Nyheter

Feirer 130 år med ny rørtang som er kjapp i kjeften

Rørtanga holder godt på mutteren eller kuplingen, men det er synd å si at den er kjapp i justering. Det akter Bahco å gjøre noe med. Feirer sitt eget jubileum med ny serie rørtenger med hurtigjustering. – Ti ganger raskere, lover Bahco.

Tekst: Jørn Søderholm

Nyhet kommer fra Bahco: Rørtang med Quick-Adjust hurtigjustering.

Rørtanga fyller 130 år. Selve symbolet på rørleggerfaget. 17. august 1888 fikk svenske J. P. Johansson patent på verdens første rørtang. Han kalte den “jernhånden”, skapt for å erstatte fastnøkler med et enkelt verktøy. I likhet med menneskehånden kunne den nye tangen gripe bolter og muttere i forskjellige størrelser.

Redskapet ble et viktig produkt for Enköpings Mekaniska Verkstad, og en sterkt medvirkende faktor til at selskapet i 1916 ble oppkjøpt. Selskapet fikk den nye eierens navn: Berndt August Hjorth & CO. Det ble siden forkortet til merkevaren vi kjenner i dag: Bahco.

Rørtang med hurtigjustering

I prinsippet er rørtengene vi bruker

Bahco rørtang med hurtigjustering. (Foto: Produsenten)
Bahco rørtang med hurtigjustering. (Foto: Produsenten)

i dag temmelig like den første “jernhånden” for 130 år siden. Den klyper godt, men mekanismen tar sin tid å justere til nye dimensjoner.

Det er altså dette jubileet Bahco nå vil feire med en ny serie rørtenger med hurtigjustering. Faktisk ti ganger raskere enn den gamle, om vi skal tro teaseren og en pressemelding fra Bahco-importør SNA Europe Norge AS.

– Vi ville lage noe spesielt for å markere 130 år med produktutvikling. Vi er stolte av å lansere et nytt pionérprodukt til høsten, for å markere et stort jubileum i firmaets historie. I oktober vil vi introdusere 1610- og 1620-serien rørtenger med hurtigjustering. Disse har en bemerkelsesverdig hurtigjusterende kjeft. Den er ti ganger raskere enn standard rørtenger, sier selskapet i pressemeldingen.

Godt likt for smal kjeft

Bacho rørtang med hurtigjustering. (Foto: Produsenten)
Bahco rørtang med hurtigjustering. (Foto: Produsenten)

Konkret hvordan denne hurtigjusteringen er utformet og hvordan den brukes sier Bahco ikke noe om nå. Men at den nye er like praktisk smal i kjeften som den gamle har vi nok god grunn til å forvente.

Den nye tangen kommer altså ikke før i oktober. Men den er allerede synlig ute i butikk: Fra nå av selges alle Bahco rørtenger med en liten teaser i form av en merkelapp som informerer om jubileet og den kommende nyheten: 1888 to 2018 – from “Iron Hand” to Quick-Adjust.

Om et par-tre år kan vi muligens vente en tilsvarende nyhet. Da er det nemlig 130-års jubileum for et verktøy enda viktigere for Bachos historie og kjent for langt flere: Skiftenøkkelen.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)