Nyheter

Smart koffert-støvsuger fra Metabo

Knotete å få med støvsugeren sammen med verktøykoffertene? Ikke med nye Metabo AS 18 L PC. Ny batteridrevet støvsuger, formet som en Metaloc koffert. Klikkes rett inn i stabelen med andre maskiner. Kan også blåse støvet utstyret etter jobben.

– Denne har jeg litt forventninger til fremover. Den ser ut til å være et meget bra produkt. Den har også en blåsefunksjon, som gjør at den kan benyttes til å blåse rent verktøyet etter bruk.

Det sier country manager Espen Haugli i Metabo Norge om den nye batteridrevne støvsugeren Metabo AS 18 L PC.

Metabo AS 18 L PC støvsuger på batteri

Metabo AS 18 L PC støvsuger. Her med tilhørende rullebrett
Metabo AS 18 L PC støvsuger. Her med tilhørende rullebrett (ekstra).

Den nye støvsugeren har to ting ved seg som er spesielt bra:

1. Batteridrevet. For det første er den lett, kompakt og batteridrevet. Dermed er den lett å flytte med seg rundt på arbeidsoppgaver som ikke foregår på et stort og romslig verksted med flatt gulv. Den går på 18V batterier av samme type som brukes på alt av Metabo batterimaskiner.

2. Koffert. Støvsugeren er utformet som en Metaloc verktøykoffert. Dermed kan den klikkes sammen i en stabel med andre Metabo maskiner, og eventuelt Metaloc kofferter med håndverktøy eller annet utstyr. Denne egenskapen utnyttes fullt ut dersom man er gjennomført i bruken av akkurat Metabos koffertsystem Metaloc.

Støv klasse L

Metabo AS 18 L PC er en støvsuger i den enkleste kategorien av bygge- og håndverkerstøvsugere, EU-sertifisert i klasse L.

Den er ikke godkjent for håndtering av skummelt støv som glassull og asbest, og strengt tatt heller ikke godkjent for håndtering av støv fra gips, betong og det fine trestøvet. Men en støvsuger av denne typen er veldig mye bedre enn en å feie støvet opp i luften med en piasavakost. Den kan kobles rett til utkastet på en sag, slipemaskin eller lignende, og dermed unngå at sagflis og støv kommer ut i arbeidsmiljøet i det hele tatt. En sånn type støvsuger (eller større) burde finnes på ethvert det der det foregår støvete og ruskete arbeid.

Denne støvsugeren kan kun suge tørt, ikke vått. Metabo oppgir en ytelse på 2100 liter/minutt. Det er et knepp vassere enn nesten nye Bosch GAS 18V-10 L. Den suger 1440 liter/minutt (omregnet fra 24 liter/sekund), og er testet her.

Slange og utstyr inni kofferten

Støvsugeren kommer med en tre meter lang slange. I transport og lagring befinner slangen, dyser, ekstra batteri og lader seg inni selve kofferten. Den oppgis å veie 7,8 kilo inkludert batteri. (Fortsetter under videoen) 

Støvbeholderen er 7,5 liter, litt mindre enn ti liters-bøtta på Bosch GAS 18V. Filteret gjøres rent med det innebygde PressClean systemet. Av- og påbryteren er stor, godt synlig og sitter på et hjørne. Lett tilgjengelig for å slå av og på med foten.

Den leveres i flere sett og varianter, med eller uten batteri og lader. I ett av settene leveres den også med et rullebrett. Dette klikkes fast under boksen, og gjør at den lett triller rundt på et noenlunde plant og fast gulv.

Prisen er slett ikke gal. Fra 1850 for kun maskin til 4000 for maskin, batteri og lader. Med rullebrettet koster den 2300 uten batteri og lader. (Veiledende priser, eks mva).

Nyheter fra Metabo denne våren:

MFE 40, 125 mm murnotfres
AS 18 L PC, støvsuger 18V batteri i Metaloc koffert
GB 18 LTX, borskrutrekker 18V med automatisk gjengefunksjon
KS 18 LTX, håndsirkelsag 18V
KHA 18 LTX, lett kombihammer 18V med integrert støvavsug

Støvklassene L, M og H

L: Grove konsentrasjoner av helsefarlig støv, samt ufarlig støv. Feks trespon og -flis, jord, husstøv osv.

M: Helsefarlig støv i konsentrasjon opp til 0,1 mg pr kbm luft. Godkjent for “vanlig” byggestøv som sement, gips, kvartsholdig sand, harde tresorter osv.

H: Godkjent for helsefarlig støv i konsentrasjon opp til 0,005 mg pr kbm luft. Kreftfremkallende og bakterieforurenset støv. F.eks støv fra isolasjon/glassull, asbest, bly, mugg

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)