Nyheter

Ny ankermasse til bruk i 20 minusgrader

Kulde og kjemisk anker er ikke en ideell kombo. Nå har Würth kommet ut med Wit Nordic, en ny ankermasse som kan lagres og brukes i 20 blå.

Tekst: Jørn Søderholm

Hva er det: Würth Wit Nordic ankermasse
Hva koster det: ?
Hvor kjøpes det: Hos Würth.

Würth lanserer nå en ny type kjemisk anker som skal være god til montering i lave temperaturer. Produktet heter WIT Nordic, og er en universal ankermasse for bruk i betong, lettbetong og tegl. Den aksepterer en bruks- og lagringstemperatur ned til 20 minusgrader, uten forvarming ved bruk.

WIT Nordic betegnes som en problemløser, og er spesielt godt egnet for å ta opp høye laster i svært porøse underlag som lettklinker og tegl. Ved montering i Leca eller hulltegl kombineres massen med en nettinghylse.

Kuldespesialisten Würth WIT Nordic

– WIT Nordic har samme bruksegenskaper og kapasiteter som WIT-VM 250. Men Nordic er betydelig bedre egnet til montering i lave temperaturer. Den har blitt utviklet og optimalisert for montering i lave temperaturer for å kunne ivareta de krevende klimatiske forholdene vi opplever i Skandinavia og Mellom-Europa, forklarer Magnus Stensaas.

Han er produktsjef for festemidler hos Würth Norge. Det finnes flere ankermasser som kan brukes i lave temperaturer, men disse forutsetter at mørtelpatronen er tempereres før bruk hvis de er lagret så kaldt som beskrevet her.

Ingen forvarming

– Bruks- og lagringstemperatur er helt ned til minus 20 grader. Patronen trenger ikke være romtemperert før bruk. Tiden hvor man var nødt til å forvarme borehullet eller ankermassen er forbi med WIT Nordic, understreker Stensaas i en pressemelding fra Würth.

WIT Nordic har en ETA-godkjenning (frivillig, europeisk teknisk bedømmelse) for bruk i betong, lettbetong og tegl. Würth oppgir også at den er godkjent for å kunne ta opp seismiske laster C1 hvor bruks- og lagringstemperatur er -20 °C.

Det oppgis også at WIT Nordic har en betraktelig kortere herde- og bearbeidingstid i lave temperaturer enn andre ankermasser, uten at disse andre navngis eller konkrete herdetider oppgis.

Alltid beredt

– I et nordisk klima har vi 6-8 kalde måneder der denne patronen kan lagres i bil, på byggeplass eller være under transport og likevel være klar til bruk. Det kan ikke andre injiseringsmasser, understreker Stensaas.

Det kan for eksempel være svært utfordrende i en hektisk arbeidshverdag hvis ankermassen har blitt mellomlagret i en kald bil eller transportert over store avstander før den ankommer byggeplass. Det er også snakk om betydelig kortere herdetider, uten at dette blir spesifisert ytterligere.

WIT Nordic har samme ETA-dokumentasjon, brukslaster og kapasiteter som WIT-VM 250, og er implementert i Würths beregnings- og dimensjoneringsprogram.

Spesifikasjoner – kjemisk anker WIT Nordic

  • Universalmasse til forankring av gjengebolter i betong, lettbetong og tegl i lave temperaturer.
  • ETA 12/0164 og ETA 13/0140
  • Universalmasse for innfesting av bærende bygningsdeler i risset og rissfri betong
  • Kan benyttes ned til -20°C uten behov for å forvarme mørtelpatron
  • Godkjent for bruk i lettbetong, tegl og hulltegl
  • Montering i hulltegl etc. må skje i kombinasjon med nettinghylse
  • Lastområde 0,3 KN – 202,0 kN
  • Lagringstemperatur – 20°C til + 20°C
  • Styrenfri injiseringsmørtel
  • Elektrolytisk forsinket, A4 og HCR dekker alle korrosive miljøer fra tørre- til svært fuktige og aggressive miljøer

Jørn Søderholm

Journalist, fotograf og redaktør. Spesialfelt: Bygg, anlegg, praktisk og teknisk journalistikk. Tips eller forslag? Ta kontakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)