Nyheter

Kraftige(re) saker fra Milwaukee

Milwaukee lanserer nye, kraftigere batterier og sterkere maskiner. Deriblant en bordsag og et 12Ah batteri. Går i «kamp» mot Flexvolt. 

Tekst: Jørn Søderholm

[pro_ad_display_adzone id=”3102″]

Historien er full av historier om strid mellom to mer eller mindre likeverdige rivaler. Baglerne mot Birkebeinerne. Moby Dick mot Kaptein Ahab. Nikon mot Canon. ManU mot Liverpool, Scania mot Volvo eller lønnskontoen mot kalenderen. 

I stjernekrigen om oss elektroverktøybrukere er det alles kamp mot alle, men duellen Dewalt mot Milwaukee har en aldri så liten særstilling. Den ene er litt bedre på noe, og motsatt på andre ting. Til syvende og sist er det bare snakk om å gjøre et valg, mer enn at den ene er objektivt bedre enn den andre. 

May the Flexvolt-force be with you

Så kom Dewalt med batteriplattformen Flexvolt. Gjennom fiffig bruk av koblinger og battericeller kunne man få ut 18V eller 54V spenning av det samme batteriet, avhengig av hvilken maskin det settes på. Dermed kunne utviklerne lage kraftigere – og grådigere – maskiner som kjører på 54V spenning. Eller enda kraftigere maskiner som kjører på to 54V batterier.

Med Flexvolt-kraften har Dewalt fått en sagbladlengdes ledelse i konkurransen mot sin røde erkekonkurrent. Det så vi blant annet i en “head-to-head” duell mellom Dewalt og Milwaukee sirkelsager, en av de aller første artiklene publisert her på Verktøy 24. 

Sterkere batterier

Det forspranget har Milwaukee planer om å ta inn. Nå har de lansert en serie nye batterier og tilhørende nye, kraftigere maskiner som kan nyttigjøre seg større matbokser. 

De kaller det “High Output”. Uansett hvor god eller dårlig du er i engelsk, så skjønner du hva det betyr. 

Milwaukee lanserte sine nye “High Output” batterier på sitt årlige nyhetsslipp #NPS18 i USA sist uke. Ingen informasjon om dette har kommet ut på vår side av havet ennå. Men av det vi kan lese ut av amerikanske, noenlunde uavhengige kilder så er et hovedpoeng med High Output batteriene at de kan levere stor strømstyrke. Flere hundre Ampere, uten at det blir spesifisert nærmere.

Milwaukee M18 12Ah

Flaggskipet og kremtoppen i den nye batteriserien er en heftig klump på 12Ah, men det kommer også en på 6Ah. Fellestrekket for High Output batteriene er etter det vi forstår at de er basert på de større 21700-cellene (rettet – var skrivefeil 20700), som flere andre produsenter også bruker i sine største batterier. Her var Metabo først ute. 

Uten at vi skal gå for langt inn i fysikk og energiteori, så kan vi i alle fall konstatere at strømstyrkeleveransen i Ampere har mer å si for kraften i maskinen enn om den holder seg med 18V eller 54V spenning. 

Det berettes for eksempel om demonstrasjoner der Milwaukee sirkelsag med dette nye High Output batteriet har kjørt fletta av både nettdreven sirkelsag og en viss konkurrent med 54V batteri. 

Det kan være et stykke vei fra sånne tilrettelagte demonstrasjoner til «real-life» bruk, men det ser interessant ut. Her er Milwaukees egen webside for nyhetene. 

Fullt kompatibel

En svært interessant forskjell ser ut til å være kompatibiliteten mellom de nye High Output-konseptet og resten av M18-serien. Her lover Milwaukee full kompatibilitet på kryss og tvers, mens Dewalts Flexvolt-har en viss begrensning: De store Flexvolt-batteriene funker på alle maskiner fra 18V og oppover, men de “gamle” 18V XR batteriene kan ikke brukes på 54V maskiner. Metabo og Bosch har ingen begrensninger, her kan 18V batterier brukes på alle maskiner, uansett om batteriene er i størrelse “standard” eller “XL”. 

Det har blitt lansert flere nye maskiner på #NPS18, men det har kommet lite konkret info om hvilke. Om ovennevnte sirkelsagen er ny er for eksempel litt uklart. En ny M18 bordsag går igjen i det vi har sett av nyhetsrapporter fra #NPS18. Den har – ikke overraskende – akkurat plass til det store 12Ah-batteriet i batterikammeret. 

Milwaukee sine norske og nordiske representanter har vært i USA. Det blir mer info om norgeslansering av nyhetene når vi får kontakt med dem. 

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

12 kommentarer

 1. Hei Jørn. Fulgte nps18 lanseringen av disse batteriene. Har brukt tidlig 28v fra milwaukee som jeg var dyyypt skuffet over. Men vi fikk ånden over oss å kjøpte mye fuel m18 med xc5.0 bat og jeg må si at dette har overasket bra. Føler milwaukee har gjort et godt løft og hevet seg over både blå og gule konkurrenter.

  1. Takk for innspillet, Magnus. Dessverre ble denne feilaktig liggende i spam-mappa, oppdaget den nå. Har du/dere brukt det store 9.0-batteriet? Funker det så bra med xc 5.0 at du/dere holder dere til dem, eller går dere opp i størrelse når de større batteriene kommer?

   1. Hei. Har ikke fått muligheten til å prøvd 9ah enda. i svanehytta har vi til nå bare brukt 5ah batteriene ettersom vi har som regel rigget opp sager med ledning. har du erfaringer med 9ah? vi kommer nok til å holde oss til 5ah frem til dem nye kommer. det som blir spennende å se er hvordan det nye 6ah hevder seg mot det eksisterende 9ah, vil det bli en erstatter? Jeg er også veldig spent på hvor tung 12ah vil være sammen med verktøy, det kan bli for mye av det gode også.

    1. Hei igjen. Ja, jeg har prøvd 9Ah. Men ikke mer enn at jeg har konstatert at det holder lengre enn enn 5Ah. Og det er ingen bombe akkurat. På “det gule” merket har jeg prøvd meg fram til ca dobbel brukstid på 9Ah vs 5Ah. Det var med stålbørste på vinkelsliper. Godt poeng det med 6 Ah vs 9Ah. Jeg tipper inntil videre de beholder begge deler, og lar etterspørselen styre skjebnen til 9Ah-en. Ang vekt på 12Ah: Den er sikkert ikke noe man har lyst til å bruke på skrumaskiner og sånt :). Men til kappsag, bordsag og andre stasjonære “instrumenter” spiller vekten mindre rolle. Og til en motorsag eller 9″ vinkelsliper vil et tungt batteri (muligens) gi et positivt bidrag til balansen. Time will tell :). mvh Jørn

 2. Stemmer nok bra som Bjørn sier her når det gjelder forsinkelse… Hackzall Fuel 18V som kom under NPS 17 har jeg enda ikke sett her til lands…

  Vil også få takke for en fin verktøyside ?

  1. Nei, det tar merkelig lang tid over Atlanteren. Er det denne du mener?
   Pressemeldingen kom fra Techtronic i slutten av april. Den maskinen skal være i levering nå.
   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding.

  1. Hei Kenneth. Det har du fullstendig rett i. Skriveleif-trollet var innom. Det skal være 2170 – eller 21700. Ikke 20700. Takk for tilbakemeldingen.

 3. Blir “spennende” å sjå prisen på det nye 12Ah batteriet når det kommer, tipper det river godt i lommeboka 🙂
  Et lite minus er ofte lang lanserings tid på Milwaukee`s produkter etter nyhetslippet/messen ofte et halvt år eller meir.

  1. Ja, det blir spennende å høre hva de har å si om europeisk/nordisk lansering og pris. Kan hende du får helt rett i ditt tips :). Takk for at du følger med her på Verktøy 24! mvh Jørn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)