Nyheter

Liten kompressor med stor kraft

Bostitchs nye RC 10 SQ-M kompressor er ikke større enn en verktøykasse. Men med maks 82 l/min fritt avgitt og 14 bars trykk i tanken gir den store muligheter. En perfekt følgesvenn for en tømrer eller to?

Mye rundt på farta?

Jobber med luftdrevet verktøy?

Da har Bostitch laget en kompressor du bør ta en titt på: RC 10 SQ-M. Det er ikke den ferskeste nyheten. Bostitch-importør Motek AS lanserte den i Norge allerede sist sommer.

– Men det er først nå selgerne og kundene har begynt å få øynene opp for den, sier David Klingvall i Motek AS. Han er selskapets produktsjef for Bostitch.

Høyt trykk i tanken

Bostitch spikerpistol og RC 10 SQ-M kompressor.
Bostitch spikerpistol og RC 10 SQ-M kompressor.

Den ser ut som en liten hjemmesnekkerkompressor til å drive en dykkertpistol. Men ikke la deg lure. Dette er en maskin som kan store ting. Den største nyheten i RC 10 SQ-M sitter i tanken. Eller trykket i tanken, for å være mer presis.

– Det som gjør kompressoren til en stor nyhet er at tanken er pakket med høyere trykk enn standard kompressorer til spikermaskiner. Den lader 14 bar, i stedet for vanlige 10 bar. Den har ytelse som en større kompressor, men i liten størrelse og lav vekt, sier Klingvall.

Bostitch RC 10 SQ-M

Tanken er bare 9,5 liter i volum. Men med 14 bar trykk i tanken kan kompressoren levere MYE luft ved arbeidstrykk på 7 bar. Så mye som 82 liter i minuttet, på maks. Fritt avgitt, ja.

Bostitchs største BRT 160 pistol for stavspiker opp til 150 mm tar 4,4 liter luft pr slag.

Slett ikke verst det. Det er tross alt en kompressor på størrelse med en verktøykasse, som veier drøyt 18 kilo. Lett å få med seg, lett å få plass til i bilen eller under arbeidsbenken. Den kan brukes både stående og liggende, og sies i pressemeldingen å være enkel å bære langs kroppen på grunn av gunstig tyngdepunkt.

Lavt støynivå

– Støynivået på Bostitch RC 10 SQ-M er faktisk så lavt at man kan holde en samtale i nærheten av den mens den lader, lover Motek AS i pressemeldingen.

Bostitch RC 10 SQ-M har termisk beskyttelse integrert i motoren. Dette innebærer at dersom den blir mer enn 145 °C vil kompressoren koble ifra. For å nullstille kompressoren etter dette trekker man ut strømkabelen og lar kompressoren hvile et par minutter, før man kobler til og starter den på nytt.

Hadde det ikke vært for det høye trykket ville tilsvarende tank vært 50 prosent større. Da hadde vekten nærmet seg 30 kg, en vekt man må ha hjul for å håndtere.

Produktivitet over tid?

Kompressoren kan levere 82 liter i minuttet på fullt. Men hva med arbeidstempo over tid?

– RC10SQ har et lavt turtall som gir flere positive effekter, lavere støy, mindre vibrasjoner og mindre varmeutvikling.

I utgangspunkt ska en kompressor vare i ro halvparten av tiden ellers går den varm.

Vi har nå kjørt tester på RC10SQ i nesten to år og er veldig godt fornøyd med at vi klare å ta ut så mye som 60 liter per minutt standard trykk for drift av spikermaskiner, sier David Klingvall.

For 1-2 mann i godt tempo

Det vil si at man med en 90 mm stavspilerpistol kan holde det gående med 25 skudd i minuttet. Eller 40 skudd i minuttet med en eller to 75 mm beltespiker- eller pappspiker.

– Det er mer enn hva man kan forvente ha bruk for når man jobber aleine, sier Klingvall.

Veil pris er 4450 kr eks. mva.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)