Nyheter

12 Ah – det største av alle batterier

12 Ah. Det er mye batteri, det. Det er både større og smartere enn sine M18 “småbrødre”, og kan levere mer strøm raskere. Nå er Milwaukee klare i Norge med sitt største M18 batteri. (Oppdatert med info om vekt) 

Tekst: Jørn Søderholm 

Hva er det: Milwaukee M18 HB12, batteri på 12 Ah.
Hva koster det: Fra 2590 eks mva.
Hvor kjøpes det: Hos Milwaukee forhandlere

Milwaukee lanserer nå på sensommeren sitt største og kraftigste batteri noen gang.

Tamtarataaa!! Trommevirvel.

Si hei til batteriet Milwaukee M18 HB12 – 18V 12,0 Ah Redlithium-ion Hight Output, som er dets hele og fulle offisielle navn. Det ble internasjonalt lansert på Milwaukees nyhetsevent i USA sist vinter, og har altså nå kommet til Norge og er allerede ute hos forhandlere.

Milwaukee M18 12 Ah batteri

Det nye M18 12 Ah batteriet er ikke “bare” tre amperetimer større enn den nå nest største på 9 Ah. Produsenten har også gjort en utviklingsjobb også på administrasjon av energien i cellene.

– Dette batteriet er konstruert helt fra bunnen, med den beste kombinasjonen av celleteknologi, pakkekonstruksjon og elektronikk som noen gang er brukt i et profesjonelt batterisystem. Dette gir mer strøm, kjøligere batteri under bruk og lengre driftstid enn vårt 9,0 Ah-batteri. Og dette uten at brukerne må investere i et helt nytt system. Et betydelig fremskritt for trådløs teknologi og fremtiden for trådløse arbeidsplasser, sier Tobias Jönsson i Techtronic Nordic.

Han er produktsjef for Milwaukee hos den nordiske importøren.

Større celler: 21700

Det nye 12,0 Ah-batteriet benytter i følge pressemeldingen “en ny celleteknologi som gir en markant økning i batteriets totale kraft og ytelse”. De kunne skalert opp 9 Ah batteriet ved å legge på enda en rad av de “gamle” 18650-cellene. Det ville gitt enda mer varme å kjøle vekk under hard bruk.

I stedet har Milwaukee nå tatt skrittet og gått opp i cellestørrelse. Men der enkelte andre har gått opp til 20700 for lenge siden, tar Milwaukee nå enda et skritt videre.

12 Ah batteriet er nemlig basert på enda større 21700 celler.

12 Ah-batteriet har 15 celler, like mange som 9 Ah-batteriet. Men her er det altså fysisk større battericeller, med mulighet til å lagre mer energi – flere wattimer.

Mye strøm på én gang

Milwaukee 12 Ah batteri på sirkelsag
Ny kraftig sirkelsag er god kompis med jumbo-batteriet.

Men det holder ikke å bare lagre energien. Den må leveres ut også, til sterke og krevende maskiner som krever mye strøm – mere ampére. 12 Ah batteriet er en diger klump, og ikke noe du klikker på skrumaskinen eller stikksaga.

Ikke minst pga vekten: Drøyt 1,5 kilo (omregnet fra 3,35 pund)

Men på bordsag, en ny og kraftig sirkelsag, bajonettsag eller vinkelsliper kan det gjøre god nytte for seg. For å kunne utnytte de effektive cellene fullt ut har Milwaukee videreutviklet strømforsynings- og kommunikasjonssystemet til batterielektronikken.

– Dessuten gjorde denne massive økningen i kraft det kritisk at Milwaukee minimerte varmeproduksjonen gjennom celler med lavere impedans og optimaliserte batterikonstruksjon. Dette resulterer i at batteriet er 50 prosent kjøligere under bruk enn M18 B9. Dermed kan brukerne jobbe hardere og lenger enn noen gang, uten å bekymre seg for at batteriet skal bli overopphetet, sier Jönsson i pressemeldingen.

Også i kaldt vær

Milwaukee M18 Fuel bordsag med 12Ah batteri.
Milwaukee M18 Fuel bordsag med 12Ah batteri.

Det nye 12 Ah batteriet sies her å ha 33 prosent lengre driftstid enn 9 Ah. Milwaukee lover også at det nye batteriet er bedre i kaldt vær, og kan brukes ved har belastning helt ned til 28 minusgrader.

Med nye M18 HB12 inntar Milwaukee tronen som sjef, konge og keiser på batteriverktøymarkedet, den forstand at de har det største og sterkeste batteriet. Enn så lenge, i alle fall. Den gleden varer ikke lenge: I oktober kommer Dewalt med et 12 Ah Flexvolt batteri, og Bosch har varslet en 12Ah versjon av sine “storcelle-batterier” Pro Core.

The battle continues.

Pris

Det nye 12,0 Ah batteriet selges enkeltvis eller i sett med to batterier og lader.

1 stk M18 HB12 batteri: Kr 2 590 veil eks mva.
Sett 2 batterier + lader: Kr 5 525 veil eks mva.

Det leveres også i sett med diverse maskiner. Se bildet under. Prisene t.h. er veil-pris eks mva for sett med maskin, ett 12Ah batteri og lader i koffert.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)