Nyheter

Sveiv en sveisefuge

Ny maskin gjør det lettere å lage sveisefuger i grove stålrør og -plater.

Sveisefuge
Sveisefuge

Grunnkurs: Når man skal sveise to “småtjukke” stålrør eller stålplater, så kan man ikke bare legge det butt i butt og sveise utenpå.

Man må fase av endene på begge sider til en fuge som sveisen kan legges nedi.

Metoder for avfasing

Hvor mange arbeidstimer med vinkelsliper tror du har blitt brukt til det? Jeg har virkelig ingen anelse, men det er maaange.

På verft og store mekaniske verksteder har man kanskje tilgang på en storvokst gjengemaskin som kan fase av rørender. Og en kran til å løfte røret inn i gjengemaskinen.

Maskin for avfasing

Avfasing 37,5 grader
Ferdig avfasing på 37,5 grader.

Det finnes avfasingsmaskiner som går på luft eller hydraulikk. Nå har Ridgig laget en elektrisk drevet avfasingsmaskin som skal være betydelig raskere enn disse.

Og billigere.

B-500 heter den. Med enkle grep avfaser den rørender på alt av stålrør fra 3,5″ og oppover. Veggtykkelsen må være et sted mellom 4,8 og 12,7 mm.

Den tar også plater i samme samme tykkelse. Den er ikke større enn at du bærer den fra bilen til røret. Kommer du til rundt røret og har tilgang på 230V, så gjør den jobben.

Enkel i bruk

– Det er enkelt: Hekt maskinen inn på rørenden, legger fresestålet nedpå godset, starter maskinen og sveiver én runde. Så har du en ferdig avfasing på enden.

Det sa Atle Brustad i Ridgid Norge da han viste meg maskinen.

Fresehode på Ridgid B500
Fresestålene koster sine kroner å skifte. Men de kan brukes på fire sider før bytte.

Fresehodet som følger med maskinen kutter 37,5 grader. Det er også mulig å kutte 30 og 45 grader med ekstrautstyr.

Svartstål og rustfritt

Fresestålene eter det meste av svartstål og rustfritt. De er dyre, men til gjengjeld er det utformet med fire kutteflater hver. Når den ene har gjort sitt, er det bare å snu fresestålene til en ny, kvass side.

Dette (under) er en av flere videoer om maskinen som ligger på youtube. Ja, det er en reklamevideo. Men den viser tydelig hvordan den virker.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)