Nyheter

Festemidler i pappesker i stedet for plast – MFT nominert til pris

Hikoki dropper plast, og leverer MFT festemidler i pappesker i stedet. Først småpakk, og nå snart også de større boksene. Nominert til pris for å fjerne plastemballasje. Hva med fukt, vær og juling på byggeplass? Og hva med de ryddige systemkoffertene?

Kortversjon: Hikoki er nominert til Plastløfteprisen for å droppe plastemballasje på MFT festemidler. Småpakk leveres i papp siden i fjor. I 2022 skiftes også boksene ut med pappesker. – Skal gå bra med både vær og påkjenninger. Eskene er tilpasset systemboks / koffert, lover Hikoki.

English summary: Hikoki skips plastic, go for cardboard packaging on MFT fasteners. First on small pack last year, and has been nominated for norwegian enviromental prize (Plastløfteprisen) for that. In 2022 they plan to replace plastic with cardboard also on the larger boxes. – Will work just fine with both moist, weather and stress. The boxes are documented suitable also with the systainer, Hikoki promises.

– Vi har tatt “Plastløftet”, sier Hikoki Power Tools i en pressemelding.

Det innebærer at selskapet forplikter seg til å bidra til å redusere plastforbruket og designe emballasje som egner seg for gjenvinning.

Nå blir MFT festemidler altså levert i pappesker i stedet for poser og bokser i plast. Hele pakningen – inkludert plastvinduet kan gjenvinnes som kartong. Det har store miljømessige fordeler, og skal i følge produsenten ikke ha noen negativ innvirkning på (for)brukeren.

– Snarere tvert imot. Da nye pappforpakningene er mye enklere å åpne enn forgjengeren (og konkurrenter) i eksempelvis blisterpakninger. Pakningene er i tillegg godt merket for å hjelpe forbrukeren med å finne riktig produkt, sier Laila Solberg i Hikoki Power Tools.

MFT festemidler i småpakk

MFT festemidler i småpakk - papp
MFT festemidler i småpakk. Siden 2021 i papp i stedet for plast.

At MFT er et komplett sortiment av skruer og festemidler som selges gjennom byggevarehandelen i Norge og Norden er du sikkert godt kjent med.

I 2021 erstattet Hikoki Power Tools plast i småpakksortimentet med resirkulerbar pappemballasje. Pappen er FSC-sertifisert, noe som innebærer at den kommer fra skog forvaltet på en bærekraftig måte.

Overgang til pappemballasje på MFT småpakksortimentet vil spare miljøet for 10 tonn plast i året. Den innsparingen blir betraktelig større når papp tar over for plast også på de større forpakningene.

Plastløftet er en ordning fra Grønt Punkt Norge, som også påser at medlemsbedrifter faktisk leverer forbedringer til det beste for miljøet. Nå er Hikoki og MFT nominert til Plastløfteprisen 2022 for å skifte ut plast med papp på småpakksortimentet.

– Vi i Hikoki Power Tools er stolte av å ha blitt nominert til Plastløfteprisen. Vi blir inspirert til å jobbe videre med nye tiltak som kan bidra til mindre plast og mer bærekraft i byggevarehandelen, sier administrerende direktør Thomas M. Kristensen i Hikoki Power Tools.

Bokser fra plast til papp

Så langt småpakksortimentet. Altså det brede spekteret av festemidler i mindre forpakninger. Det er kanskje ikke den måten de fleste av oss kjøper det store volumet av festemidler. I løpet av dette året vil det imidlertid skje endringer også på større bokser. Ut går plastbokser, inn kommer pappesker.

Javel. Det blir fine greier, vil muligens noen av de mest skeptiske blant oss tenke.

Pappesker som går i oppløsning bare du kommer i nærheten av litt fukt, og som tåler håndtering, dunk og slag omtrent like godt som tacoskjell. Og hva med de som har et godt fungerende system i bil eller container med ulike typer og dimensjoner i systemkofferter? Blir det løsvektskaos heretter?

Nei, det skal ikke bli så galt, lover MFT-produsent Hikoki.

Det har blitt – og blir – jobbet mye med å sikre og teste at pakningene tåler det brukerne forventer av dem. Ikke minst når det gjelder motstandskraft mot fukt og påkjenninger fra fall, slag, transport og sånt.

– Når det gjelder småpakk-sortimentet, som denne pressemeldingen gjelder, så er det ikke tiltenkt at dette skal være værbestandig. Hovedfokus på småpakk-emballasjen har vært miljø, bedre navigering i hylle, funksjonalitet og merkvarebygging, sier Andreas Hovden.

Han er logistikkdirektør i Hikoki Power Tools, og prosjektleder for ny emballasje på MFT festemidler.

MFT festemidler i pappboks
Omtrent slik blir de nye pappboksene til MFT festemidler seende ut. Kommer senere i 2022.
MFT festemidler i plastboks og systemboks
MFT festemidler i plastboks og systemboks. Plast (øverst) utgår, inn kommer pappesker, tilpasset systemboks (under).

Testet med systemboks

I løpet av 2022 skal alt av plastbokser skiftes ut med pappesker, også på større forpakninger. Hva da?

– Når vi kommer med boksene våre i papp ila 2022 så kan vi dokumentere testene våre om både bæreevne, værbestandighet og falltester, lover Hovden.

– Hva med system og oversikt i systembokser? Altså de røde koffertene?

– Systemboks er i utgangspunktet for boksene våre. Man må gjerne legge småpakk i systemboksen også, men det er ikke hovedpoenget. De nye pappboksene er tilpasset systemboks. Det er også testet at man kan ha bare én eller to bokser i systemboksen. Likevel skal boksene holde seg på plass, sier Andreas Hovden.

MFT festemidler i pappboks
Omtrent slik blir de nye pappboksene til MFT festemidler seende ut. Kommer senere i 2022.
MFT festemidler i pappboks med vanndråper
Hikoki lover at de nye MFT pappboksene skal tåle det de trenger av vær, fukt og juling.

Samarbeid med Maxbo

Byggevare- og jernvarekjeden Maxbo har i følge Hikoki bidratt med viktige innspill ved overgang til ny MFT emballasje.

– Maxbo har en bærekraftstrategi som fokuserer på sirkulærøkonomi, utslippsreduksjoner og sosialt ansvar. Samarbeidet med Hikoki Power Tools om å utvikle bærekraftig emballasje til en så stor og viktig produktkategori leverer godt på dette, sier bærekraftsjef Heidi Lyngstad i Løvenskiold Handel (som eier Maxbo).

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)