AnnetNyheter

En håndfull skrukraft

Den veier ett eneste kilo og er akkurat stor nok til at man kan skru med den. Likevel gir Ingersoll Rands nyeste muttertrekker stor skrukraft. 

Husker du Mini Jakobsen? Eventuelt Messi, hvis du er yngre enn 40. Pelé og Maradona bør være kjent. Mario Andretti, hvis du er inne i motorsport. Eller Mats “Zucca” Zuccarello hvis de andre er ukjent.

Store prestasjoner i en liten kropp er fellestrekket. Det er også hva Ingersoll Rand 35 Max har å by på. Den har ingenting med verken fotball, formel 1 eller ishockey å gjøre. Det er derimot en (nokså) ny halvtoms muttertrekker som byr på store prestasjoner i en liten kropp.

IR 35 Max muttertrekker

Ingersoll Rand IR 35 Max.
Ingersoll Rand IR 35 Max.

Det er mye man kan si om IR 35 Max. For eksempel dette: En 1/2″ muttertrekker som vrir med 610 Nm, snurrer 8000 o/min og slår 1250 slag/min. Som ikke er særlig større enn en 12V batteridrevet borskrumaskin, ligger godt i hånda og veier såvidt over ett kilo. Til en beskjeden (kampanje)pris på litt over 2,2 tusenlapper.

Den finnes også i en 3/8″-versjon som vrir 520 Nm, snurrer 6000 o/min og slår 1350 slag i minuttet. Den har akkurat samme utvendige form og vekt som sin 1/2″ storebror, og koster noen kroner mindre.

Beskjeden framtoning

IR 35 Max innstilling
Enkel veksling mellom skrukraft, fra “fingertiltrekking” t.v. til full pupp.

Kan en muttertrekker med så beskjeden framtoning levere den kraften man forventer av en 1/2″ muttertrekker? Jeg har ikke prøvd den selv, kun holdt den i hånda. Og ble der og da litt lei meg for å ikke ha noen gjenstridige hjulbolter eller et godt fastrustet fjærbein å prøve den på.

Amerikanske Pro Tool Reviews har prøvd den. Testmekanikeren der sier seg imponert over forholdet mellom vekt og kraft i den lille IR-trekkeren.

Her trengs ingen tunge batterier eller tilhørende lader. Men til gjengjeld kreves et luftanlegg som leverer plenty luft.

Testen i Pro Tool Reviews oppgir et maks luftforbruk på 17 kubikkfot i minutt (cfm).

17 CFM / kubikkfot pr minutt. Det blir nesten 500 liter i minuttet.

Oversatt til metriske størrelser blir det voksne 481 liter/minutt for å få maks trøkk i den muttertrekkeren.

Men det betyr ikke at du må ha en kompressor på størrelse med en buss for å bruke den.

Luftforbruk 113 liter/min i snitt

Luftforbruket i trekkeren er på 113 liter/minutt i gjennomsnitt, og maksimalt 481 liter.

– Maks forbruket er når du holder triggeren inne i ett minutt. Ett helt minutt altså. Det gjør ingen, sier Ole Kristian Rustan.

Hvor lang tid tar det å slå opp en bolt som sitter godt? Tja. Tre sekunder, kanskje? Eller fem, hvis den sitter godt. Hvis du lar trekkeren dundre avgårde på bolten i ett helt minutt, så trenger du kanskje en annen metode? Men altså 113 liter/minutt i gjennomsnitt på denne.

– Så en trekker bruker egentlig ikke så mye luft som mange tror. Men ja, hvis du skal skru sammenhengende i ett minutt uten å slippe triggeren, så går det 481 liter i minuttet gjennom denne, sier Rustan.

Maskin K. Lund AS

Jeg var på besøk hos Maskin K. Lund AS her om dagen. Det var et veldig hyggelig og interessant besøk. Hele deres virksomhet kretser omkring salg og service på Ingersoll Rand luft- og elektroverktøy, kompressorer, tørkere og en haug tilbehør verksted og industri har nytte av. At Ingersoll Rand også har en stor og voksende serie batteridrevne verktøy ble jeg klar over under dette besøket.

Både IR og Maskin K. Lund AS er med andre ord leverandør og produkter som ikke rocker fremst på den store verktøyscenen og gjør seg lekre for det store markedet. Her foregår det litt mer lavmælt og for et mindre men desto mer krevende publikum: Bilverksteder og andre aktører innen mekanisk industri.

Mindre bortkastet energi

Her er farge- og formspråk ganske dempet. Markedsføringen sier blant annet at IR luftverktøy har færre bevegelige deler, forenklet vedlikehold og mindre bortkastet energi.

En kaffe og en times hyggelig verktøyprat med selger Ole Kristian Rustan ga blant annet et innblikk i et for meg nokså fremmed univers og produktutvalg. Da mener jeg ikke “vanlige” luftdrevne verktøy og en faktisk ganske voksen serie av batteridrevne verktøy fra Ingersoll Rand, men derimot batteridrevne skrumaskiner med dreiemoment hinsides hva jeg trodde var mulig. Mer om det i et annet innlegg senere.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)