Nyheter

Ny 1 hk kompressor på 18V batteri

En helt ny mobil kompressor er på på vei ut fra Metabo. Leverer 45 l/min oljefri luft med én hk motor og full batteridrevet frihet.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Metabo Power 160-5 18 LTX BL OF batteridrevet kompressor
Hva koster det: Kr 2990 (veil, eks mva)
Hvor kjøpes det: Hos Metabo forhandlere

Nå er Metabo akkurat i ferd med å lansere en helt ny kompressor i den minste, mobile klassen. Den har fått betegnelsen Metabo Power 160-5 18 LTX BL OF. Oversatt til vanlig norsk en liten men ganske sterk oljefri kompressor til lett snekker-, service- og bilbruk, med børsteløs motor og full frihet med drift på 18V batteri.

Luft uten strøm

– En kompressor som gir tilgang på luft, uten å være avhengig av strømnett. Lettere i vekt og med bedre ytelse enn den eneste konkurrenten. Den er designet for profesjonell bruk på steder uten tilgang på strøm eller under strømbrudd, sier Metabo i en produktomtale sendt ut til forhandlere i forbindelse med lanseringen.

Metabo mener selv den er godt egnet til alskens bruk i bygg, innredning, renovering, maling, service/vedlikehold og lett bilbruk.

Det vil si at den er konstruert for å fóre som dykkert- og krampepistoler, fuge- og fettpistoler, luftfylling, støvblåsing, små muttertrekkere (130 Nm) og annet mindre krevende utstyr på profesjonelt nivå.

Metabo Power 160-5 18 LTX kompressor

Det finnes flere mindre, batteridrevne kompressorer der ute. Til den typen bruk det er snakk om er det i realiteten bare én konkurrent på det europeiske markedet: Dewalt DCC1054 Flexvolt. De viktigste forskjellene i oppgitte verdier ser slik ut:

  • Metabo: 45 l/min fritt avgitt, 8 bar, 0.7 kW, 5 liter tank, 69,4 dB(A) lydtrykknivå, to manometer for tank- og arbeidstrykk.
  • Dewalt: 31 l/min fritt avgitt, 9 bar, 0,3 kW, 10 liter tank, 79,2 dB(A) lydtrykknivå, ett manometer for tanktrykk.

Merk at Dewalt og Metabo oppgir fritt avgitt luftmengde ved ulikt trykk. Ved samme trykk vil forskjellen være mindre.

Metabo-kompressoren har fysisk form av en “veltebøyle” med bærehåndtak, med sugekopp gummiføtter. Driftsbatteriet står øverst på maskinen. I tillegg er det plass til et reservebatteri i underkant.

5,5 eller 8,0 Ah batteri

Metabo Power 160-5 18 LTX har ett luftuttak, to manometere og plass til reservebatteri.
Metabo Power 160-5 18 LTX har ett luftuttak, to manometere og plass til reservebatteri. (Foto: Produsenten)

Metabo anbefaler at kompressoren brukes med 5,5 eller 8,0 Ah LiHD 18V batteri. Mindre kapasitet vil redusere ytelsen i kompressoren.

Med to manometere har brukeren kontroll på trykket i tanken, og kan samtidig finjustere arbeidstrykket ut til redskapet. Den har ett luftuttak, med en 1/4″ universalkobling som skal funke med både Euro-, ISO- og Aro/Orion-nipler.

Verktøy 24 mener

Det var noen lesere som flirte litt i skjegget da vi første gang skrev om den batteridrevne Flexvolt-kompressoren fra Dewalt. “Batteridrevet kompressor? For noe tull! Det må da være bedre med batteridrevet pistol i stedet for det ekstra drasset i kompressor og luftslange!”

Hver sin smak, hver sin arbeidsmåte og hver sin redskap. Jeg mener en batteridrevet kompressor som dette har mye for seg, på grunn av fleksibiliteten den gir. En batteridrevet dykk- eller spikerpistol er bare akkurat det – en batteridrevet pistol.

En kompressor kan brukes til mange forskjellige redskaper og oppgaver. En luftdrevet pistol både billigere og lettere enn en batteridrevet. Her kommer Metabo med en – på papiret – sterkere og lettere konkurrent til Dewalt, og da blir det enda mer aktuelt og enda større muligheter i en batteridrevet kompressor.

Husk bare at det er et supplement. Du trenger ikke være håndverker for å skjønne at dette ikke er utstyret til forsyne en stor stavspikerpistol til å skyte reisverk med. For proffen vil den batteridrevne helst være et forenklende supplement til en større, nettdrevet kompressor man allerede har på prosjektet eller i servicebilen. Eller kan hende man går batteridrevet på store stavspikerpistoler, og greier seg fint med dette til listing og annet smått…?

Mange gjør-det-selv-ere kan fint – basert på bl.a. oppgitt luftmengde – greie seg med denne som sin eneste kompressor, og være uavhengig av skjøteledninger når man trenger luft til diverse oppgaver i hus og garasje.

Tekniske data: Metabo Power 160-5 18 LTX BL OF batteridrevet kompressor

Opptatt luftmengde: 120 l/min
Luftfylling: 60 l/min
Fritt avgitt (v/80 pst av maks trykk): 45 l/min
Maks trykk: 8 bar / 116 psi
Motoreffekt: 0,7 kW / 1 hk
Tankvolum: 5 liter
Lydtrykknivå: 69,4 dB(A)*
Lydeffektnivå: 93 dB(A)*
Vekt u/batteri: 8,5 kg
Dimensjoner: 330 x 310 x 390 mm (L x B x H)
Pris: Veil kr 2990 eks mva.

*Forskjell på lydtrykknivå og lydeffektnivå

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)