Nyheter

Freser inntil 35 mm bred slisse i én operasjon

Ny 125 mm murnotfres, Metabo MFE 40. Et funn for deg som skal legge trekkerør i mur og betong. Freser 40 x 35 mm slisse i én operasjon, med null etterarbeid.

En murnotfres kan spare mye tid og arbeid. For eksempel når rørleggere og elektrikere skal legge rør, kabel eller trekkerør til en installasjon i mur eller betong. Folk har sikkert forskjellige måter og verktøy til å lage slissene til sånt. Men stort raskere og enklere enn med en notfres er det knapt mulig å gjøre det.

Metabo MFE 40 murnotfres

Murnotfresen Metabo MFE 40 er en ny maskin på den fronten, og har nå kommet inn som en litt mer hendig lillebror til MFE 65.

Det er én viktig forskjell på den nye MFE 40 ift 65: Den kan skjære ut et inntil 35 mm bredt spor i én operasjon, uten behov for å meisle ut i sporet etter kutting. Maskinen har nemlig mulighet til å kjøres med en tre rekkers freseskive (ekstrautstyr).

Trippel freseskive

– Hvis man setter på tre rekkers freseskive får man ut hele noten i en arbeidsgang. Man trenger ingen etterarbeider i form av stemming eller meisling. Det gir en bra tidsbesparelse for brukerne, sier Espen Haugli, sjef for Metabo Norge AS.

Metabo MFE 40 kan skjære ut spor i fire ulike bredder, fra 9 til 35 mm. Dybden i sporet kan justeres 10-40 mm. Med gummihjul, røslige håndtak og skyvesnitt skal det være både enkelt og komfortabelt å føre maskinen på underlaget.

Om en “liten” 125 mm maskin greier å dra en trippel diamantskive gjennom betong?

Krefter og utveksling

Det skal ikke jeg gå god for, da jeg ikke har prøvd maskinen. Men med en 1900W motor (her er det god, gammeldags nettdrift – ingen batteridrift) og en to trinns girkasse ligger det i alle fall godt an med krefter og utveksling. Metabo lager ellers solide saker for arbeid i tøffe materialer som stål og betong, og det er god grunn til å regne med at utviklerne vet hva de har gjort her.

Enklere å slisse spor til rør eller kabel med Metabo MFE 40 murnotfres.
Enklere å slisse spor til rør eller kabel med Metabo MFE 40 murnotfres.

Maskinen har dykkfunksjon og mykstart, for å gjøre det mest mulig enkelt og skånsomt å skjære seg ned i starten av slissen eller kuttet. TC-elektronikk (Tacho Constamatic) skal sørge for å holde hastigheten konstant, uansett belasning gjennom hele snittet. Motoren er spesielt godt innkapslet med det Metabo kaller “Marathon” støvbeskyttelse.

Overbelastning

Dersom den skulle bli kjørt for hardt har den innebygde mekanismer som sier i fra, kobler i fra ved overbelastning eller blokkering og sørger for at ikke maskinen starter igjen på egen hånd etter et eventuelt brudd. Den er naturligvis lagt til rette for tilkobling av støvsuger, fortrinnsvis en M-klasse støvsuger. For eksempel Metabos egen ASR 35 M ACP, for å gjøre tilkoblingen så tilpasset og enkel som mulig.

Gummihjul og store håndtak forenkler føringen av Metabo MFE 40.
Gummihjul og store håndtak forenkler føringen av Metabo MFE 40.

Den kan også brukes til enklere ting enn å skjære slisser, hvis du vil. Eksempelvis kutting, med en enkel diamantskive.

Prisen starter på 5000 (veil, eks mva) for maskin i koffert, og legger litt på seg for sett med maskin og skiver.

Nyheter fra Metabo denne våren:

MFE 40, 125 mm murnotfres
AS 18 L PC, støvsuger 18V batteri i Metaloc koffert
GB 18 LTX, borskrutrekker 18V med automatisk gjengefunksjon
KS 18 LTX, håndsirkelsag 18V
KHA 18 LTX, lett kombihammer 18V med integrert støvavsug

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)