Nyheter

Ny “lillebror” steinplukker samler 900 kg pr min.

Den er Norges mest solgte serie av steinplukker gjennom flere år. Nå kommer den foreløpig minste modellen fra finske Kivi-Pekka. Den peller 900 kilo stein pr minutt. Se hvor stor stein den kan plukke – og hvor stor traktor den kan trekkes av.

Hva er det: Kivi-Pekka 3.3, ny minste modell i serien av steinplukkere fra PEL-toute i Finland.
Hva koster det: ?
Hvor kjøpes det: Hos Felleskjøpet.

English summary: It has been Norway´s best selling series of stone pickers for years. Here comes 3.3, the smallest unit from finnish Kivi-Pekka. It picks 900 kilos of stone per minute. A 60 hp tractor with a single-acting hydraulic output is sufficient to pull Kivi-Pekka 3.3.

Kivi-Pekka 3.3 er en økonomisk, enkel og effektiv løsning for steinplukking fra PEL-tuote Finland. I tillegg til tradisjonell dyrking, er maskinen utviklet for spesialdyrking og landskapsforming.

Det framgår av en pressemelding fra Felleskjøpet, i forbindelse med lanseringen av den nye steinplukkeren.

Kivi-Pekka 3.3 steinplukker

De andre Kivi-Pekka modellenes arbeidsbredder er 4, 5, 6 og 7 meter. I likhet med sine storebrødre er Kivi-Pekka 3.3 en svært effektiv maskin i sin størrelsesgruppe. Den er smidig å betjene, transportere og vedlikeholde.

Grundig ryddede åkre gir bedre avling, forhindrer skade på andre landbruksmaskiner og reduserer reparasjonskostnadene.

– Dette er en maskin vi har venta på. Den nye 3.3 fra Kivi-Pekka kompletterer utvalget i steinplukkere fra finske PEL-tuote. Dette er en ideell steinplukker for de mindre jobbene på jordet, sier David Nicolay Eik.

Han er produktsjef redskap i Felleskjøpet Agri.

Kapasitet og traktor

Maskinen har en løftetrommel opp til to meter bred, hvorfra steinene plukkes inne i maskinen. På sidene av løftetrommelen er det enkle s-tinde-rotorer som leder steinene til midten av maskinen.

Løftetrommelen bruker Kivi-Pekkas sterke tinder, som tar inn steiner opp til 35 centimeter i diameter. Maskinens arbeidsbredde er 3,3 meter. Steintanken har et stort volum på 5 kubikkmeter. Maskinen er i stand til å samle 900 kilo stein per. minutt.

Kraftbehovet til maskinen er beskjedent, så det trengs ikke en stor traktor for å drive den. Siden vektoverføringen til draget er mindre enn 1000 kg, er en traktor med 60 hestekrefter med enkeltvirkende hydraulikk tilstrekkelig til å trekke Kivi-Pekka 3.3.

Tipphøyde 2,1 meter

Takket være dragfeste vil maskinen svinge smidig på trange steder. Trekkstengene sikrer også en nøyaktig arbeidsdybde.

– Tipphøyden er 210 centimeter, så steinene kan enkelt tippes på en henger. Maskinen trenger kun én hydraulikkblokk for tipp. Den lave og robuste strukturen til maskinen sikrer tipp selv på ujevnt underlag, sier Felleskjøpet.

Kivi-Pekka 3.3-beholderen har samme type jordboks som i større modeller av Kivi-Pekka. Jordboksen sørger for at steinene blir renset i tippefasen og jorda havner i åkeren. Jordoppsamling gjør at matjorda kan havne tilbake i åkeren. Rensede steiner kan brukes til drenering, fundament eller andre byggeformål.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)