Nyheter

Lett og sterkt spett for riving

Spett eller kubein? Ja takk, begge deler. Her kommer Hultafors med et nytt rivespett.

Hva er det: Hultafors rivespett
Hva koster det: Fra ca 2900 (observert på nett til den prisen)
Hvor kjøpes det: Hos de som selger Hultafors

English summary: Pry bar, crowbar, digging bar, and pinch bar. In norwegian we call the pry bar and cowbar “kubein”. The digging bar and pinch bar we mostly kall “spett”. They all come together in a burke bar. Now Hultafors has introduced a new burke bar inspired product: A lightweight aluminium bar with a hardened steel bit on the tip of it. Or “rivespett” in norwegian.

Et spett er et spett. På norsk. Not so much på engelsk. Prøv å gjøre et søk på “spett engelsk”, så dukker det opp både woodpecker (hakkespett, ja) og kubein. Ingen av dem er spesielt godt egnet til det du og jeg normalt ville brukt et spett til…

Spettet som vi kjenner det har sett temmelig likt ut siden… en gang. Kubeinet óg. Nå har våre venner i Hultafors kommet ut med et nytt rivespett.

Hultafors rivespett

River med Hultafors rivingsspett
Hybrid som opprettholder all rivingskraften til en Burke bar, men i et lettere, gripevennlig og mer ergonomisk rivespett.

Rivingsspett, kaller de det. Eller rivespett, om du vil. Det har lengden og skaftstyrken til et spett. Og klysa til et kubein. (Ideen er gammel – mer om det lenger ned.)

Rekk opp en hånd om du har stått i riving der kubeinet har kommet til kort – bokstavelig talt.

Nå kan du ta den ned igjen.

Hultafors introduserer altså et nytt aluminiumspett for riving. En klyse med egg og spikertrekker en supersterk stållegering, montert på et lett og stivt skaft i aluminium. Rivespett finnes også hos flere andre norske aktører, i både stål og aluminium.

Hultafors´nyhet er designet i Sverige, og har i følge produsenten hentet inspirasjon fra det amerikanske produktet “Burke Bar”.

– Aluminiumspettet har et hult skaft og er produsert av aluminium med spesiallegering. Dette gjør det både sterkt og lett i vekt. Den lave vekten sammenlignet med vanlige stålspett gjør det mer skånsomt mot kroppen, noe som er ekstra viktig når man arbeider over skulderhøyde, sier Hultafors i pressemeldingen om produktet.

Inspirert av Burke bar

I videoen under viser Youtube-kanalen “Essential craftsman” – en av mine definitive favoritter på Youtube fram en sånn “Burke bar”.

Fordelene med et såkalt “Burke bar” er lengden og styrken, men de er ofte tunge, klumpete og vanskelig å gripe – spesielt ved arbeid over skulderhøyde.

Burke bar som verktøytype har (i følge min helt Essential Craftsman) vært i bruk i den amerikanske byggebransjen siden 1940-tallet.

Hvor lang historikk rivespettet har her til lands? Aner ikke.

Dette nye er et lettere spett med en kombinasjon av aluminium i skaftet og svensk borstål i klysen. Skaftet er produsert i høyteknologisk aluminium som brukes innen produksjon av fly. Klysen er avrundet og har en vinkling som gjør at man arbeider på en ergonomisk og effektiv måte.

– Som mange av våre kunder liker vi godt rekkevidden og styrken på det amerikanske produktet Burke bar. Men vekten og utforming er ikke helt ideell. Arbeid over skulderhøyde med tunge verktøy øker slitasjen på kroppen og risiko for skade, sier produktsjef Henrik Mårtensson i Hultafors Group.

River med Hultafors rivingsspett
Aluminiumspettet er designet i Sverige, og hentet inspirasjon fra det amerikanske produktet “Burke Bar”.

Stor rivingskraft – lett vekt

En gjeng produktutviklere slo sine kubein og spett sammen. Målet var å utvikle en hybrid som opprettholder all rivingskraften til Burke bar, men i et lettere, gripsvennlig og mer ergonomisk verktøy. Resultatet er et veldig sterkt spett med herdet klyse av borstål. Håndtaket er hult og produsert av høyteknologisk aluminium som brukes innen produksjon av fly.

– Vi er spent på responsen i markedet når vi nå lanserer en mer ergonomisk variant, sier Mårtensson.

Skaft i fly-aluminium

Skaftet er produsert i høyteknologisk aluminium som brukes innen produksjon av fly. Det er langt lettere enn stål, har suverene mekaniske egenskaper og høy styrke.

Lang rekkevidde og lav vekt er avgjørende for bruk over skulderhøyde, noe som gir sikrere arbeid og mindre fare for belastning og skader.

Aluminium kan bøyes omtrent tre ganger så mye som et stålverktøy uten å deformeres. I tillegg ruster det ikke, tåler kulde bedre og føles mindre kaldt å holde i.

Trekker spiker med Hultafors rivingsspett
En klyse med egg og spikertrekker en supersterk stållegering, montert på et lett og stivt skaft i aluminium.

Brekkjern-klyse i herdet stål

Klysen er ekstremt sterk og produsert av høylegert borstål, med samme smi- og herdeprosess som Hultafors sine øvrige proff brekkjern.

– Optimalisert for ergonomisk og effektivt arbeid med spikerutdrager sikrer klysen god tilgang og en behagelig arbeidsposisjon, sier Hultafors.

Hultafors rivingsspett - stål klyse på alu skaft
Klyse i herdet stål på et skaft i lett og stiv aluminium.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)