Nyheter

Avløp: Stakemaskin som klatrer i trapper

Dette er rørleggerens tyngste artilleri: Ny Milwaukee MX Fuel stakemaskin renser avløp langt ute og i store ledninger, og veier gode 90 kg. Heldigvis kan den selv klatre ut av bilen og opp trapper.

Hva er det: Stor stakemaskin for rens av avløp. Milwauke MXF LSDP 301. Rekker opptil 60 meter ut, og staker ledninger 75-200 mm. Powertredz belter forenkler løft av maskinen i bil og trapper.
Hva koster det: ?
Hvor kjøpes det: Prøv hos VVS-grossist som fører Milwaukee verktøy.

English summary: This is a plumber´s heaviest gun. Milwaukee MX Fuel sewer drum machine. The biggest battery powered machine of its kind in the industry. Cleans up to 60 meters out, in 75-200 mm sewer lines. The MXF LSDP 301 is a beast weighing in at 90 kgs. Luckily, it climbs out of the van and up the customer´s stairs «on its own». Thanks to Powertredz lift assist.

La oss si at du er rørlegger på servicevakt. Kan hende du ikke er det, men du er nok rørlegger eller noe i nærheten av det for å ha bruk for en maskin som dette. Så la oss si at du er rørlegger på servicevakt.

Tett avløp

En kunde har ringt, lettere panikkslagen. Avløpet er tett, og kunden er naturlig nok interessert i å få løst det problemet snarest mulig. Du parkerer bilen, og konstaterer at kundens hus ligger ganske høyt opp i enden av en trapp. Du går ut, åpner bakdøra. Der står den. Milwaukee MX Fuel stakemaskin. Eller avløpsrenser, som Milwaukee selv kaller den. MXF LSDP er det offisielle navnet på den kraftige krabaten. Den er nok ikke den største stakemaskinen av alle, men den er nok størst av de batteridrevne. MX batteri, 60 meter stakefjær og maskineri til å drive herligheten gjør det til en ordentlig liten tjukkas på 90 kilo.

Et øyeblikk gruer du deg til å bakse skapningen ut av bilen og opp den drøye trappa, før du kommer på det: Maskinen har et finurlig beltesystem langs ryggen.

Klatrer med Powertredz

Det gjør at den «klatrer» over hindringer og avlaster mye av løftingen. Eksempelvis ut av bilen og opp trappa. Og ned trappa og opp i bilen igjen etter jobben. Milwaukee kaller systemet «Powertredz». Det fremstår som en mini-mini-versjon av gummibelter som mindre gravemaskiner, beltedumpere og sånne ting kjører på.

– Tenk deg hvor anstrengende det er å dra med seg en 90 kg avløpsrenser opp en hel trapp eller trekke den opp i en varebil. Dessverre er dette noe som hender daglig for mange fagfolk som driver vedlikehold. For å unngå problemer med ryggen (eller verre) må de ofte ta med seg en ekstra person bare for å hjelpe til med å transportere maskinen. Det slipper de her, sier produktsjef Gustav Olsson i en pressemelding fra Milwaukee Tool.

Milwaukee MX Fuel stakemaskin og avløpsrenser

Milwaukee har akkurat lansert en en stor MX Fuel stakemaskin – eller avløpsrenser om du vil – som sies å være først ute med en slik løfte- og trappehjelp. Den gjør det enklere for én person å håndtere maskinen. I pressemeldingen mener produsenten at denne løftehjelpen også forkorter tiden det tar fra rørleggeren ankommer til jobben er fullført, faktureringsunderlag kan sendes inn i systemet og rørleggeren kan kjøre videre til neste jobb.

Stakefjæra rekker opptil 60 meter ut i ledningen, og maskinen skal ha kapasitet til å fjerne røtter (?) og annen dritt så langt ute i 75-200 mm ledninger. Trommelen er under kontroll av en elektronisk styrt brems. Det kraftige MX Fuel batteriet skal holde opptil flere rensinger på én lading, uten at det er nærmere tallfestet.

– 60 meter? I spesifikasjonene sies det at den har plass til 30 meter kabel i trommelen. Hvordan henger det sammen?

– Når man har brukt hele lengden kan man koble på en trommel til. Dermed kan man nå 60 meter ned i røret, sier Gustav Olsson til Verktøy 24.

Stakefjæra / kabelen har automatisk innspoling og uttrekk, til glede for rørleggeren som slipper å trekke den tunge kabelen ut av rørene for hånd. En hurtigstoppknapp løser raskt ut lagrene i kabeldrevet for å hindre at kabelen setter seg fast. Den helt lukkede trommelen eliminerer kontakt mellom brukeren og den roterende trommelen, og oppbevarer «rusket» som kommer tilbake gjennom røret.

Noe mer å ta med da? Jo, én ting til: Den har – som det meste annet fra Milwaukee – innebygget One Key, som gjør det mulig å spore maskinen og holde styr på den i lagerstyring.

Spesifikasjoner: Milwaukee MX Fuel stakemaskin / avløpsrenser med Powertredz belter MXF LSDP-301

  • Kapasitet: 75–200 mm
  • Trommelkapasitet:  30 m x 16 mm eller 30 m x 20 mm kabel
  • Maks diameter på avløpsrør: 200 mm
  • Spiraldiameter: 20 mm
  • Spirallengde: 23 m
  • Ubelastet hastighet: 200 omdr./min
  • Vekt med batteri: 56,6 kg
  • Matertype: Manuell eller automatisk
  • ONE-KEY-kompatibel: Ja

Leveres med MX FUEL CP203-batteri, MXF C lader, 1 x 7,6 m og 1 x 15,2 m innvendig kjernekabel (20 mm), 1 x 9 stk. hodefestesett.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Related Articles

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Back to top button