Nyheter

Nå er dette forbudt

Fra 1. januar er det forbudt å bruke bensindrevne løvblåsere. Sjekk hvor forbudet gjelder. (Oppdatert)

Kortversjon: Fra 1. januar er bensindrevne løvblåsere forbudt i Washington D.C. i USA.

English summary: Washington D.C.’s “Leaf Blower Regulation Amendment Act on 2018” just went into effect, and it’s effectively a local ban on gas engine leaf blowers. This is a local regulation, meaning it affects Washington D.C. residents and landscapers or city officials who work in the area.

Noen mener Brussel og EU er full av byråkrater med for mye tid, og som innfører pussige forbud og reguleringer som også træs ned over hodet på oss som holder til nord for EU. Vel, det er ikke bare EU som holder på med pussige reguleringer. Nå har byråkrater i Washington D.C. – hovedstaden i USA, ja – iverksatt et forbud mot bensindrevne løvblåsere.

The Leaf Blower Regulation Amendment Act on 2018

Loven ble vedtatt i 2018, og har fått den megetsigende betegnelsen “Leaf Blower Regulation Amendment Act on 2018”. Loven forbyr rett og slett bruk av bensindrevne løvblåsere i D.C. Personer og foretak som blir påtruffet under bruk av denslags redskap vil få opptil 500 dollar i bot pr gang.

Ikke bare er loven og bøteleggingen innført. Det oppfordres også til at naboer og andre sladrer på forbrytere begår overgrep mot nabolaget og misbruker bensindrevne løvblåsere.

– Fra 1. januar kan brudd på loven blir rapportert av enhver person som observerer bensindrevne løvblåsere i bruk i distriktet, som kan føre til en reaksjon overfor krenkeren. DCRA vil akseptere bevis i form av bilder, lyd og video, sier the Department of Consumer and Regulatory Affairs (DCRA).

Dette er etter det vi vet et reelt forbud innført nå nylig, og ikke en for tidlig aprilspøk. Det er ikke kjent om byråkrater i EU jobber med et tilsvarende forbud for EU (og Norge).

Vi mener det er all grunn til å advare mot å vise den nye Washington-loven til EU-byrårkatene, da det kan utløse “gode ideer” på Forbudsmakeriet i Brussel.

Nei til støy

(Oppdatering 17. januar: )

Eller…?

Kanskje det tvert imot er gode grunner til å heie på det som ser ut som et litt pussig byråkrat-påfunn, og at en sånn regulering har noe for seg i byområder.

– Jeg har i mange år tenkt på den støyen bensindrevne løvblåsere produserer, som berører folk i omkringliggende områder. Det har kommet mange gode alternativer på batteri. Da er det kanskje ikke en dum idé å forby støyende bensindrevne, til fordel formere støysvake versjoner på batteri?

Det skriver Vemund Karlsen i en kommentar på epost i dag. Han er produktsjef for verktøy hos grossisten Brødrene Dahl.

Her må jeg si meg helt enig: Det kan godt ha noe for seg. Jeg var litt for rask på labben der med en enkel “dustebyråkrat-vinkling”. Hva mener du? Bensindrevne løvblåsere i byer og boligfelt – yay or nay?


Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)