Nyheter

Ny Milwaukee 40 cm kjedesag tilpasset “super-batteriet”

Milwaukee har det – foreløpig – største verktøybatteriet på markedet. Her er en M18 Fuel kjedesag tilpasset det nye 12 Ah store jumbobatteriet. Og enda større 18V batteri senere. 

Tekst: Jørn Søderholm 

Hva er det: Milwaukee M18 Fuel kjedesag / motorsag for 18V batteri
Hva koster det: Veil ca 6500
Hvor kjøpes det: Hos Milwaukee forhandlere

En av høstens nyheter fra Milwaukee ser du på disse bildene. En M18 Fuel FCHS-121 motorsag / kjedesag. Med 40 cm sverd sager den seg vei til toppen av markedet for batteridrevne kjedesager.

Milwaukee M18 Fuel kjedesag / motorsag.
Milwaukee M18 Fuel kjedesag / motorsag.

Batteridrevet kjedesag med 40 cm sverd

Der møter den en Dewalt med samme sverdlengde. De to er etter det vi vet de eneste batteridrevne kjedesagene med så langt sverd.

– Et av de mest etterspurte verktøyene fra våre brukere har vært en Milwaukee motorsag. Vi ønsket å gi dem et produkt med best mulig ytelse, så vi fortsatte utviklingen av våre trådløse teknologier inntil vi kunne tilby en løsning som virkelig leverer banebrytende kraft og driftstid. Denne nye overgår verktøy basert på små bensinmotorer og elektriske motorer, sier produktsjef Tobias Jönsson hos Milwaukee.

Milwaukee M18 Fuel motorsag / kjedesag

I pressemeldingen oppgir produsenten at den nye M18 Fuel kjedesaga greier 150 kutt i 4″x4″ før batteriet må inn på laderen.

Dewalt oppgir på sin tilsvarende maskin 130 kutt i 4×4 på deres pr nå største batteri som er på 9Ah. Senere i høst kommer også Dewalt med et 12 Ah Flexvolt batteri.

Den nye Milwaukee kjedesaga oppgis med en kjedehastighet på 12,4 m/s. Der er Dewalt en kvist vassere, med 15 m/s.

Milwaukee M18 Fuel kjedesag / motorsag.
Milwaukee M18 Fuel kjedesag / motorsag.

Kjedehastighet og moment

Kjedehastigheten er et viktig parameter. Jo høyere hastighet, jo kvikkere jobber saga. Men det er også en balanse mot moment i motoren. Høy kjedehastighet har liten hensikt hvis motoren mister pusten når den blir satt under press. Verken Milwaukee eller Dewalt oppgir noen spesifikasjoner av moment eller kraft i motoren.

En amerikansk videoblogger har laget en review-video om den nye M18 Fuel kjedesaga. Her er det mange minutter med prating på verkstedbenken, men hvis du hopper fram til ca 3:15 får du se et lite minutt med hvordan Milwaukee-saga oppfører seg i praktisk saging av ganske grovt tømmer.

Forberedt for større batteri

Batteriet sitter i et kammer midt på saga, som bør borge for god vektbalanse. Amerikaneren i videoen over påpeker også et interessant poeng ved batterikammeret: Selv med det godt voksne 12 Ah batteriet klikket inn er det plass til overs.

Her kan det se ut som Milwaukee har tatt høyde for enda større batteriet framover.

Tekniske data: Milwaukee M18 Fuel motorsag / kjedesag M18 FCHS-121

Vekt: 6,4 kg med 12,0 Ah-batteri
Hastighet motor: 6 600 omdr./min
Sverdlengde: 40 cm
Kjedehastighet: 12,4 m/s
Smøring: Automatisk
Dobbelt feste for forbedret bevaring av sverd og kjede
40 cm oregon sverd og kjede
Utløserknapp for variabel hastighet
Pris: Veil ca kr 6500 inkl 1 stk 12 Ah batteri, M12-M18 hurtiglader, olje, kjedeverktøy og sverdbeskytter.

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)