Nyheter

Binder armering på under ett sekund

Jernbinding av armering på store støper kan være tungt og tidkrevende. Nå har Makita kommet med en ny 18V jernbindemaskin som får fart på jobben

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Makita DTR180 18V jernbindemaskin
Hva koster det: Ca 19 000 eks mva
Hvor kjøpes det: Hos Makita forhandlere

Jernbinding av armering på store støper kan være tungt og tidkrevende. Nå har Makita kommet med en ny 18V maskin som får fart på jernbindingen.

Makita DTR180 18V jernbindemaskin, med børsteløs motor.
Makita DTR180 18V jernbindemaskin, med børsteløs motor. (Foto: Produsenten)

Makita DTR180 heter den, og er i følge omtalen fra produsenten en rask og ergonomisk jernbindindemaskin i god balanse.

Jernbindertråd på rull

Den binder med 0,8mm jernbindertråd på rull i bakre del av maskinen. Den binder armeringsjern i dimensjoner fra 10 mm i to lag opp til 13 mm i fire lag. Tråden går tre runder rundt armeringen, og festes ved å snurres til en innstilt, justerbar motstand.

Makita jernbindemaskin
Makita jernbindemaskin binder tråden tre ganger rundt armeringen, og strammer til innstilt motstand. (Foto: Produsenten)

Den kan opereres i singel- eller seriemodus. I singelmodus gjøres bindingen for hver gang du trykker inn knappen. I seriemodus er det bare å holde inne knappen og flytte fra binding til binding.

Automatisk i seriemodus

Maskinen oppdager selv at når kjeften står i riktig posisjon og bindingen skal gjennomføres. Omtrent som en spikerpistol i seriemodus.

Her er det nok lurt å holde fingrene unna, men folk som bruker utstyr som dette har nok vettet som trengs for å unngå at fingrene klypes fast i jernbindingen.

Motstanden – dvs hvor tight bindingen gjøres – justeres på en skala 1-6. Trådspolen skal være fort gjort å bytte når den er tom.

Makita DTR180 jernbindemaskin

Makita DTR180 gjør én binding på under ett sekund. Utholdenheten er det ingenting å si på: I svenske nyhetsomtaler snakkes det om 5300 bindinger på ett fulladet 5 Ah batteri.

I omtaler av den samme maskinen hos Makita New Zealand loves det hele 6400 bindinger på det samme batteriet. Da ligger kanskje sannheten et sted derimellom…? Om man greier så eller så mange operasjoner pr batteri kommer uansett an på så mangt. Temperatur og arbeidsmåte, for eksempel.

DTR180 har børsteløs motor med XPT forsegling mot støv og vannsprut.

Andre jernbindemaskiner

Den nye Makita-maskinen er i arbeidsmåte, utforming og prestasjoner ganske lik tilsvarende jernbindemaskiner fra Tjep og Max. Malthus Uniteam og Kruge markedsfører en luftdrevet Kodi som “binder” med plastklips. Tips gjerne om flere/andre slike maskiner, i epost eller kommentar under denne artikkelen.

Vi har ikke fått info om veiledende pris fra Makita ennå. DTR180 er observert på nett til ca 19000 eks mva. Det gjør den i så fall vesentlig rimeligere enn ovennevnte Max jernbindemaskin.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)