Nyheter

Liten bordsag med stor bredde

Mye på farten – eller lite plass? Her er en ny blå Bosch bordsag som er glad i sånt. Rimelig, kompakt og lett sag med “bare” 216 mm blad. Men parallellanlegget åpner likevel for over 63 cm sagbredde.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Bosch GTS 635-216 Professional bordsag.
Hva koster det: Veil kr 4598 eks mva, sett med sag GTS 635 og bord GTA 560.
Hvor kjøpes det: Hos Bosch forhandlere

English summary: Bosch new table saw GTS 635-216. Accepts cutting height up to 70 millimeters and a cutting width of up to 635 millimeters. With a saw blade diameter of “only” 216 millimeters, it´s claimed by Bosch to be best in its class. Motor and gearbox allows the saw blade to protrude further than with conventional table saws ‒ and thus achieves more cutting height with a smaller blade. The high cutting width is achieved by its rip fence extending beyond the edge of the saw table and serving as a support. Has been with norwegian resellers since early summer.

Den nye bordsagen GTS 635-216 Professional fra Bosch kan være en god ting for håndverkere på farten, eller hjemmesnekkere med dårlig plass i bua / garasjen.

God sagehøyde og -bredde

Sagbladet er “bare” 216 mm, men kan løftes til en sagehøyde på gode 70 mm. Bordet og parallellanlegget kan strekkes ut til en sagebredde på enda bedre 635 mm. Det er gode mål for en bordsag i denne pris- og vektklassen.

Motor og girboks er utformet på en måte som gjør at sagbladet kan løftes høyere enn på mange andre bordsager. Det sies i en pressemelding å gi en større saghøyde med et lite blad.

Parallellanlegget trekker med seg en stump av bordet. Total bredde 635 mm.
Todelt måleskala, for å holde følge med uttrekket av parallellanlegget.

Den store bredden er mulig ved at bordet er todelt, der parallellanlegget “trekker med seg” en liten del av bordet for å gi støtte på de største breddene. Anlegget kan trekkes ut til en total sagbredde på 635 mm.

Samme type utvidelse finnes på Dewalt 7491, Metabo TS254 og en formodentlig flere andre større bordsager, men den er ikke så vanlig på maskiner i denne klassen. Parallellanlegget er i støpt aluminium, og festes med dobbel klemme i begge ender.

Bosch GST 635-216 bordsag

Bosch GTS 635-216 bordsag
Bosch GTS 635-216 bordsag har vært hos forhandlere siden i sommer. Her hos North Industri AS i Rørvik.

Batteridrevet er den ikke. GTS 635-216 Professional er utstyrt med en 1 600-watts motor, som får strømmen sin gjennom en god, gammeldags ledning.

– Den sørger for rask progresjon uansett oppgave. Sagbladet på 216 mm sørger for høyt dreiemoment på sagtannen sammenlignet med blad med større diameter. Det betyr at du kan sage enda raskere, sier Bosch i en pressemelding.

Bosch GTS 635-216 bordsag.

Med 216 mm sagblad er bordsagen mer kompakt og lettere enn bordsager med 254 mm sagblad. Vekten er oppgitt til 22 kg. Den har innebygde bærehåndtak, og  leveres i utgangspunktet med et enkelt, sammenleggbart stativ med hurtigkobling. Skyvestokk, vinkelanlegg, parallellanlegg, vernedeksel og ledning festes til maskinen under transport, lett tilgjengelig for bruk.

Verneskjerm og spaltekniv

Bordsirkelsagen kommer med selvlukkende vernedeksel, Soft Start, gjenstartbeskyttelse, sikkerhetsbryter og Click & Clean-adapter for støvavsug. Vernedekselet ser ut til å ha en utforming med god synlighet, og dermed større mulighet for at brukeren faktisk lar det stå på maskinen.

Det er ikke oppgitt om dekselet kan tas av spaltekniven, eller om den i tillegg leveres med en separat spaltekniv uten verneskjerm.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)