzo Panther Multifit

Panther Multifit, for eksempel. Navnet sier ikke så mye, men det er en bakmontert kombinert plenklipper og -lufter til å henge i trepunktsfestet på traktorer opptil rundt 30 hk.

Den klipper gressplen, samler opp gresset og gir samtidig gressmatta en skikkelig rens og lufting. Når beholderen er full kan den tømmes på bakken eller – og her er det kuleste – den kan løfte seg selv opp i høyden og tømme innholdet i en container eller en lastebil.

Peruzzo TB100-C PRO

Til atskillig grovere vegetasjon tilbyr Peruzzo, Elmaas og Aase nå en ny fliskutter: TB100-C PRO heter den.

En 23 hk motor driver en stor rotor med to kniver. Den eter og knuser greiner og trær opptil 11 cm. Hydrauliske materuller sørger for enkel mating. Maskinen kaster flisa opptil 7 meter, avhengig av materiale.

Det er gode prestasjoner i en maskin med et kompakt ytre, på størrelse med en voksen snøfreser. Maskinen er 75 cm bred, og bør være kurant å få med seg i en tilhenger eller varebil.

Her ser du maskinen i action:

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)