Nyheter

Ny og viktig detalj på to Leatherman-modeller

Nyheter fra Leatherman er ikke hverdagskost. Nå har multiverktøyene Charge og Wave fått en liten men viktig oppgradering: Utskiftbare skjær i avbiteren.

[pro_ad_display_adzone id="3102"]

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er verktøyet du bruker mest?

Gjennom årene er mitt svar på det spørsmålet: Leatherman. Jeg har hatt flere modeller. Et par har gått på sjøen, et par andre har blitt så slitt at jeg har benyttet den fabelaktig gode garantiordningen og fått en gratis overhaling.

Leatherman startet med ett multiverktøy for mange år siden. Flere modeller har kommet til, og det har etterhvert blitt et bredt spekter. Men Leatherman er ikke som andre verktøyfabrikanter, som kjører ut nyheter flere ganger i året.  Nyheter fra Leatherman er langtifra hverdagskost. Men nå har det kommet en nyhet fra Portland, Oregon.

Leatherman Charge Plus og Wave Plus

Leatherman Charge Plus. Med utskiftbare avbiterskjær.

Ikke en ny modell, men en oppgradering av to gamle kjenninger: Charge og Wave. To av de mest innholdsrike og allsidige modellene derfra. Jeg hadde en Wave som – ironisk nok med det navnet – havnet i sjøen. Den ble erstattet med en Charge, som senere fikk avløsning av en Charge TTi.

Men nå har altså Charge og Wave kommet i nye versjoner, med etternavnet Plus. Enten med bokstaver eller bare et + plusstegn. Charge Plus er den største, mens Wave Plus er et lite hakk mindre.

Den viktigste forbedringen på Charge Plus og Wave Plus er skjærene på avbiteren. Disse kan brukeren selv skifte, da de er skrudd fast med én enkelt skrue. Skjærene på avbiteren er utsatt på disse modellene. Kanskje det mest utsatte punktet, bortsett fra eggene på knivbladene. Det går fint å klippe kobberledning og andre myke materialer. Jeg har også klemt noen kabelskjøter med dem.

Avbiter med utskiftbare skjær

Leatherman Wave Plus.
Leatherman Wave Plus. Utskiftbare avbiterskjær og nylonslire.

Men hvis man går løs på ståltråd og andre hardere materialer, så er det fort gjort å deformere skjæret på avbiteren. Da er det kjørt, og verktøyet må sendes inn til utskifting.

Helt til nå, altså. Her er det bare å skaffe nye skjær og skifte dem selv.

Dette finner man fra før også på andre modeller. Deriblant Rebar, mastodontene Surge og Supertool 300 og énhåndsspesialisten OHT. Nå har det altså kommet på allrounderne Charge og Wave.

Slira ser også ut til å være en nyhet på Plus-versjonene. Ut fra informasjon jeg finner rundt på nettet ser det nemlig ut til at de to Plus-versjonene leveres med nylon-/corduraslire, i stedet for den gamle og velkjente lærslira.

Priser på de nye verktøyene er sannsynligvis sånn cirka i nærheten av de gamle. Oppdaterer når det kommer info fra importør om pris på verktøy og nye skjær.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)