NyheterTeknisk

Vateret som går lengre

Justerbart vater fra Hultafors. Det er spesielt presist, og kan forlenges fra 31 cm til 3,1 meter. Her ser du også hvordan presisjon i vatere måles. 

Hultafors skriver og forteller om sitt vatersystem Libella 2000 i denne artikkelen og videoen nederst. Navnet høres ut som et bleiekonsept fra årtusenskiftet, men produktet virker ut fra omtalen som riktig smart.

22 år

Oppdatering: Jeg skrev først at dette er et nytt system. Det er det så langtifra (selv om videoen helt nederst er ny).

– Mitt Libella 2000 har jeg brukt i 22 år. Det beste vateret jeg noen gang har eiet, skriver en leser i en kommentar til denne artikkelen på Facebook-gruppa Verktøy/verksted utstyr.

En annen leser på den gruppa stiller seg kritisk til løse deler og leamikk. Men det ser ikke den første leseren som noe problem:

– Jeg var uheldig og mistet det i bakken så libellen gikk ut av laget. Men det var bare å justere inn igjen. Eneste minuset er alle skinnene som følger med, sier han.

Hultafors´ skriverier om Libella henger sammen med at de har en slags relansering av hele vater-utvalget sitt, og har skiftet farge fra grått til sort.

Alu-hus med forlengerskinner

Systemet består av et 31 cm langt aluminiumshus med libeller og et utvalg av tilhørende forlengerskinner/rettholdt.

Den største fordelen med Libella 2000 er muligheten for å utvide den med vaterskinner. Med den riktige kombinasjonen kan Libella 2000 bli opp til 3100 mm lang.

– Med Libella 2000 får du mange forskjellige vaterlengder i ett og samme verktøy og samtidig få overlegen presisjon og følsomhet, sier Håkan Carlsson, produktansvarlig hos Hultafors.

Må behandles med forsiktighet

Systemet inneholder diverse bevegelige deler som kan bli ødelagt eller borte, og må nok behandles med en viss forsiktighet. Men så er det ikke meningen man skal bruke vateret som slagvåpen eller kubein heller.

Hultafors Libella 2000 har et planfrest aluminiumshus. Det er utstyrt med to uknuselige blokklibeller med forstørrelsesglass og selvlysende reflektor for lett avlesning i svak belysning.

Libeller og radius

Blokklibellenes radius er 1000 mm, sammenlignet med standard libeller på 200 mm.

– Det betyr, at Libella 2000 er fem ganger mer følsomt, hvilket gjør det ideelt til oppgaver som krever presisjon som f.eks ved monering av dørkarmer, forklarer Håkan Carlsson i en pressemelding.

Skjønner du hva de mener med radius og følsomhet? Jeg gjorde det ikke, og måtte lete litt rundt før jeg fant svaret.

Kurvet glassrør

Stor eller liten kurve på libell-glasset avgjør hvor presist vateret er.
Stor eller liten kurve på libell-glasset avgjør hvor presist vateret er.

Det ligger i libellen på vateret. Det lille glassrøret der bobla bor, ja. Det ser ut som et rett glassrør, men er i virkeligheten kurvet i en eller annen grad.

Og nøkkelen til følsomheten ligger i hvor stor eller liten radiusen på den kurven er. Stor radius gjør at bobla beveger seg lettere. Det gir høy følsomhet og mindre toleranse.

Mindre radius gir mindre følsomhet og større toleranse. Eller med andre ord: Jo høyere tallet på radiusen er, jo mer presist er vateret.

Men som med andre typer redskap: Høy presisjon kan også være vanskeligere å jobbe med en mindre presisjon.

Hus, skinner og fallkile

Libella 2000 er ikke bare et vanlig vater. Det er et helt system.

Det 31 cm lange vaterhuset kan utvides med skinner. Disse vaterskinnene kommer i mange ulike størrelser: 600, 900, 1200, 1500 og 1800 mm. De gjør det mulig å utvide lengden på Libella 2000 opp til ti ganger.

Det finnes også en fallkile til systemet, som skal gjøre det enklere å lage gulv eller andre overflater med riktig fall.

Her er Hultafors´egen reklamevideo for systemet.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

3 kommentarer

    1. Tja, si det. Forhandlere av andre slags vatere fra Hultafors, vil jeg tro. Og det vil vel si de fleste (?) verktøyforretninger og -avdelinger (i byggevarehus). Men om de har akkurat dette konmer an på sortimentet deres.
      Beklager et litt ullent svar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)