Nyheter

Kan disse kutte luftslangene?

–  Markedets høyeste dreiemoment, hevder Milwaukee. Lanserer nå tre nye batteridrevne skraller i M12 Fuel-serien de håper kan erstatte luftdrevne skraller. Det skal vel litt mer til enn som så…?

[pro_ad_display_adzone id="3102"]

Tekst: Jørn Søderholm

Milwaukee gir nå i år gass med M12-serien, med kompakte maskiner til alskens formål. De batteridrevne skrallene har fått en makeover, og lanseres nå i tre nye versjoner på hhv 1/4″, 3/8″ og 1/2″. De viktigste nyhetene:

 • Større dreiemoment, opptil 81 Nm
 • Ekstra kompakt hode, for enkel tilgang på trange steder
 • Børsteløs motor

– Vi introduserte de første batteridrevne M12™-skrallene våre i 2011. Da fokuserte vi på å erstatte en av de vanligste håndverktøytypene i verden med et batteridrevet verktøy som økte produktiviteten, sier produktsjef Tobias Jönsson i en pressemelding fra Milwaukee.

Batteri erstatter luft?

Enkelte ganger ser man som argument for batteridrevne verktøy at de tar mål av seg til å erstatte luftdrevne verktøy. Dette gjelder blant annet for skraller. Proffe brukere har i stor grad valgt å holde seg til luftdrevne skraller. Blant annet pga begrenset effekt i de batteridrevne.

– Det er det ingen grunn til lenger. De nye M12 Fuel-skrallene gir mekaniske brukere den første reelle batteridrevne erstatningen for et flertall av de luftdrevne alternativene, sier Jönsson.

Nja, lurer litt på det. De mener det nok godt. Og for alt jeg vet kan det hende de seriøst jobber for at batteridrevne maskiner skal ta over for luftdrevet utstyr med samme misjon.

Har luft tilgjengelig

Men dit er det høyt opp og langt fram. I alle fall til bruk i verksted. De fleste proffe verksteder – i alle fall alle de jeg kjenner til – har lagt opp en infrastruktur med “produksjon” og distribusjon av trykkluft til alle arbeidsstasjoner. Det gjelder også mange mindre verksteder, og endog mange hobby- og hjemmeverksteder.

Man har luft tilgjengelig i verkstedet. Luftverktøy er generelt billigere, lettere og mer kompakt enn batteridrevet verktøy. Hvorfor skal man da hive ut luftverktøyet, og velge batteridrevet i stedet?

Er gutta på gølvet og ledelsen i verkstedbransjen innstilt på fase ut hele infrastrukturen rundt luft som driv- og hjelpemiddel, og gå for batteri? Jeg har til gode å se det. Men tar gjerne imot tips som beviser at jeg tar feil.

Supplement til luft

Der batteridrevne skraller har noe for seg er som supplement til luftdrevet verktøy. Feks akkurat utenfor luftslangens rekkevidde, inni/under/oppå/imellom noe der det blir knotete å trekke slangen, ute på gårds- eller parkeringsplassen osv.

Skjønt, hvis man har luftdrevet verktøy i utgangspunktet vil man kanskje være kritisk til å svi av hundre- og tusenlapper på en batteridrevet skralle som skal være kun et supplement. Man har gjerne en god, gammeldags håndskralle eller ti liggende…

Ett område der batteridrevet utstyr som dette kan tenkes å erstatte luftdrevet er i servicebiler og mobile verksteder. Det kan være krevende (og/eller dyrt) å installere en kompressor med tilstrekkelig kapasitet i en Transporter eller Sprinter.

Jobber du i verksted og/eller ut av servicebil? Kommenter gjerne med din mening om luft vs batteri.

Batteridrevet i servicebil

Da må de være befriende å kunne droppe kompressoren i neste servicebil, parkere luftverktøyet på lageret og fylle opp hyllene med batteridrevet utstyr. Må man jo fortsatt ha infrastruktur for å lade batteriene, men en inverter er tross alt billigere enn en kompressor.

Nok drodling, tilbake til Milwaukees nye M12 Fuel skraller. Nyhetene har et oppgitt dreiemoment på opptil 81 Nm. Det er verken mest eller minst av sammenlignbart utstyr der ute. Sånne oppgitte Nm-tall betrakter jeg for øvrig med stadig større mistenksomhet, og ser på dem utelukkende som sånn-cirka-signal om hva maskinene greier.

Skrallene har børsteløse motorer, og skal således trenge mindre vedlikehold, og by på mer arbeid for strømmen de henter ut av batteriene. Hodet er kompakt på hver av de tre. Aller minst og slankest er det naturlig nok på 1/4″-skralla. Håndtaket har et ytre skall av plast, med gummibelegg for å være godt å holde i og beskytte mot diverse påkjennering.

Veiledende priser er kr 1790 uten batteri, 2490 for sett med batteri og lader. Eks mva, ja.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

2 kommentarer

 1. Takk for bra tilbakemelding, Christoffer. Tror du batteriskraller kan ta over for luftskraller også i verksted?

 2. M12 skrallene har kraft som gjør at de konkurrerer med de fleste luftdrevene skrallene jeg har sett på markedet.

  Drawbacket kan være størrelsen, man får skraller på luft som er mye mer kompakte. Men når slangen henger etter så vet jeg ikke om det hjelper så mye om de er mer kompakte.

  Prisene på m12 skrallene gjør de jo også konkurranse dyktige, mot luft skraller.
  Og de so. Har brukt luftskraller vet hvor høy lyd de produserer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)