Nyheter

Kutter armering og gjengestag tett inntil overflaten

Ny Makita armeringskutter på batteri. DCS250 kutter inntil 25 mm armering og gjengestag. Kan kutte kun 3,5 mm fra overflaten. (NO / POL / ENG)

DCS250 er en av nyhetene fra Makita nå. Det er en 18V batteridrevet armeringskutter som skal gjøre kutting av armeringsstål og gjengestag til en lek. Eller i alle fall kunne gjøre ting enklere for folk som jobber med jernbinding og forskaling, samt for elektrikere og rørleggere som bruker gjengestag.

Makita DCS250 kutter armering og gjengestag.
Makita DCS250 kutter armering og gjengestag.

Makita DCS250

Med et 110 mm sagblad og tilpasset hode kan maskinen ta armering og gjengestag i dimensjoner fra 10 til 25 millimeter.

Gjengestag skal kunne kuttes presist, uten å skade gjengene. Både gjengestag og armeringsstål skal kunne kuttes ned til kun 3,5 mm fra overflaten, uten å etterlate et eneste merke.

Maskinen skal også kunne kutte stangen helt ned til en halv millimeter – 0,5 mm, ja – fra enden om det skulle være behov for det.

Børsteløs motor holder trykket

Makita DCS250 drives ikke overraskende av en børsteløs motor. I en maskin som dette har det sin tydelige fordel i at motorstyringen “legger på mer køl” når det blir tungt, sånn at den opprettholder moment og turtall gjennom kutt i de største dimensjonene.

Maskinen opererer med et ubelastet turtall på 2200 o/min. Hode og sponutkast skal være utformet for å beskytte operatøren best mulig.

Brukstid på ett batteri er observert oppgitt “opptil 60 minutter”. Det får vi gå ut fra gjelder med et 6 Ah batteri. Maskinen kan bruke alle 18V slidebatterier, unntatt det minste på 1,3 Ah. Vekt er oppgitt til fire kilo.

“Tilnærmet gnistfri kapping”

Makita Norge sier i sin omtale av maskinen at den gjør “tilnærmet gnistfri kapping”.

– “Tilnærmet gnistfritt”, hva betyr det for varme arbeider?

– Den er ikke 100 prosent gnistfri, men nesten. I forbindelse med varme arbeider regnes maskinen som et hardmetall sagblad til bajonettsag. Ikke som en vinkelsliper.

Det sier markedssjef Pia Schackt i Makita Norge.

Dette er basert på en kort omtale hos Makita Norge og produktomtaler hos forhandlere i andre land, funnet rundt på nettet. Jeg har ikke funnet noen omtaler basert på praktisk utprøving av maskinen.

Prisen?

Uff, ja det var det. Du vet hvordan det er med spesialmaskiner: De blir fort kostbare. Denne også. Makita Norge oppgir en veiledende pris på 17 500 kroner for denne, eks mva. Og det er for z-maskin, uten batterier og lader.

Polski: Nowy Makita 18V cecie pret stalowy

Nowy 18V maszyna z Makita. DCS250 można ciąć zbrojenie i pręty gwintowane blisko powierzchni. Tylko 3,5 millimetra. Można ciąć wymiary od 10 do 25 milimetrów.

Cena? Jest drogo… 17 500 NOK, bez MVA, batteria i ladowarka.

English: New Makita 18V rod cutter

New 18V Makita DCS250 rod cutter. Cuts threaded rods and steel rebar 10-25 mm. It has the ability to cut only 3,5 mm from the surface.

Price? It´s quite expensive. 17 500 NOK, ex MVA, batteries and charger.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)