Nyheter

Ny XGT 40V kombihammer med støvkassett

Den nye kombihammeren kan kobles sammen med en frittstående støvkassett og veier 3,6 kg med batteri.

Hva er det: Makita 40V XGT HR010GZ kombihammer
Hva koster det: 4490,- (veiledende pris eks mva, kan variere med forhandlere)
Hvor kan det kjøpes: Makita-forhandlere

Den siste tiden har vi sett flere mindre og lettere kombihammere, av og til med innebygget støvavtrekk. Makitas nye HR010GZ er intet unntak, men støvkassetten må kjøpes separat. Den er liten og lett, har respektabelt med krefter og koster heller ikke det hvite ut av øyet.

AVT, AWS, XPT?

Spesielt der tekniske anlegg skal installeres, blant annet i større næringsbygg, er det mange småhull som skal bores for innfesting. Makita kan opplyse at kombihammeren har SDS-Plus-chuck og kraft på 2,1 J. Den har hele tre forskjellige forkortelser på eska, nemlig AVT, AWS og XPT. For oss vanlig dødelige betyr det henholdsvis antivibrasjon, automatisk aktivering av støvsuger og beskyttelse mot vann og støv. De sier på mail at den fint skal tåle bruk i regnvær.

makita hr010gz i bruk
Vekt som vist (med støvkassett og 2,5 Ah-batteri) er 3,6 kg. (Foto: Makita)

XGT-serien har vært i full sving siden 2020, hvis du ikke har fått det med deg. Det er Makitas svar på blant annet tyngre batteridrevne verktøy (40V med ett batteri, 80V med to) som erstatter eldre bensinverktøy. Men de har også mindre verktøy som ofte er nesten identiske med den velvante LXT-serien (18V).

Også som 18V

Også her har de en tilsvarende modell (DHR183Z) på 18V, men den er litt mindre. Den er lettere, men har kun 1,7 J kraft, borer maks 18 mm i betong og har ikke AWS eller ren meiselfunksjon. På den andre siden kan den bruke den samme støvkassetten.

makita kombihammer naken
Nullversjonen leveres sånn du ser den her, uten støvkassett og batteri. (Foto: Makita)

Filtrerer 99,75%

40V-versjonen kan bore opp til 20 mm i betong, 26 mm i tre og 13 mm i stål. Naken veier den 2,1 kg, og med støvkassett og et 2,5 Ah batteri veier den 3,6 kg. Støvkassetten (DX16, veiledende pris 1940,- eks mva) har HEPA-filter i klasse H13 og skal gi en filtreringsrate på 99,75%. Den har også en hendig skruknott foran som klikker for å banke støv ned til bunnen av beholderen. Støvkassetten fungerer også som dybdestopper på maskinen.

Hvilken håndverker vil ha mest nytte av denne?
– Det er en liten og allsidig maskin. Den kan brukes av både elektrikere, rørleggere, ventilasjonsmontører med flere, sier Norman Lagesen, Product Manager hos Makita Norge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button

Adblock!

Bruker du en adblocker? Slå den av, så får du lese videre. (Vi tjener penger på annonser, så du skal slippe å betale for innholdet.) Using an adblocker? Turn it off, then you can read. (Yes, we have income from ads, so you won´t have to pay for the content)