Nyheter

– Innleieforbud er fryktelig lite gjennomtenkt

Entreprenører i Nord-Norge fortviler over nytt lovforslag. NESO mener et forbud mot innleie vil gjøre det lettere å drive useriøst, og er en politisk gimmik for å øke organiasjonsgraden.

Kortversjon: Tidligere i vinter la Arbeids- og inkluderingsdepartementet et forslag om endringer i regelverket for inn- og utleie fra bemanningsforetak ut på høring. Forslaget innebærer blant annet at entreprenører som ikke har tariffavtale, ikke lenger vil få mulighet til å leie inn personell. Dette reagerer NESO og flere av våre medlemmer sterkt på.

English summary: Contractors in Norway despair over suggested legislation. The government earlier this winter presented a piece of new legislation on a public hearing. It will (among other things) cut companies without a collective agreement off from renting personell to reinforce their permanent work force in busy periods. Contractors association NESO – whose members are contractors in northern Norway – reacts fiercly to this, calling it a political gimmick to strengthen unions.

Administrerende direktør i NESO (Nordnorsk Entreprenørers Service Organisasjon SA), Karina Krane, oppsummerer situasjonen slik:

– Det er for lite folk i bransjen i dag, og et forbud mot innleie gjør situasjonen kritiske for byggebransjen. Alternativene til innleie er verken gjennomtenkte eller gjennomførbare, og vi mener forslaget også vil gjøre det lettere å drive useriøst. Unntaket for bedrifter som er tariffbundet viser at formålet med forbudet ikke er å begrense innleie, men å få høyere organiseringsgrad, sier Krane.

Kritiske meldinger fra entreprenører i nord

NESO organiserer entreprenørbedrifter i bygg og anlegg i Nord-Norge. Medlemmene der i gården gir et svært tydelig signal til Regjeringen:

– Lovforslaget virker fryktelig lite gjennomtenkt. Det er mer en politisk gimmik enn noe som innføres for å hjelpe bransjen, sier Eirik Kivijervi, daglig leder i Kivijervi Entreprenør i Alta.

– Vi frykter at dette kan rokke ved hele verdikjeden. Jeg tror mange vil måtte legge seg på et lavere aktivitetsnivå om man ikke kan leie inn personell. Det vil bli flere prosjekter man ikke tørr regne på, sier daglig leder Kjetil Rønning Hansen i Karstein Kristiansen Entreprenør i Risøyhamn i Vesterålen.

– Ta de som jukser, ikke ta alle

– Det må gjøres tilsyn med de som man åpenbart vet jukser, istedenfor å ta en hel bransje som er avhengig av innleie, sier Trude Søderholm, daglig leder i Protan Takservice i Alta.

– Vi har opplevd en del opp igjennom årene, når vi har leid inn fra ulike byråer. Det finnes useriøse aktører i bemanningsbransjen, og jeg tror problemet er større på Østlandet. Det er vel derfor det strammes inn der først. Men det som skjer om denne lovendringen gjennomføres, er at man rammer alle, ikke bare de som driver useriøst. De starter i feil ende. De må starte med å følge opp regelverket som allerede ligger der, mener daglig leder Berit Tora Sand i Thore Magnussen og Sønn på Limstrand i Lofoten.

– Det vil gi en kjedereaksjon, i verste fall en kollaps i hele verdikjeden med den ressursmangelen vi har i bransjen. Dette vil jeg advare sterkt mot, sier Halvdan Heggheim som er daglig leder i Entreprenør Harald Nilsen AS i Alta.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)