NyheterTeknisk

Isolerer betongsilo med pustende poreplater

“Kunstsiloen” trer fram som et omdiskutert og spektakulært landemerke i Kristiansand. Kornsilo fra 1935 får nytt liv som kunstmuseum. Se hva mur- og betongspesialist FS Mur AS har isolert den gamle betongen med.

Kortversjon: Gammel kornsilo i betong oppgraderes til moderne kunstmuseum. Fasaden isoleres med Xella Multipor. Diffusjonsåpne og ikke brennbare isolasjonsplater av sand og sement.

English summary: Kunstsilo is an abandoned grain silo in Kristiansand, Norway, now being transformed into one of Northern Europe’s most innovative art institutions and experience centres. The concrete silo walls are being is being insulated with Multipor insulation board; a mineral-based insulating material made from sand, lime, cement and water. The material is dimensional stable, vapor permeable and non-combustible.

Den bevaringsverdige kornsiloen fra 1935 er på vei til å bli en spektakulær kunstsilo og et nytt landemerke for Kristiansand. Det mye omdiskuterte byggeprosjektet har stilt helt spesielle krav til isoleringsarbeidet av fasaden. Siloene i betong blir isolert med isoleringssystemet Multipor fra Xella.

Det går fram av en pressemelding fra Xella Norge.

Kruse Smith rehabiliterer Kunstsiloen

På bryggekanten ved Silokaia i Kristiansand er den gamle kornsiloen i gang med å transformeres til et nytt kunstmuseum. Kruse Smith AS er TE i kontrakten med rehabilitering av det 3300 kvadratmeter store museet.

Kornsilo blir Kunstsilo. Kruse Smith er totalentreprenør
Kornsilo blir Kunstsilo. Kruse Smith er totalentreprenør.

Når det står ferdig skal museet romme Tangen-samlingen, verdens største samling av nordisk modernisme, og Sørlandets Kunstmuseums faste samlinger.
Noe kjent med navnet Tangen, sa du? Joda, det er Nicolai Tangen som står bak den. Milliardæren og sjefen for Oljefondet.

Betongvegger i bue

Den gamle siloen er støpt i betong. Den ble i sin tid bygget for å huse korn, ikke folk og kunst. Det har vært behov for en isolasjon som forbedrer energieffektiviteten, samtidig som den gamle fasaden beholdes. Løsningen ble ca. 3400 kvadratmeter med Multipor, levert av Xella.

Pål Le Page, prosjektleder i Kruse Smith, mener kunstsiloen er et helt spesielt prosjekt.

– Dette er et helt unikt rehabiliteringsprosjekt hvor gamle silorør transformeres om til en kunstsilo. Vi ønsket et lett og organisk isolasjonsmateriale som bevarte det samme pussede fasadeuttrykket til den opprinnelige kornsiloen. Da var Multipor isoleringssystem det beste alternativet. Multipor er et lett produkt som er enkelt og effektivt å håndtere på byggeplassen. I tillegg har vi fått god hjelp av Xella under prosjekteringsfasen til å tilpasse isoleringsarbeidet med hensyn til alle detaljer i fasaden, sier han.

Inspeksjon av betong isolert med Xella Multipor
Jo, det er i lodd. Men det er ikke én eneste rett vinkel eller plan flate på silofasaden.

De buede formene på siloene har stilt noen helt spesielle krav til isoleringsmateriale sin fleksibilitet. Murmester- og entreprenørbedriften FS Mur AS i Kristiansand fikk jobben montere isolasjonen, mens Sto Norge AS leverer fasadepussen.

– Kunstsiloen er et prosjekt med et litt utradisjonelt isoleringsarbeid. Å isolere siloene med buede former, krever et materiale som er enkelt å forme. Her har Multipor vært en veldig god løsning, fordi det er enkelt å tilpasse veggelementene til underlaget, sier prosjektleder Steffen Fardal i FS Mur AS.

Jobben har de greid å gjøre effektivt, blant annet fordi Multipor trenger færre operasjoner. FS Mur har kommet over halvveis med murarbeidet av Multipor.

Multipor isolasjonsblokk på betongfasade
Multipor isolasjonsblokk består av sand, sement og vann. (Foto: Xella Norge)

Fardal legger til at de er veldig fornøyde med logistikken og samarbeidet med Xella.

– Der det kun er nødvendig med muring og tre lag med puss. Det bidrar til kostnadseffektivitet, sier Fardal. Han sier seg godt fornøyd med logistikken og samarbeidet med Xella.

Kunstkatedral med 30 silorør i betong

Kruse Smith har revet ut innmaten av 30 silorør som resulterer i en enorm kunstkatedral. Da er det viktig å legge grunnlaget for smart energiforbruk.

Fasade etter puss
Fasaden etter puss. (Foto: Xella Norge)

Når et så stort volum skal varmes opp til en behagelig temperatur for museumsgjestene, er man helt avhengig av å ha god isolering som bidrar til en så optimal energieffektivitet som mulig. Som isoleringssystem har Multipor noen helt egne egenskaper som egner seg godt til store bygg som vil holde på varmen.

– Multipor er lette, massive isoleringsplater med spesielt gode varmeisolerende egenskaper sammenlignet med andre isoleringsløsninger. Dette bidrar til at bygningens energiforbruk blir langt lavere. I tillegg til isoleringsplatenes energiegenskaper, er materialet diffusjonsåpent. Det betyr at platene er fuktregulerende, som gjør bygget motstandsdyktig mot sopp og råte, sier daglig leder Thom-Erik Pape i Xella Norge.

Han understreker også i pressemeldingen at Multipor er et isoleringssystem som egner seg godt til vårt fuktige og kalde klima, hvor vi opplever store temperaturforskjeller mellom de utvendige og innvendige deler av bygningen.

I tillegg er dette et ubrennbart materiale som selv ved svært høye temperaturer ikke vil utvikle giftige gasser eller røyk. Isolasjonsmaterialet har høyeste brannklasse: A1.

Multipor under montering
Multipor under montering. (Foto: Xella Norge)

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)