Nyheter

Ny, rimelig 12V popnaglemaskin på gammelt prinsipp

Milwaukee er rett rundt hjørnet med en ny, rimelig M12 popnaglemaskin. BPRT er en lett, kompakt og rimelig maskin, basert på omtrent samme tekniske prinsipp som en bajonettsag.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Milwaukee M12 popnaglemaskin. 2,4-4,8 mm nagler.
Hvor kjøpes det: Hos Milwaukee-forhandlere.
Hva koster det: Veil 2990 kr eks mva (sett med ett batteri og lader)

[pro_ad_display_adzone id="4024"]

Ny Milwaukee BPRT popnaglemaskin på M12 batteri kommer straks fra Milwaukee. Til nå har de som monterer mye med popnagler kunnet velge mellom diverse håndverktøy, en del luftdrevne pistoler og et fåtall batteridrevne alternativer fra spesialiserte leverandører. Eller popnagleadapter til borskrumaskiner, som etter sigende funker for noen.

Popnaglemaskiner fra store merker

Nå har to systemleverandører på kort tid kommet ut med nye popnaglemaskiner som går inn i etablerte batterisystemer. Først kom Metabo med en 18V batteridrevet popnaglemaskin her i vinter/vår.

Milwaukee M12 BPRT popnaglemaskin.
Milwaukee M12 BPRT popnaglemaskin. (Foto: Produsenten)

Nå kommer Milwaukee Tool med BPRT popnaglemaskin på sin kompakte M12 batteriplattform. Den er på vei ut til norske forhandlere nå i juni.

Raskt og enkelt med popnagler

Både Metabo, Milwaukee, Emhart og Power Rivets er maskiner for rask popping av nagler, som opereres med én hånd og krever minimalt av fysisk innsats. Det største fortrinnet ved de batteridrevne maskinene framfor luftdrevne er at det går fort og at man slipper kompressor og luftslange. På en annen side: Det er ikke nødvendigvis bare en fordel at det skal gå så fort.

Her merker vi oss at Metabo har bygget sin popnaglemaskin på 18V batteri, med en maskin som veier 2,2 kilo inkludert et 4 Ah batteri. Milwaukee BPRT er basert på 12V-plattformen M12, og oppgis å veie 2,0 kg inkludert et 2Ah batteri.

Milwaukee M12 BPRT popnaglemaskin

Ikke veldig stor forskjell i matchvekten, der altså. Men i utforming er de mer forskjellige. Mens Metabo NP 18 og et par andre batteridrevne alternativer til forveksling kan minne om en borskrumaskin ser Milwaukee M12 BPRT mindre og mer kompakt ut i toppen. Den er kortere, om enn ikke så fryktelig mye kortere hvis man regner med boksen i bakkant som samler opp splintene etter popping.

Milwaukee BPRT har fire forskjellige naglemunnstykker, fra 2,4 til 4,8 mm med 20,3 mm slaglengde. Det er omtrent samme dimensjoner som Metabo (max 5,0 mm). Metabo oppgir en trekkraft på 10 000 N på sin, mens Milwaukee oppgir noe lavere 9 000 N på sin M12 BPRT. Hva det betyr i praktisk arbeid er ikke vanskelig å si uten å ha prøvd de to under sammenlignbare forhold.

Scotch yoke vs kuleføring

Scotch yoke
Scotch Yoke. (Kilde: Wikipedia)

Bak de oppgitte trekkrafttallene ligger to temmelig forskjellige funksjonsprinsipper. Milwaukee oppgir at M12 BPRT er den første popnaglemaskinen som er konstruert med en “scotch yoke” mekanisme, et mekanisk prinsipp som ellers er å finne i bajonettsager.

Andre popnaglemaskiner er konstruert rundt en “ball screw” mekanisme. Sistnevnte kalles gjerne en kuleskrue eller kuleføring på norsk.

Dette er basert på info fra Milwaukee. Metabo og andre produsenter har ikke sagt noe spesifikt om prinsippene i sine maskiner.

Det har vært uråd å finne et brukbart og forklarende norsk begrep på “scotch yoke”. Her tar vi gjerne imot innspill om noen har. (Fortsetter under ball screw-videoen) 

Mer kraft i mindre innpakning

– Scotch yoke er mye mindre, og gjør det mulig å lage et verktøy med stor kraft i en kortere og mer kompakt innpakning, sier Milwaukee Tool i en amerikansk pressemelding om nyheten.

Milwaukee M12 BPRT popnaglemaskin skal i følge produsentens egen produktomtale kunne poppe 325 nagler (4,8 mm) på én lading med det lille 2,0 Ah batteriet.

Prismessig plasserer Milwaukee M12 BPRT seg som et vesentlig rimeligere alternativ: 2 390 for nullversjon, og 2 990 for sett med lader og ett batteri i HD-koffert.

Det er godt under halve prisen av Metabo-maskinen (leveres med to batterier). Jeg kjenner ikke til priser på Emhart og Power Rivets nevnt over.

Hva er det: Milwaukee M12 popnaglemaskin. 2,4-4,8 mm nagler.
Hvor kjøpes det: Hos Milwaukee-forhandlere.
Hva koster det: Veil 2990 kr eks mva (sett med ett batteri og lader)

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)