Nyheter

Justerbar rotasjon på ny Hitachi eksentersliper

Slipe fint eller grovt, det er vel å velge riktig korning og justere hastigheten på slipemaskinen? Nja, ikke nødvendigvis. Nye Hitachi SV15YC eksentersliper har en interessant justering av selve eksenterbevegelsen. (English summary, wersja polska)

Hitachi SV15YC eksentersliper
Hitachi SV15YC eksentersliper

NO: Ny Hitachi SV15YC eksentersliper.
ENG: New Hitachi SV15YC orbit sander (eng. at the bottom)
POL: Nowy Hitaci SV15YC szlifierka mimosrodowa (wersja polska poniżej)

Eksentersliperen er for mange et uunnværlig hjelpemiddel i grunnarbeid og finish. Dens store fortrinn er at slipeskiva roterer og beveger seg rundt flere akser. Den både roterer selve skiva, og beveger skiva i små sirkelbevegelser ut fra et slags sentrum. Omtrent som når man beveger hånda i små sirkelbevegelser ved håndpussing med sandpapir eller smergel.

Finish uten slipemerker

Eksentersliperen er ikke den raskeste til å avvirke gods i grovsliping, men den er uslåelig i å lage finish uten slipemerker. Uslåelig blant maskiner, i alle fall. Men ingen maskin slår håndsliping og et erfarent blikk i å lage god finish.

Valget mellom rask avvirkning og fin finish reguleres gjerne med grovt eller fint slipepapir. Mange eksenterslipere har justering av slipehastigheten.

Det er delte meninger slipehastigheten er et velegnet parameter i valget mellom grovsliping med hurtig avvirkning og finsliping med finish uten slipemerker. Her er ett eksempel på at folk kjører på én hastighet og regulerer med korningen.

Justere hastighet

Justerbar hastighet er mer en justering for ulike materialer og oppgaver enn en justering mellom grov og fin sliping. En eksentersliper som skal brukes til polering bør f.eks ha en lavest mulig hastighet for å unngå varmgang. I sliping og finish på tre og hardere materialer som stein og metall er det høyere hastighet og jevne bevegelser som gjelder, der slipedisken får løpe mest mulig fritt uten å bremses av press.

I denne sammenligningstesten gjort av amerikanske Popular Woodworking blir det påpekt en sammenheng mellom rotasjonsdiameter og evne til hurtig avvirkning. Denne rotasjonsdiameteren (størrelsen på utslagene/sirklene “slipehånda” beveger seg i) varierer fra maskin til maskin.

Stor rotasjonsdiameter gir en god grovsliper som avvirker mye gods, mindre rotasjonsdiameter avvirker mindre gods. På den annen side gir den større rotasjonsdiameteren også tydeligere slipemerker, ettersom hvert korn i sandpapiret beveger seg i en større loop. Illustrasjonen kommer herfra.

Hitachi SV15YC

Så til saken: Nå har Hitachi (snart Hikoki) kommet ut med en ny eksenterslipemaskin SV15YC. Den har justerbar hastighet, som man forventer av en eksentersliper.

Men på Hitachi SV15YC kan også rotasjonsdiameteren justeres. Brukeren kan altså velge mellom en stor rotasjonsdiameter, med store utslag/sirkler på “slipehånda, eller mindre rotasjonsdiameter/utslag.

Hitachi SV15YC justerbar rotasjonsdiameter
Justerbar rotasjonsdiameter. (Illustrasjon fra brosjyre)

Rotasjonsdiameter justeres

Den kan justeres i spekteret mellom 2,8 og 6,2 millimeter. SV15YC kan brukes som tohåndsmaskin for grovere arbeid og større flater.

Samme funksjon finnes på Dewalt D26410, som har et valg mellom 3 og 6 mm rotasjonsdiameter. Vet du om andre maskiner som har samme type justering? Tips gjerne, på mail, Facebook-sida eller i kommentarfeltet under.

Eller man kan – etter sigende ganske enkelt –  nappe av håndtaket i forkant. Vips, så blir det en mer kompakt enhåndsmaskin til finere arbeider og mindre eller trangere arbeidsområde.

Slipesålen har åtte hull til støvavsug. Maskinen har en medfølgende pose for støvoppsamling, men den har heldigvis en rund stuss som gjør det enkelt å koble på en støvsuger for skikkelig støvoppsamling.

Prisen? Rett under 3200 kroner, eks mva.

Polska wersja krótka – Hitaci SV15YC szlifierka mimosrodowa

Ten artykuł dotyczy nowego szlifierka mimosrodowa Hitachi SV15YC (angielski: orbit sander, norweski: eksentersliper). Średnicę obrotu można regulować w zakresie od 2,8 do 6,2 milimetra.

Duża średnica obrotowa zapewnia dobrą szlifierkę zgrubną, która szybko usuwa dużą ilość materiału. Zapewnia również wyraźniejsze znaki, ponieważ każde ziarno w papierze ściernym przesuwa się w większej pętli.

Mniejsza średnica obrotu zajmuje mniej towarów. Każda karta w papierze ściernym przesuwa się w mniejszej pętli. Daje mniej wyraźnych śladów poślizgowych. Dlatego lepiej jest szlifować i wykańczać.

(Tłumaczenie z Google Translate. Źle? Proszę, żegnaj, proszę.)

English short version

This story is about a new orbit sander Hitachi SV15YC. It has adjustable orbit diameter, from 2,8 to 6,2 millimeter.

Large orbit diameter makes for coarse sanding, removing lots of material fast. This leaves more visible sanding marks, due to each grain moving in a larger loop.

Less orbit diameter makes for fine sanding and finish. Removes less material. Leaves less visible sanding marks.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)