Nyheter

Ny Ingersoll Rand muttertrekker til lastebil og maskiner

Den slår løs med 2850 Nm oppgitt moment. Tohånds D-grep sikrer kontroll. Luftslangen sitter i 360 graders svivel, mens hylsa sitter på 1″ ambolt med eller uten fast forlenger. Likevel veier den under ti kilo. Si hei til det nye monsteret fra Ingersoll Rand, 1″ muttertrekkeren 2850Max.

Tekst: Jørn Søderholm 

Hva er det: Ingersoll Rand 2850Max, 1″ muttertrekker
Hva koster det: Drøyt 13 000 kroner
Hvor kjøpes det: Hos Maskin K. Lund AS. Global Tools fører også IR.

Det finnes mye fint i muttertrekkere der ute. Med varierende spesifikasjoner, selvfølgelig. Man har jo forskjellige behov. De fleste av dem er ganske faste i klypa. En muttertrekker må liksom være det. Det er ikke noe særlig å bli stående å hamre nytteløst, og bli gjort til latter av hjulboltene på en Golf. Noen bolter eller muttere er litt tøffere i trynet enn andre.
“Se, nå kommer´n med 3/8″eren. Hold fast, gutta!”
Brrrrp.
Hm. Okeeei. Den sitter så godt, ja. Får kjøre på litt ekstra da.
Brrrrrrrrrrp.
Jammenijøssenavn!
Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrp.
Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrp.
Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrp.
Det var da som satan!

Ingersoll Rand 2850Max

Ingersoll Rand 2850Max-6
Ingersoll Rand 2850Max-6, med 15 cm (6″) fast forlenger.

Hvis du på dette tidspunktet hadde dratt fram en Ingersoll Rand 2850Max, så hadde de satt latteren i halsen. Kanskje de til og med ble livredde og slapp taket i gjengene bare ved synet av den.

Nei, det er naturligvis bare tull.

Men om du jobber på dekkverksted eller skrur på lastebil, maskiner eller andre større ting, da kan du få det meste til å slippe taket i gjengene med en sånn maskin.

1″ muttertrekker på luft

Dette er siste nytt i luftdrevet muttertrekker fra Ingersoll Rand. 2850Max er en 1″ muttertrekker for tohåndsbruk, med et D-formet håndtak bak og et annet D-håndtak for støtte i forkant. Sistnevnte sitter på en ring som løper fritt rundt hele maskinen, for å gi maksimal frihet i arbeidsstilling og om man er høyre- eller venstrehendt.

Les også: 1/2″ muttertrekker på batteri – med over 2000 Nm

2850Max erstatter 285B-6. Den har omtrent samme utforming, men nye 2850Max er lettere og sterkere enn forgjengeren. Så sterk at Ingersoll Rand omtaler den som sin råeste (eng: fiercest) muttertrekker noen gang.

– Konstruert for å gjøre raskt arbeid på store jobber som lastebiler, busser, anleggsmaskiner og traktor. Dette verktøyet har blitt gjort lettere, presset hardere og lengre for å sikre at det kan håndtere gjentatte krav uten å ofre kraft, sier importør Maskin K. Lund AS i en brosjyre om nyheten.

Lagt om eksosutslippet

På denne nye maskinen har produsenten også lagt om luftutslippet. Nå føres eksosen opp og bort fra operatøren, i stedet for mot operatøren.

Produsenten oppgir 2850 Nm i reversmoment, som maksimalt moment for å slå løs. Dreiemoment som en liten lastebilmotor, altså. Det tallet i seg selv sier ikke så mye, annet enn at det er en kraftig maskin. Kraften kontrolleres av tre gir/hastigheter i begge skruretninger.

2850Max slår med 770 slag/min. Slagmekanismen er i stål. Noe annet hadde vært uventet i denne klassen. Videoen viser en demontert slagmekanisme fra en 2950, og gir et visst inntrykk av dimensjonene i slagmekanismen. (Fortsetter under videoen) 

Slagmekanismen er en “twin hammer”-konstruksjon, og holder til i et hammerhus av aluminium. Resten av maskinen har en komposittkledning.

Lettere – under ti kilo

Akkurat de to detaljene er viktig for å holde vekten nede. Maskinen veier under ni kilo i med “standard” kort ambolt, og 9,8 kg på -6-versjonen der ambolten er 15 cm lang.

Det er i følge en amerikansk review 25 prosent lettere enn markedslederen i klassen. Det blir ikke spesifisert hvilken maskin denne markedslederen er.

Kan henge i balanse

Men ti kilo er jo fortsatt litt vekt. Den kan henges opp i en balanseblokk, der den henger lett tilgjengelig og styringsvillig. Lufttilkoblingen sitter i en 360 graders svivel, som skal gi mindre surr med luftslangen.

Hvis du synes utstyr som dette er nyttig, så vet du antakelig at du både kompressor, tank og luftanlegg må være i voksne dimensjoner for å levere tilstrekkelig luft. Luftforbruker er angitt til 397 i snitt, som øker til heftige 1587 ved full “kom-an-din-jævel”-belastning. Liter i minuttet, altså.

Ingersoll Rand 2850Max.
Ingersoll Rand 2850Max, i “standardversjonen” med kort firkantfeste.

Maskinen leveres i to varianter: Med et vanlig, kort firkantfeste eller med et forlenget firkantfeste. Sistnevnte gir større rekkevidde for å nå muttere og bolter inne i dype felger eller andre litt utilgjengelige steder. Forlengeren øker lengden med 15 cm, fra 33 til 48 cm, og gjør maskinen ett kilo tyngre.

Spesifikasjoner Ingersoll Rand 2850Max

Nm: 2 850.
Turtall: 5500 o/min.
Frekvens: 770 slag/min.
Lufttilkobling: 1/2″
Luftslange: Minimum 19 mm.
Luftforbruk: 397 l/min snitt, 1587 l/min under belastning
Vekt: 9.8 kg.
Lengde: 486 mm 96.7 dB(A) Lettere enn tidligere modell 285B Nytt eksos utløp.
Pris: Kr 13 435 eks mva
Importør / mer info: Maskin K. Lund AS. Global Tools fører også Ingersoll Rand.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)